Mig centenar d’entomòlegs de les Illes Balears es van reunir el passat cap de setmana a Sóller en el marc de la II Jornada d’Entomologia Balear, organitzada pel MUCBO (Fundació Jardí Botànic de Sóller–Museu Balear de Ciències Naturals) i la seva Societat d’Amics.
La trobada, celebrada dissabte 31 de maig, va incloure la presentació d’unes 25 ponències centrades en diferents aspectes dels insectes i altres artròpodes, com ara novetats faunístiques, interaccions amb altres espècies i amb els humans, i qüestions històriques relacionades amb l’entomologia balear. Els assistents també van aprofitar la jornada per intercanviar experiències i coneixements sobre les seves àrees d’estudi i aficions comunes.
Com a cloenda, els participants varen aprovar un manifest —que es donarà a conèixer pròximament— en què es reclama una major atenció cap a aquests éssers vius, més suport a la recerca entomològica, tant bàsica com aplicada, i més esforços per divulgar aquest coneixement entre la societat i dins l’àmbit educatiu.
Els experts varen subratllar la importància ecològica, econòmica i sanitària dels insectes, que constitueixen la major part de la biodiversitat del planeta i ocupen pràcticament tots els ambients, naturals i artificials. També van insistir en la necessitat de conèixer millor la fauna local, especialment en un moment crític per a la biodiversitat global.
Després de l’èxit d’aquesta segona edició —la primera es va fer el 2018 al mateix Museu Balear de Ciències Naturals—, els organitzadors tenen la intenció de convocar futures jornades amb més freqüència per enfortir els vincles entre especialistes, estudiosos i aficionats. La jornada ha comptat amb el suport de la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sóller i de l’empresa Vectobal, dedicada al control de plagues.