Diari digital de la comarca de Sóller
Dilluns, 24 de juny de 2024   |   18:33
 
Enquesta  
Quina nota poses als partits de l’oposició després d’un any de legislatura?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Un operari de la tafona observa la pasta d'oliva de la que s'extraurà el primer oli novell.
16/10/2022 | 09:30
Les tafones expremen el primer oli de la temporada
SaVeu


La cooperativa agrícola Sant Bartomeu de Sóller va posar en marxa dimarts la maquinària per produir els primers litres d’oli d’una temporada que s’entreveu com una de les temporades més breus a causa de l’escassa producció de les oliveres.

De fet, la cooperativa va activar una de les seves dues tafones i no preveu arrencar la maquinària de major producció fins a la setmana que ve, quan es preveu que augmenti l’aportació dels pagesos de la Serra i el Pla que aquests dies han iniciat la recol·lecció de la oliva.

Tal com va explicar Miquel Gual, el president de l’entitat agrícola de la vall, aquest any la producció d’oliva s’ha vist minvada com a conseqüència d’un estiu que ha estat marcat per l’estrès a què s’han vist sotmesos els olivars de la Serra de Tramuntana degut a les altes temperatures i les escasses precipitacions. Aquesta situació ha motivat que gran part de l’olivar de la Serra hagi perdut part de la producció per la caiguda prematura de les olives.

Oli ecològic

Tot i això, els productors posen les seves expectatives en la qualitat del producte final. Tant és així que la cooperativa de Sóller ha iniciat la producció dels primers litres d’oli de les olives que provenen de cultius ecològics. De manera progressiva s’aniran sumant les produccions d’altres olivars de la Serra, el Pla i el Llevant. Aquesta última zona és la que s’ha vist afectada en menor mesura per les conseqüències que ha duit aparellada l’escassetat de plogudes, cosa que augura una bona producció d’oli d’oliva verge.

La tafona tradicional de Can Det, la darrera existent a Mallorca que elabora l’oli seguint el mètode tradicional de premsat amb un trull preveu elaborar petites partides d’oli. Els seus responsables preveuen obrir-la no més enllà d’unes poques setmanes degut a la falta de matèria primera, varen explicar fonts d’aquesta tafona. La de Can Det es dedica a la producció de petites partides d’oli per a productors que dediquen els seus cultius al consum propi o per a la comercialització de petites produccions d’oli seguint el procés artesanal de premsat.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a