9 d'octubre de 2024

Diari digital de la comarca de Sóller

9 d'octubre de 2024

Balanç de les XVIII Jornades d’Estudis Locals de Sóller i Fornalutx

Des de l’organització de les XVIII Jornades d’Estudis Locals i després de veure com es manté i continua l’èxit dels anys precedents, volem fer, igual que hem fet en cada edició, un balanç de les idees i sentiments que ens han transmès les jornades d’enguany, celebrades els dies 3 i 4 d’aquest mateix mes de novembre a la Biblioteca de Fornalutx.
En primer lloc, hem de continuar destacant l’èxit de participació pel que fa al nombre de comunicacions (25) en un esdeveniment cultural que ha arribat a la majoria d’edat. De tota manera, volem remarcar que any rere any anam superant les nostres expectatives inicials. En aquests divuit anys de jornades s’han presentat més de 350 estudis de temes molt diversos (història, patrimoni, geografia, llengua, fauna, flora, personatges desconeguts etc.) sobre la Vall de Sóller, el que encara obre camí a un millor i enriquidor coneixement del nostre entorn. Fins i tot, algunes comunicacions ja són fruit d’altres comunicacions que s’han fet en edicions anteriors.
En segon lloc, s’ha gaudit, com altres anys d’un nombre elevat d’assistents, esdevenint un èxit de públic i participació i comptant amb la presència d’unes seixanta persones de mitjana, gaudint d’un públic divers: sollerics, fornalutxencs, estudiants i doctorants universitaris, mestres i professors-es, persones foranes, etc. També remarcar que les intervencions i diàlegs oberts durant els torns de preguntes han estat mol dinàmics i enriquidors, el que reforça els treballs presentats.
En tercer lloc, volem insistir en altres temes que ens preocupen i que alguns d’ells han estat manifestant en el decurs de les comunicacions d’enguany i de tots aquests anys de Jornades i que any rere any, anam reivindicant i esperant que es vagin solucionant. Són temes que afecten el nostre patrimoni i la seva gestió i protecció, continuam pensant que aquest ha de ser un aspecte prioritari en qualsevol govern local i supramunicipal. Consideram que són necessaris i obligats, per protegir i divulgar el nostre patrimoni –de tota mena: cultural, immaterial, arquitectònic, arqueològic, natural, etc. Són aquests:
– Reivindicar un reconeixement local a la figura de Josep Lluís Pons i Gallarza, amb forts lligams amb Sóller, cappare de la Renaixença a Mallorca i un dels personatges més destacats de la literatura catalana contemporània.
– Continuar amb la tasca de digitalització del setmanari “Sóller” -actualment solament hi ha fins l’any 1939-. També poder digitalitzar altres publicacions locals com “Ecos de Sóller”, la “Voz de Sóller” o “Veu de Sóller”. I que pugui ser una realitat que el poble de Sóller tengui al seu abast de manera pública i gratuïta aquesta important font documental i patrimonial.
– Seguir recuperant el patrimoni documental i fotogràfic solleric, per poder-lo difondre i posar-lo a l’abast d’investigadors i ciutadans. Animam els ciutadans a dur els documents que els semblin interessants a l’arxiu municipal, on es podrà fer una còpia digital i posar-la disposició dels investigadors.
– Estudiar un major grau de protecció i control arqueològic pel centre històric de la població. En aquest sentit, també una revisió de la normativa per protegir els brancals de pedra dels portals que són alterats obligatòriament per fer-hi registres pel control d’aigua i també per fer obligatori la instal·lació de persianes mallorquines als edificis del nucli antic.
– Estudiar una major protecció pels jardins de Can Canals, davant el projecte que es pretén fer i sembla que romprà l’entorn de l’emblemàtic espai i del seu entorn.
– Finalitzar d’una vegada per totes la redacció del Catàleg de Béns Patrimonials de Sóller, el qual es troba desfasat i fa anys que està en fase de redacció.
– Reivindicar un major suport a les institucions museístiques de la Vall, com a centres generadors d’investigació i cultura i d’atracció del turisme cultural.
– Dur a terme un pla de salvaguarda dels edificis públics i privats amb caràcter patrimonial, davant el mal estat i degradació que suporten des de fa anys: Escorxador, cinema Fantasio, Fàbrica Nova, etc.
– Acabar amb les obres del Defensora Sollerense, no solament per recuperar tan emblemàtic edifici sinó perquè Sóller gaudeixi d’un espai digne per realitzar-hi tota classe d’activitats culturals.
– Incloure el Cementeri Municipal dins la Xarxa de Cementeris Europeus i establir els mecanismes per a la seva conservació, protecció i difusió.
– Demanar que es doni suport a actes, celebracions, publicacions, homenatges, etc. a la figura de la dona a la nostra vall donada la seva rellevància dins la història, la cultura i la societat del poble.
– Reivindicar que es promoguin monuments, celebracions i diversos actes en record a les víctimes de la repressió de la Guerra Civil, així com donar suport a les publicacions i estudis que se’n puguin derivar. En el mateix sentit reclamar que es recuperi, protegeixi i se senyalitzi el Llatzeret del Port de Sóller com un lloc de memòria en record de tota la gent que hi patí quan fou un camp de concentració durant la Guerra Civil i el Franquisme.
Davant la bona acollida rebuda i el suport que hem rebut dels assistents i els responsables municipals, expressam la nostra intenció de continuar celebrant les jornades l’any que ve, que seran les número dinou, convidant per endavant a assistir-hi els interessats com a comunicants o com oients.
Finalment, volem manifestar el nostre més sincer agraïment a totes les persones que han fet possible que aquesta iniciativa es consolidi any rere any: a l’Ajuntament de Sóller, encapçalat pel batle Miquel Nadal i la regidora de cultura Antònia Frau, pel suport que ha manifestat a aquestes jornades; a l’Ajuntament de Fornalutx, encapçalat pel batle Francesc Marroig i el regidor de cultura Bartomeu Fiol, pel suport i la bona acollida rebuda; als treballadors de les regidories de Cultura i Patrimoni, per tot l’esforç i dedicació; als comunicants, per la seva participació i al ponent Dr. Joan Mas i Vives per la seva gran exposició sobre la figura de Josep Lluís Pons i Gallarza; i finalment a tots als assistents, sense els quals aquestes jornades no tendrien sentit.