15 d'octubre de 2025

Diari digital de la comarca de Sóller

15 d'octubre de 2025
David García Sampol

“Elaboram les nostres herbes a partir d’una recepta familiar”

Andreu Bernat

Els germans David i Alexis García Sampol són els propietaris de Licors Tramuntana, un petit taller als estiradors dedicat a la producció d’herbes amb ingredients ecològics i de proximitat amb una recepta familiar antiga.

Pregunta.- Quan i com va començar aquest projecte?
Resposta.- Des de petits cada any fèiem herbes casolanes amb tota la família i amics seguint una recepta antiga que tenia guardada mon pare i quan estaven llestes sempre les dúiem als sopars que fèiem i a tothom li agradaven tant que ens feien una comanda per a quan en tornéssim a fer fins que va arribar un any en el qual vam fer quasi 500 litres i va ser quan ens vam plantejar que les podríem comercialitzar i vam començar a tramitar-ho tot per donar-ho tot d’alta. És cert que encara no ens hi podem dedicar a temps complet i ambdós continuam amb el nostre ofici, de moment és un passa temps que anam tirant endavant d’ençà de fa dos anys.

P.- Amb què es diferencia el vostre producte de la resta?
R.- A Mallorca la indústria de les herbes ja està bastant marcada i des del principi vam voler fer des del principi un producte diferent, que fos ecològic i de proximitat. Tot això suposa encara més papers i permisos per aconseguir la certificació ecològica i també per tenir l’IGP de les herbes de Mallorca també has de complir una sèrie de requisits.

P.- També he vist que elaborau el vostre propi anís, com és aquest procés?
R.- Sí, també és d’elaboració pròpia i el comercialitzam per aquells que vulguin fer les seves pròpies herbes. És una mescla d’alcohol, aigua i sucre i nosaltres utilitzam un destil·lat natural d’anís de badiana que també té tots els certificats ecològics. Seguint unes pautes podem fer el nostre anís, que és també una de les claus perquè el producte final sigui més bo.

P.- Quantes herbes utilitzau a la recepta?
R.- Feim servir 38 tipus d’herbes sempre que la collita vagi així com toca, a vegades es fan malbé cultius o no surten les quantitats desitjades o directament algunes és més difícil aconseguir-les. Al principi vam tenir problemes, ja que hi havia tres plantes de la recepta original que no existien amb l’etiqueta ecològica i al principi no sabíem molt bé com gestionar-ho, però finalment vam aconseguir els permisos.

P.- Quins productes elaborau?
R.- Vam començar només amb les herbes mesclades que són les que fèiem a casa, després n’hem fet també de dolces i ens hem animat també amb les seques.

P.- Teniu pensat fer més productes de cara al futur?
R.- Idees en tenim moltes i de cada vegada en tenim més, també hem tengut altres empreses que ens han demanat per fer altres tipus de licors com poden ser d’ametlla, de figa… el que passa és que de moment ens va just poder tirar endavant el que tenim, ara per ara volem consolidar el que tenim i intentar que se’ns conegui i després ja veurem.

P.- Com vos sentiu obrint un negoci local després d’uns anys en què han anat abaixant moltes persianes de negocis de tota la vida?
R.- És cert que han tancat molts negocis emblemàtics i és una llàstima, nosaltres hem tengut la sort de poder obrir i tirar endavant una afició, però no vol dir que en un futur hàgim de tancar. Teníem la idea de provar-ho i de moment ens en sortim. També he de dir que si haguéssim hagut de començar de zero segurament no ho haguéssim pogut fer, crec que és inviable aixecar un negoci si al darrere no hi ha un suport econòmic, en el nostre cas tant el meu germà com jo seguim a les nostres feines, també hem rebut un cop de mà per part de la família. Estem contents d’obrir un negoci al nostre poble i ens sentim afortunats per això.

P.- Com ha rebut la gent de Sóller el producte?
R.- Estem molt contents de la rebuda, molta gent ve dissabte al mercat aposta a comprar-lo per algun dinar i ens fa saber que els agrada.

P.- Creus que la gent valora suficient el producte ecològic tot i haver de pagar més?
R.- Hi ha de tot, però generalment sí. Durant aquests dos anys d’arreglar papers i de prendre decisions no hem tengut molts de problemes, la presa de decisions ha estat molt consensuada entre tots i a l’hora de posar el preu potser és el que més hem xerrat o més hem discutit, perquè al final estam xerrant d’un producte de qualitat alta perquè amb la matèria primera no hem escatimat gens, tots els productes tenen certificat ecològic i moltes de les herbes que utilitzam són quasi totes d’horts de la serra, a més la botella també és de vidre totalment reciclat, l’etiqueta de paper reciclat i el tap biodegradable i tot això incrementa el preu. Pel que jo veig jo crec que la gent ho valora, ara tothom està més conscienciat amb aquestes coses. El preu que hem posat crec que és bastant encertat, volíem un producte per gent de Sóller i no només per gent que ve de fora.

P.- Ara que venen les festes dels estiradors, teniu pensat fer cap activitat o col·laborar amb l’organització?
R.- Enguany no tenim res preparat, l’any passat sí que vàrem contactar amb nosaltres des de l’organització i vàrem organitzar un taller d’herbes. Enguany entre les nostres feines i la família hem tengut molt poc temps d’organitzar cap activitat, però segur que en edicions futures de les festes estarem encantats de tornar a col·laborar i ajudar.

P.- Quin consell li donaries a algú de Sóller que vulgui obrir el seu negoci?
R.- No sé si soc el més indicat per donar consells, només dir que val la pena lluitar pels teus objectius i per allò que realment vols. Mon pare sempre em diu que he estat molt caparrut i he insistit molt perquè durant aquests dos anys hem tengut molts d’obstacles i moltes pedres al camí i que no tengui por d’equivocar-se perquè les coses probablement no sortiran a la primera jo crec que només puc donar aquest consell, tenir il·lusió i ganes i sent realista també tenint doblers, que al final és el principal problema de molta gent per poder tirar endavant.

P.- I a Sóller, quins negocis hi trobes a faltar?
R.- És cert que darrerament han abaixat la persiana molts negocis emblemàtics de tota la vida al poble i que d’hotels i restaurants i altres negocis anam servits de sobra, però crec que de moment encara estam ben coberts amb tots els serveis i negocis necessaris per tirar endavant.

P.- Una recomanació al costre consumidor per gaudir del producte?
R.- Dir-li a la gent que si vol provar un producte diferent, amb una matèria primera d’una qualitat molt alta els animaria que tastin les nostres herbes perquè crec que val la pena.