Els joves necessiten disposar d’un estalvi d’almenys 81.236 euros per poder accedir a un habitatge de protecció oficial de promoció privada, que amb una superfície de 65 metres quadrats supera un cost de 226.000 euros , amb l’aparcament i el traster inclosos.
Després de l’actualització de preus publicada al BOIB del novembre passat, el preu per metre quadrat d’un habitatge situat als municipis del grup A oscil·la entre els 3.018 i els 2.465,17 euros, a la qual cosa cal sumar-hi el cost de l’aparcament i del traster, detalla Consubal en una nota.
Es tracten de les zones d’Alaior, Alcúdia, Andratx, Artà, Banyalbufar, Búger, Bunyola, Calvià, Camps, Capdepera, Ciutadella, Deià, Eivissa, Es Castell, Escorca, Es Migjorn, Esporles, Estellencs, Formentera, Fornalutx, Inca, Llubí, Llucmajor, Manacor, Maó, Marratxí, Montuïri i Palma. També inclou els municipis de Pollença, Puigpunyent, Sa Pobla, Santa Eulàlia, Santa Margalida, Sant Antoni, Santanyí, Sant Llorenç, Sant Lluís, Santa Eugènia, Selva, Ses Salines, Sant Josep, Sóller, Son Servera i Valldemossa.
A més del preu de l’habitatge cal sumar l’IVA i les despeses de notària i registre, i per això aquells joves que no disposin d’estalvi ho tenen molt complicat per poder accedir-hi, com ha advertit el president de Consubal, Alfonso Rodríguez.
Nul efecte de les mesures del Govern
D’acord amb Rodríguez, les mesures urgents impulsades pel Govern per pal·liar el problema de l’habitatge han tengut “escàs o nul efecte” i més aviat ha estat “tot al contrari”, perquè els preus augmenten “de manera incontrolada”.
Des de Consubal han demanat al Govern de Marga Prohens actuacions urgents en matèria d’habitatge que, de manera efectiva, ajudin joves i col·lectius vulnerables a accedir a un habitatge digne ia un preu assequible, sobretot a l’àmbit de l’arrendament. L’organització també ha denunciat les dificultats dels ciutadans per poder accedir a una cita a l’IBAVI que en aquests moments, per a una cita telefònica, cal esperar una mica més de tres mesos.