David Matías Jiménez -44- és el veí de l’Alqueria del Comte que avui horabaixa pronunciarà el pregó a les 19’30 hores que donarà el tret de sortida a les darrers festes de barriada de Sóller: les festes de l’Alqueria del Comte.
Matias és empresari del món de la restauració i des de l’any 2002 treballa com a xef de cuina després d’haver estudiat a l’Institut Guillem Colom Casasnovas de Sóller i d’haver completat aquesta formació amb nombrosos cursos tant a l’illa com fora d’ella. A més, la seva implicació amb la barriada l’ha duit a presidir l’associació de veïns local -VACA- des del passat mes d’octubre.
Pregunta.- Què sentí quan va saber que havia estat escollit pregoner de les festes de l’Alqueria del Comte?
Resposta.- Ara et contaré un secret. Ja que no teníem cap candidat per fer-lo, vaig decidir oferir-me jo mateix per dur-lo a terme. Jo he nascut i viscut tota la vida a la barriada i la sent molt a dins meu per la qual cosa, així com vaig decidir-me i tirar-me de cap per presidir la VACA, també vaig decidir fer el mateix amb el pregó… i aquí em tens.
P.- Sobre què anirà el seu pregó?
R.- Evidentment, xerraré sobre la barriada i com el temps l’ha canviada: parlaré sobre el pas dels anys a la barriada des del punt de vista d’una persona que hi ha nascut i viscut.
P.- Com era l’Alqueria del Comte de la seva infantesa?
R.- Podríem dir que era una barriada innocent, tranquil·la i molt rural. Sempre he pensat que era un poble dins el poble de Sóller. Sovint rèiem i pensàvem que tan sols ens mancava un banc per ser independents de la resta de la vila. Era una barriada amb un fort component rural, ja que s’hi trobava la tafona de Can Det, el magatzem de Can Randeta i la Cooperativa de Sant Bartomeu. Hi havia dues tendes i era una barriada amb molta més vida que no ara.
P.- I com és en l’actualitat?
R.- Com la majoria de les barriades de Sóller l’Alqueria del Comte lluita per no perdre la seva essència. Hem de tenir present que amb el pas dels anys aquesta essència s’ha anat perdent i hem de lluitar no només per conservar-la, sinó per reviscolar-la.
P.- Quins són els principals problemes de la barriada?
R.- Evidentment, patim els problemes de la manca d’aparcament, tot i que he de dir que darrerament la situació ha millorat amb l’aplicació de la zona verda al carrer de Pere Serra. Però el que més em preocupa és la manca d’espai per al jovent que ha nascut al barri quan decideix independitzar-se -des de fa molts anys només conec un mallorquí que hagi pogut comprar una casa a la barriada-. Aquest fet és perillosíssim perquè s’està rompent la cadena generacional de la barriada i, en conseqüència, la pèrdua de l’essència de la barriada.
P.- Veu solució a aquests problemes?
R.- Pens que tot passa per un canvi de mentalitat. Pel que fa a la manca d’aparcament, no podem esperar que l’Ajuntament ens ho solventi tot: els mallorquins -i sollerics- volem arribar per tot amb el cotxe i a més solem tenir gairebé tres cotxes per família… això és insostenible a Sóller i per tot arreu.
P.- Com són els veïnats de l’Alqueria del Comte?
R.- Hi dos tipus de veïns: d’una banda, els arrelats a la barriada que ho deixen tot per ajudar-te; i de l’altra, els estrangers. Els estrangers a la vegada es subdivideixen en altres dos grups: els que duen molt de temps vivint-hi i que coneixen i comparteixen les nostres tradicions, i els que han arribat darrerament per només fer-hi doblers i viuen donant l’esquena a la barriada.
P.- L’Alqueria del Comte pateix la plaga de les cases de lloguer vacacional?
R.- A això em referia anteriorment. Són gent que viu tancada a ca seva i fent negoci. Tots sabem que Sóller viu del turisme, però també som conscients que aquesta plaga de lloguer vacacional no pot arribar a bon port. En el nostre cas, mata l’essència pròpia de la barriada. Es tracta de gent que ha comprat cases i les ha reconvertit en pisos turístics. Aquest tipus d’habitatge vacacional aporta poc a la barriada.
P.- Com reaccionen els veïns a aquest fet?
R.- Amb molta paciència, però crec que se’ls està acabant.
P.- Creu que la resposta de l’Ajuntament a les seves queixes és eficient?
R.- Sí, o almenys així ho vull creure ja que en cas contrari seria el símptoma d’una pèrdua de sensibilitat vers l’esperit autèntic de les barriades de la vall, primant els forans per sobre dels residents autèntics.
P.- Li costà haver de deixar la barriada per haver d’anar a viure a una altra barriada?
R.- Sí, perquè acabes deixant el redol on has viscut tota la vida. Deixes els amics de sempre i abandones la teva zona de confort.
P.- Ha patit l’Alqueria del Comte la massificació del centre de la vila?
R.- Una mica, sí; però no al mateix nivell que el centre de Sóller. El fet d’estar allunyats del centre, en aquest sentit, ens ha beneficiat.
P.- Creu que els diversos consistoris han tracta bé l’Alqueria del Comte?
R.- En general, crec que se li hauria d’haver donat més del que realment se li ha donat. Tot i això és innegable que darrerament s’hi han fet millores: l’aplicació de la zona verda, la recuperació del parc infantil, les limitacions de velocitat i la restricció de d’aparcament a un costat del carrer de l’Alqueria del Comte. Malgrat tot, podria haver estat més ben tractada.
P.- Com qualificaria la tasca duita a terme per VACA?
R.- Estam intentant redirigir la tasca de VACA ja que pens que hem pecat de focalitzar massa la nostra tasca en la Comissió de Festes. Pens que hem de fer més coses per donar vida a la barriada: excursions, xerrades sobra la rellevància històrica de la barriada… que per això comptam amb l’Església de Sant Felip Neri i amb el seu casal.
P.- Què és el que més li agrada del programa de festes i per què?
R.- Sens dubte, el sopar a la fresca, ja que és el moment en què els veïnats interactuen més i estableixen relacions al màxim nivell. A més, es conviden amics i et fa sortir de les cases i s’aprofita per intercanviar vivències sobre la barriada.
P.- Com a empresari de restauració. Com valora la present temporada?
R.- Molt positivament: a part de la clientela sollerica hem tengut molt bona resposta per part del turisme nacional. No ens podem queixar.
P.- Vostè, a més, guanyà la passada edició del millor Pa amb oli. Notà la repercussió en el negoci d’aquest fet?
R.- Ja ho crec: molta gent acudí a tastar-lo d’arreu de l’illa. Ara bé, en tractar-se d’un pa amb oli de temporada -amb carxofa- només el puc fer de novembre a juny. Va tenir molta repercussió.
P.- Per acabar, adreci un missatge als veïns de la barriada de cara a les festes que comencen avui?
R.- Només vull dir-los que pensin en el que farien si no en tenguéssim. Què seria de l’Alqueria del Comte sense elles? Molts d’anys a tots!