Miquel Quetglas Morro -46- és un santamarier que des de fa escassament cinc dies dirigeix la prefectura de la Policia Local sollerica. Quetglas compta en el seu haver amb un currículum impressionant on destaquen una llicenciatura en Psicologia per la Universitat de les Illes Balerars -on actualment hi treballa també com a professor-; una diplomatura en Direcció General de la Policia pel Centre de Formació d’Àvila; el títol de graduat en Criminologia per la Universitat de la Rioja; el títol de Subinspector de la Policia Nacional; formació en la Divisió de Formació i Perfeccionament de Carabanchel. Igualment ha estat cap de l’Equip de la Unitat de Fronteres de la Policia Nacional de Son Sant Joan i responsable de l’Equip de Seguretat destinat a Nairobi, Uganda i Somàlia.
Plenament conscient que només duu cinc dies al front de la Prefectura sollerica, Quetglas ha respost a una bateria de preguntes sobre l’actualitat local.
Pregunta.- Com una persona amb un currículum tan extens acaba dirigint la Policia Local del municipi de Sóller?
Resposta.- Duia 22 anys treballant a la Policia Nacional i el cos ja em demanava un canvi; a això hi he de sumar que m’agrada molt la idiosincràsia de poble -de fet, jo som de Santa Maria- i la Prefectura de Sóller representà tot un repte per a mi. No vaig saber dir que no al repte solleric i vaig ser plenament conscient que si havia de fer aquesta passa havia de ser ara. Per a mi Sóller ha estat tot una motivació: una il·lusió vers un repte nou.
P.- Con ha trobat la prefectura sollerica?
R.- Molt millor del que em pensava: hi he trobat un ambient molt professional. Tal volta hi feia falta una mica d’aire fresc que els suposàs una certa renovació i empenta: una persona nova que els oferís renovació.
P.- Quins són els seus objectius a curt termini?
R.- El meu principal objectiu és convertir la Policia Local en un ens més proper a la ciutadania. Vull que no hi hagi una barrera entre la ciutadania i la Policia Local. Voldria assolir un punt més de qualitat, exigència i excel·lència superior al que hi ha actualment.
P.- I a llarg termini?
R.- Esper obtenir la integritat amb el poble. M’agradaria que el poble m’acollís i que quallés la meva persona tant amb el poble com amb els meus companys.
P.- Com ha estat la seva arribada en relació amb l’equip de la prefectura?
R.- Molt bona; val a dir que encara no els conec a tots: en aquests cinc dies conec gairebé el cinquanta per cent de la plantilla; però he de dir que la relació ha estat entre bona i molt bona. Els companys que he conegut han estat molt educats i respectuosos.
P.- I amb els polítics?
R.- He de dir que pel que fa a l’equip de govern ha estat excel·lent, tot i que amb qui he tengut més contacte ha estat amb el batle i amb el regidor Darder. Tot i això, encara no he conegut l’oposició. però estaré encantat de rebre’ls, conèixer-los i escoltar-los.
P.- Quines mancances ha detectat en la prefectura sollerica?
R.- Tal vegada, la més destacada sigui la manca d’efectius -una trentena d’agents- però que no es pot particularitzar, ja que és la mateixa mancança que sofreixen la resta de prefectures de l’illa, i no en parlem quan feim referència a la Policia Nacional. Pel que fa a la xarxa de vehicles està bé i modernitzada, i pel que fa a les dependències estan força bé tot i que, tant de bo, poguessin ser una mica més grosses.
P.- Com valora la Zona de Baixes Emissions?
R.- Duc massa poc temps al càrrec per fer-ne una valoració extensa, però aquesta reforma està creada i pensada per crear un canvi circulatori que sempre serà difícil que sigui acceptat per tothom. Estic segur que aquesta reforma ha estat creada i orientada a una millora de la situació actual, en això no hi tenc dubtes.
P.- Ha pogut treballar en la seva posada en funcionament?
R.- Encara no.
P.- La ciutadania es queixa de la manca d’empatia de la Policia Local vers ella?
R.- Això és un tema que voldria erradicar: m’agradaria que la relació ciutadania – Policia Local fos completament bidireccional i empàtica. Per tal de fer sentir aquesta iniciativa ja he autoritzat dues normes amb caràcter immediat: en primer lloc, que la barrera metàl·lica d’accés a la prefectura romangui sempre oberta i, en segon lloc, que s’elimini el timbre d’accés -almenys durant el dia ja que a la nit es impossible per mesures de seguretat-. Tot i això, sempre ha d’existir un equilibri entre seguretat i llibertat ciutadana.
P.- Què pensa fer amb la queixa que parla de manca d’agents al carrer?
R.- El primer que hem de tenir present és que només comptam amb una trentena d’agents i que sovint ens manquen unitats per manca d’efectius; però un dels meus objectius primordials és que els policies estiguin més temps al carrer. Vull aconseguir una policia propera al ciutadà.
P.- Tornarem a veure la Policia fent rondes a peu?
R.- Sí, és un dels meus objectius a aconseguir. Dissabte passat ja hi va haver dos policies fent feina a peu de carrer; tot i que he de dir que aquesta ronda la feren per iniciativa pròpia.
P.- És possible erradicar la presència de carteristes en plena temporada?
R.- Ja dic que si farà molta feina; el problema es troba que se solen tractar de delictes lleus que duen aparellada conseqüències penals també lleus. Per comptar amb penes més greus o bé s’han d’acumular de dues o tres delictes sobre la mateixa persona per poder-los imputar penes més greus o bé s’ha d’aconseguir -juntament amb la Guàrdia Civil- que l’autoritat judicial dictamini una acta de mesura d’allunyament que en ser personals propiciï un allunyament del municipi o de certes zones del municipi.
P.- Ja ha tengut algun tipus de contacte amb els municipis veïns a nivell de col·laboració?
R.- No, encara però és una de les meves prioritats no tan sols amb els municipis veïns sinó també amb la Guàrdia Civil per tal de presentar-me i d’establir relacions bilaterals.
P.- Quan de temps fa comptes quedar a Sóller?
R.- Mentre Sóller m’estimi i em vulgui, jo hi seré. No he vengut per a dos dies.
P.- Per acabar, té algun tipus de parentiu amb l’anterior cap de policia, Miquel Quetglas?
R.- No, ni som familiars ni el conec personalment; tot i que és curiosa la coincidència tant de nom com de primer llinatge. Coincidències de la vida!