La Conselleria d’Agricultura ha iniciat les tasques de prevenció d’incendis forestals i control d’espècies vegetals invasores mitjançant l’ús del foc tècnic (cremes controlades). Aquestes actuacions consisteixen en l’eliminació selectiva de part del combustible forestal, especialment d’aquelles espècies més inflamables, amb l’objectiu de reduir el risc d’incendi. Així mateix, es duen a terme accions de manteniment en les franges de seguretat i punts estratègics de gestió prioritària.
Així, segons la planificació prevista per enguany, estan previstes amb aquesta modalitat d’execució la realització d’unes 38 hectàrees de prevenció a l’illa de Mallorca en diverses zones de la serra de Tramuntana i de s’Albufera. Totes les cremes han de disposar del document tècnic de crema, on s’estableixen els objectius, les consideracions ambientals i d’execució per poder fer-les.
L’ús del foc prescrit o tècnic permet al personal d’extinció aplicar cremes d’eixamplament o contrafocs durant un incendi forestal, facilitant així una resposta més eficient i segura. Aquestes maniobres són especialment útils per frenar l’avanç del foc i protegir zones vulnerables. Les tasques es duran a terme durant les pròximes setmanes, abans de l’inici del període de perill alt d’incendi forestal, que comença el pròxim 1 de maig. A partir d’aquesta data, no es permet fer foc en terreny forestal a les Illes Balears, d’acord amb la normativa, com a mesura preventiva per evitar incendis.