El conseller d’Agricultura, Joan Simonet, ha reivindicat la necessitat d’un nou enfocament en la gestió pesquera europea que vagi més enllà dels “càlculs biològics” i tengui en compte l’impacte econòmic, social i cultural que suposen les actuals restriccions. En aquest context, ha posat com a exemple la gamba de Sóller, al costat d’altres productes icònics com els espetos de Màlaga o les anxoves de l’Escala, com a mostra del patrimoni cultural que es veu amenaçat per la pressió normativa.
Simonet va fer aquestes declaracions durant una taula rodona celebrada en el marc de la fira Catalonia Hub Seafood 2025, a Barcelona, on es va reunir amb responsables de pesca de les comunitats autònomes del Mediterrani per abordar les dificultats del sector i plantejar una resposta comuna davant la Comissió Europea. “La pesca no és només una activitat extractiva, sinó una realitat que dona vida a pobles, tradicions i economies locals”, va assegurar Simonet, alertant que la reducció progressiva dels dies de pesca (que han passat de 180 a només 130 anuals) posa en perill no només la viabilitat econòmica del sector, sinó també tot un entramat cultural associat a productes de gran valor com la gamba de Sóller, coneguda i apreciada molt més enllà de la vall.