El sector de l’olivar de les Illes Balears ha acordat avui sol·licitar al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació un règim especial per adaptar la gestió de la pinyolada i tenir en compte la insularitat en la normativa de comercialització de l’oli. La decisió s’ha pres avui durant la vuitena sessió de la Mesa de l’Olivar, celebrada a la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, amb la presència del conseller Joan Simonet i del director general Fernando Fernández.
La trobada s’ha fet a pocs dies de l’inici de la campanya de collita i ha reunit representants de les denominacions d’origen Oli de Mallorca, Oli de Menorca, la IGP Oli d’Eivissa, la DOP Oliva de Mallorca, consells insulars, cooperatives, tafones i organitzacions agràries.
Un dels punts centrals de la reunió ha estat la gestió de la pinyolada, el subproducte que cada any genera prop de vuit milions de quilos a les Illes. Segons Fernández, la normativa actual suposa un problema per a les tafones, quan en realitat “la pinyolada, més que un residu, és un producte derivat que pot aportar nutrients als sòls i reduir la despesa en fertilització”.
La Conselleria està de la part dels productors i defensa que, amb un ús tècnicament adequat, aquest recurs contribueix a un model de producció més circular.