Diari digital de la comarca de Sóller
Dimarts, 16 d'abril de 2024   |   23:33
 
Enquesta  
Quina nota poses al servei d’autobusos del TIB?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Reportatge
10/02/2017 | 08:38
2016: Un any de contrastos
J. Vicens

Meteorològicament parlant, 2016 serà recordat com un any marcat per dos extrems. D’una banda, la sequera extrema que es va patir durant tot l’any. I, d’altra banda, l’episodi de pluja que durant el mes de desembre va descarregar gairebé 400 litres de pluja en només tres jornades.

La precipitació comptabilitzada durant el darrer mes de l’any a l’estació termopluviomètrica de Sa Vinyassa va permetre que 2016 es tancàs amb un registre semblant a la mitjana dels darrers trenta anys. Fins el 30 de novembre només havien plogut 480’6 litres, el que deixava l’exercici com un dels més secs de la història.

Segons les dades recollides per Joan Puigserver a l’estació de Sa Vinyassa, el 2016 es comptabilitzaren un total de cent dies de pluja. L’estiu, ben igual que els darrers anys, va ser molt sec. Entre juny, juliol i agost només es recolliren 12’7 litres de pluja, una circumstància que va agreujar la sequera que ja s’arrossegava després d’una primavera molt seca.

El 2016 tampoc va ser un any de grans nevades. A la vall només es registraren dues precipitacions en forma de neu entre els mesos de febrer i març, que varen cuallar a partir dels 900 metres d’alçada.

Temperatures

Les dades recollides al termòmetre de Sa Vinyassa remarquen que 2016 va ser un any benigne des del punt de vista del nivell que va registrar el mercuri. L’estiu només va estar marcat per una gran onada de calor que es va registrar en el tram final d’aquesta estació. Precisament, el 23 d’agost es va assolir la temperatura més elevada de l’any. El termòmetre que controla Joan Puigserver va anotar un màxim absolut de 38 graus. Per contra, la temperatura més baixa de l’exercici va quedar registrada en el penúltim dia de l’any. El 30 de desembre el termòmetre de Sa Vinyassa va baixar fins els 2’2 graus.

En el que duim d’any 2017 ja s’han superat alguns dels màxims i mínims de l’any passat. Pluviomètricament parlant el mes de gener ha estat molt més plujós que el primer mes de 2016, quan només es recolliren 19’6 litres. Igualment, ja s’ha registrat una nevada fins a cota baixa i la temperatura mínima ja ha estat molt inferior als 2’2 graus de mínima absoluta de 2016.

Per a Joan Puigserver la meteorologia que s’ha registrat fins ara és ben normal. “Està fent un gener i un febrer ben característics del que sempre hauria de ser un hivern”, h1a assenyalat. Comenta que els ametllers són un indicador perfecte per explicar-ho: “Han començat a florir ara, mentre que en els darrers anys ho feien a partir dels Reis”. Per a l’encarregat de l’estació termopluviomètrica de Sa Vinyassa, aquesta circumstància “ens fa pronosticar una primavera exhuberant i un bon esplet d’oliva. Hi ha una dita que diu: ‘El vent embarassa les oliveres’. Enguany podrem comprovar si és veritat”, conclou Puigserver.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a