La producció de cítrics a Sóller està en caiguda lliure, i això que la vall és coneguda internacionalment com la “vall dels tarongers”. Així ho va certificat el president de la cooperativa agrícola Sant Bartomeu que ha assegurat com en els darrers quinze anys la producció de cítrics a Sóller ha disminuït en un 75%.

Jaume Orell ha aportat les dades numèriques que corroboren aquesta disminució. Si en la dècada dels anys noranta la cooperativa comercialitzava 2.000 tones de cítrics (en totes les seves varietats) en l’últim exercici l’entitat en prou feines va poder canalitzar 500 tones. El president de la cooperativa ha atribuit aquesta dràstica baixada en la producció “al constant i gradual abandonament dels horts de Sóller” que, segons ell, “respon a la baixada de rendibilitat d’aquestes petites explotacions agrícoles perquè no surt a compte mantenir-les”.
Tot i això, per Orell aquesta dada “és molt preocupant” tenint en compte que “Sóller és conegut internacionalment com la vall dels tarongers” per la qual cosa creu que l’abandonament dels horts de tarongers “suposa a més una pèrdua paisatgística i mediambiental molt important per al nostre municipi que principalment es viu del paisatge com a reclam turístic”.
Importació de taronges
La pèrdua de competitivitat que pateixen els conreus de cítrics de la vall fa que la cooperativa es trobi davant la disjuntiva d’haver de importar taronges d’altres zones productores per poder abastir el mercat i els seus clients. Això es produeix durant els mesos d’hivern quan la cooperativa esgota les existències de taronges produïdes a Sóller “perquè no podem deixar als nostres clients desproveïts”.
Però, què passa perquè els horts s’abandonin? Per a Jaume Orell la clau està en els alts costos de manteniment que comporta el tenir uns cítrics en bona salut. Els fruiters necessiten ser cuidats, abonats i podats, uns costos que es fan insuportables per al petit productor solleric tenint en compte el preu de mercat que aconsegueixen les taronges i llimones que es produeixen en aquests horts.
Per si fos poc, les plagues que afecten els arbres acaben per minvar la producció. Al final el pagès se’n fa la punyeta i acaba per abandonar l’hort.
Malgrat tots aquests problemes i inconvenients Orell no es dóna per vençut. Per a la primavera preveu obrir al públic el centre d’interpretació que està habilitant la cooperativa de Sóller per difondre als visitants els valors del cultiu de cítrics i oliveres de la vall. Aquest centre forma part del projecte “Capvespre” que compta amb el finançament del Govern i el Ministeri d’Agricultura. El centre d’interpretació forma part d’un projecte més ambiciós que pretén, en últim extrem, posar en valor l’agricultura tradicional de Sóller.



