19 de juny de 2025

Diari digital de la comarca de Sóller

19 de juny de 2025

Santanyí se suma a la crítica de la massificació amb la IA

La campanya de Santanyíland, seguint l'estela del Sóllerland

Una nova iniciativa ciutadana sacseja les xarxes socials per denunciar els efectes de la massificació turística. Es tracta de ‘Welcome to Santanyíland’, un perfil recent d’Instagram que, seguint l’estela de ‘Sóllerland’, utilitza la intel·ligència artificial per imaginar un futur distòpic a Santanyí. La campanya presenta escenes inquietants d’un 2035 en què la tradició i la modernitat xoquen en un municipi aclaparat pel turisme i la pressió urbanística.

Aquesta acció parteix de la idea original de Sóllerland, la iniciativa nascuda fa unes setmanes a Sóller per visibilitzar, amb humor i crítica, les conseqüències del model turístic actual. Ara, el projecte s’expandeix cap a altres punts de l’illa també afectats per la saturació, com és el cas de Santanyí.

La primera publicació de la nova campanya mostra la plaça Major del poble desbordada de visitants, amb una descripció que qüestiona el difícil equilibri entre mantenir la identitat del municipi i adaptar-se als canvis provocats pel turisme i l’arribada de nous residents. “Un poble on la història conviu –com pot– amb la modernitat i els nous veïns que arriben amb moltes idees i ganes de ‘millorar-ho tot’”, assenyalen els creadors.

La resta d’imatges segueixen una línia crítica i visualment impactant: veïns de Santanyí apareixen sostenint cartells amb missatges com “Jo abans podia seure a prendre un cafè”, “Jo abans venia a comprar a la plaça” o “Nosaltres abans podíem aparcar”. Escenes quotidianes que, segons denuncien, ara són pràcticament impossibles a causa de la massificació.

L’última publicació, penjada aquest diumenge, és especialment contundent. Hi apareix una pancarta al bell mig de la plaça Major amb el missatge “Black Summer. Casa mallorquina des de 6.950.000 euros”. L’escena converteix l’emblemàtic indret en una oficina immobiliària fictícia, plena de cartells i compradors estrangers. Amb ironia, els impulsors de la campanya es demanen: “Si Santanyí es converteix en un paradís només per als qui poden pagar milions, quin espai queda per als locals que l’han cuidat tota la vida?”

Aquestes accions visuals posen sobre la taula el debat sobre la urgència de replantejar el model turístic de Mallorca. Amb l’ajuda de la tecnologia i una estètica potent, les campanyes de Sóllerland i Santanyíland estan aconseguint obrir un debat sobre la convivència entre el turisme i la vida local.