El Grup de Rescat de Muntanya (GRM) dels Bombers de Mallorca, considerat com un dels equips especialitzats més actius i ben preparats de l’Estat, ja ha duit a terme 233 intervencions des del mes de gener, consolidant una tendència creixent de rescats a les muntanyes mallorquines. Aquesta xifra situa el present any en camí de ser un altre any de rècord, amb un augment continuat des de la creació del grup fa onze anys, quan la mitjana anual de sortides no superava les 100. Actualment la mitja s’apropa al rescat diari i cada any sol sobrepassar les 300.
El director insular d’Emergències, Joan Fornàs, ha subratllat la importància del GRM, afirmant que “és un referent en els rescats de muntanya”, destacant l’alt grau de tecnificació i preparació dels seus 40 efectius, repartits entre els parcs de Sóller i Inca, dues ubicacions estratègiques per cobrir la Serra de Tramuntana.
Un retrat
Les dades reflecteixen un patró clar: les intervencions augmenten especialment durant la primavera i la tardor, quan el bon temps fomenta les activitats a l’aire lliure. No obstant això, l’agost ha estat enguany el mes amb més sortides, amb 40 actuacions, seguit de maig (36) i juliol (32).
El perfil de les intervencions del GRM mostra que el 87,4% dels serveis estan relacionats amb rescats de persones accidentades, mentre que la resta d’actuacions inclouen recerques de persones, incidents amb animals i serveis tècnics. Els municipis on el grup actua amb més freqüència són Escorca i Sóller, seguits de Pollença, Artà i Calvià.
El senderisme és la principal activitat que requereix l’ajuda dels bombers, amb un 59,3% dels rescats relacionats amb aquesta pràctica. Altres activitats amb risc inclouen les sortides a platges (13,6%), el barranquisme (7,6%), la bicicleta (5,9%) i l’escalada (4,2%). La majoria dels rescats es produeixen els caps de setmana i les persones més afectades són d’entre 31 i 40 anys (22%), seguides dels grups de 51 a 60 anys (21,2%) i de 41 a 50 anys (18,6%).