6 de desembre de 2024

Diari digital de la comarca de Sóller

6 de desembre de 2024

Balanç de les XIX Jornades d’Estudis Locals

Des del Grup de Recerca i Estudis Sollerics, una vegada passades les XIX Jornades d’Estudis Locals i després de veure com es manté i continua l’èxit dels anys precedents, volem fer, igual que hem fet en cada edició, un balanç de les idees i sentiments que ens han transmès les jornades d’enguany i les persones participants.

En primer lloc, hem de continuar destacant l’èxit de participació pel que fa al nombre de comunicacions (33) en un esdeveniment que és va fix en el calendari cultural de la nostra Vall. De totes maneres, volem remarcar que any rere any anam superant les nostres expectatives inicials. En aquests dinou anys de jornades s’han presentat més de 400 estudis de temes molt diversos (història, patrimoni, geografia, llengua, fauna, flora, personatges desconeguts etc.) sobre la Vall de Sóller, el que encara obre camí a un millor i enriquidor coneixement del nostre entorn.

En segon lloc, s’ha gaudit, com altres anys d’un nombre elevat d’assistents, esdevenint un èxit de públic i participació i comptant amb la presència d’unes seixanta persones de mitjana, gaudint d’un públic divers: sollerics, fornalutxencs, estudiants i doctorants universitaris, mestres i professors/-es, persones foranes, etc. També remarcar que les intervencions i diàlegs oberts durant els torns de preguntes han estat mol dinàmics i enriquidors, el que reforça els treballs presentats.

En tercer lloc, volem insistir en altres temes que ens preocupen i que alguns d’ells han estat manifestant en el decurs de les comunicacions d’enguany i de tots aquests anys de Jornades i que any rere any, anam reivindicant i esperant que es vagin solucionant. Són temes que afecten el nostre patrimoni i la seva gestió i protecció, continuam pensant que aquest ha de ser un aspecte prioritari en qualsevol govern local i supramunicipal. Consideram que són necessaris i obligats, per protegir i divulgar el nostre patrimoni -de tota mena: cultural, immaterial, arquitectònic, arqueològic, natural, etc.-.

En quart lloc, com vàrem expressar a les jornades, volem tenir un sentit record per l’amic i membre del GRES, Pere Frontera Alemany, que ens ha deixat fa poc. També, tenim present amb tristesa la pèrdua del col·laborador i col·leccionista local, Joan F. Rullan Vallcaneras.

En cinquè lloc, creiem -pels temes tractats aquests dies- que ens toca reflexionar sobre els esdeveniments que han incidit de forma directa o indirecta sobre Mallorca, i més concretament sobre els municipis de Sóller i Fornalutx. Frases i paraules que han ressonat en aquest 2024: emergència habitacional, ciutat per qui l’habita, “Respect the locals”, saturació, vivim del turisme, identitat, cultura, emergència climàtica, prealerta per sequera i, malauradament, DANA. Pot ser podem pensar que algunes no van amb nosaltres o que no hi tenim res a fer, ans al contrari, totes afecten en major o menor mesura a la nostra vall i en totes hi podem aportar. I sí, ens preocupa sortir al carrer i no reconèixer el nostre poble, que ens costi trobar veïnats de tota la vida a qui saludar, sentir-nos estranys a ca nostra, veure com es van deteriorant i perdent edificis emblemàtics i amb ells la història del nostres municipis, veure com canvia la fisonomia dels horts de tarongers i dels nostres carrers, i ens preocupa arribar a ser un parc temàtic o que la Vall dels tarongers acabi sent com qualsevol altre lloc globalitzat. És ben hora d’agranar un poc cap a casa, fiançant cultura, habitatge i benestar dels locals i protegint el nostre entorn, asseguram tenir un futur per poder rebre els visitants amb els braços oberts. Tot això també és CULTURA I PATRIMONI.

Les demandes

Però en aquesta tasca hi hem de fer feina tots, nosaltres mateixos ens ho hem de creure per poder fer entendre als nostres governants que de tots nosaltres depèn la bona salut mediambiental, social, econòmica i cultural del poble. I per això, des del GRES i dins el marc de les XIX Jornades d’estudis locals de Sóller i Fornalutx, volem reclamar o seguir reclamant:

  • Una major protecció de la infraestructura i fisonomia de les cases i finques emblemàtiques de la Vall (Cas Bernats, Bàlitx) així com protecció dels topònims locals (hotel Corazón versus Can Bleda).
  • Protecció més real del Centre històric de Sóller i Fornalutx de manera que no es perdin els trets que els caracteritzen, especialment les “aceres” i empedrats tradicionals.
  • Finalitzar d’una vegada per totes la redacció del Catàleg de Béns Patrimonials de Sóller, el qual es troba desfasat i fa anys que està en fase de redacció.
  • Reivindicar un major suport a les institucions museístiques de la Vall, com a centres generadors d’investigació i cultura i d’atracció del turisme cultural.
  • Escometre la rehabilitació de l’edifici de Les Escolàpies, no solament pel seu valor patrimonial sinó pel seu valor sociocultural com a seu de la biblioteca, l’arxiu i l’escola de música. Entenem que aquest ha de ser un dels referents culturals del nostre municipi.
  • Avançar amb la reconstrucció del Defensora i altres edificis municipals i històrics, com per exemple el cine Fantasio i la Fàbrica Nova.
  • Continuar amb la digitalització del Setmanari Sóller; i també d’altres publicacions històriques (Heraldo de Sóller, Ecos de Sóller, etc.); uns arxius valuosíssim de la història de la nostra vall.
  • Demanar que es doni suport a actes, celebracions, publicacions, homenatges, etc. a la figura de la dona a la nostra vall donada la seva rellevància dins la història, la cultura i la societat del poble.
  • Reivindicar que es promoguin monuments, celebracions i diversos actes en record a les víctimes de la repressió de la Guerra Civil, així com donar suport a les publicacions i estudis que se’n puguin derivar. En el mateix sentit reclamar que es recuperi, protegeixi i se senyalitzi el Llatzeret del Port de Sóller com un lloc de memòria en record de tota la gent que hi patí quan fou un camp de concentració durant la Guerra Civil i el Franquisme.
  • Demanam una gestió adequada i sostenible de l’arbrat públic, així com protegir contra l’incivisme i realitzar una gestió de les zones verdes municipals adaptada a les característiques de flora i fauna de cada lloc (Es Polvorí del Camí des Cingles, Zona verda de Son Angelats, Es Puig).
  • Fer una neteja sostenible dels torrents, posar esment en la vigilància tot l’any de l’estat de les àrees inundables i preservar aquelles que encara es troben lliures de construccions.
  • Creació d’oasis tèrmics per combatre els efectes del canvi climàtic dins les zones urbanes.
    Davant la bona acollida rebuda i el suport que hem rebut dels assistents i els responsables municipals, expressam la nostra intenció de continuar celebrant les jornades l’any que ve, que seran les número vint, convidant per endavant a assistir-hi els interessats com a comunicants o com oients.
    Finalment, volem manifestar el nostre més sincer agraïment a totes les persones que han fet possible que aquesta iniciativa es consolidi any rere any: a l’Ajuntament de Sóller, encapçalat pel batle Miquel Nadal i la regidora de cultura Antònia Frau, pel suport que ha manifestat a aquestes jornades; a l’Ajuntament de Fornalutx, encapçalat pel batle Francesc Marroig i el regidor de cultura Bartomeu Bisbal, pel suport i la bona acollida rebuda; als treballadors de les regidories de Cultura i Patrimoni, per tot l’esforç i dedicació; a la gent de Can Dulce per acollir-nos a casa seva; als comunicants, per la seva participació i a la ponent Dra. Magdalena Brotons per la seva gran exposició sobre la creació de la imatge turística de Mallorca a través del cinema; i finalment a tots als assistents, sense els quals aquestes jornades no tendrien sentit.