Diari digital de la comarca de Sóller
Dissabte, 20 d'abril de 2024   |   00:54
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Entrevista
19/08/2022 | 11:00
Bartomeu Colom:
"Can Dulce està sempre obert a tothom"
Cati Aina Oliver

L'associació sollerica de cultura popular (ASCP) Can Dulce compleix 40 anys. En motiu de l'aniversari, enguany el reconeixement de mèrits de l'entitat anirà dirigit a les persones que prengueren part en els seus inicis i que sembraren aquesta llavor cultural a Sóller. El president de l'associació, Bartomeu Colom (Sóller, 1992), explica que les portes de Can Dulce estan sempre obertes a tots. En aquest sentit, anima a tothom a ser actiu a participar en les activitats culturals.

Pregunta.- Quaranta anys d’història... Com la resumiria?
Resposta.- La resumiria com un grup de gent que tenia la il·lusió de tenir un casal cultural i que es va fer realitat gràcies a una persona. No és el mateix l’associació que el casal que té per nom Can Dulce. Els 40 anys són de l’Associació Sollerica de Cultura Popular (ASCP), ja que la fundació de l’entitat fou el 1982. La donació del casal fou més endavant, el 1988. Hi ha molta gent que no coneix aquesta diferència. L’associació començà al carrer de Cetre, on hi havia Aires Sollerics. Després passà a Can Cremat i es va intentar comprar la finca, però no va anar bé. Finalment, hi va haver la donació del casal de Can Dulce i es va fer obra entre el 1987 i el 1988 amb una subvenció europea.

P.- Què ha aportat l’associació a Sóller?
R.- L’aportació cultural que ha fet l’ASCP Can Dulce a Sóller només la té en compte la gent que ha passat per aquí i que ha hagut de fer feina perquè aquesta associació arribés més enllà que aquestes portes. L’associació ha estat un bressol on han començat molts projectes associatius, com els col·lectius del Firó, el Joventut Mariana, Joventuts Musicals, els Esclatabutzes, diferents partits polítics, l’Obra Cultural, etcètera. Als anys 80 l’associació va sembrar una llavor cultural que ha anat creixent i tirant cap a diferents bandes. Quan vàrem entrar com a junta nova, ens hagués agradat recuperar aquest aspecte, però després va venir la pandèmia i les associacions passàrem a tenir moltes dificultats.

P.- De nin, venia a Can Dulce?
R.- Jo mai havia tengut relació amb Can Dulce fins que el 2015 vaig començar a fer de monitor a l’escola d’estiu. Sí he tengut i tenc relació amb altres moviments culturals associatius del poble, com els Escoltes, Vitamina C, el Col·lectiu de Pagesos i els Esclatabutzes.

P.- Qui serà reconegut diumenge a les 19 hores?
R.- La primera junta, un total de 21 persones que formaren part dels inicis de l’ASCP Can Dulce. D’entre elles, feim una menció especial a Guillem Bernat, que va ser el primer president durant 21 anys. Es tracta de persones que han seguit fent coses cultural, ja sigui ballar, teatre, etcètera. Si per qualsevol cosa se’ls necessités, sabem que no ens dirien que no. Per a ells, l’associació és un poquet seva.

P.- A més del reconeixement de mèrits anual, quins actes més han fet i faran per celebrar el 40 aniversari?
R.- Hem realitzat un teatre i un concert en motiu dels 40 anys que han estats subvencionats pel Consell de Mallorca. A més, diumenge hi haurà la Trobada de Cerveses Artesanes de les 11 a les 15 hores. Hem de dir que sol·licitar una subvenció duu molta feina, i moltes vegades has de fer tu la inversió inicial i després no saps si et concediran o no la subvenció. El reconeixement de mèrits es fa des del 1999 i el vàrem passar a Sant Bartomeu, ja que abans es feia durant la Fira, però consideràrem la Fira estava ja massa plena.

P.- En aquests moments, hi ha una bona participació a Can Dulce?
R.- Les activitats extraescolars que es fan al llarg del curs acadèmic es mantenen estables. Ara bé, les activitats que organitzam com a junta, no sempre tenen la participació que esperam. Ens costa que la gent vengui. Tal vegades és perquè pensen que només va dirigit als usuaris recurrents de Can Dulce, però no és així. Està obert a tothom. Sempre procuram no coincidir amb altres activitats que ja s’hagin organitzat. Al cap i a la fi, la cultura és diferent, però les cares sempre solen ser les mateixes.

P.- Va ser elegit president el 2019. Què ha aportat personalment?
R.- Il·lusió, esforç i feina. Em sent satisfet d’aquesta aportació. Són moltes hores, i els meus companys també n’han aportat moltes. Jo tot sol no podria dur-ho tot endavant.

P.- Quan es tornarà a elegir la junta directiva?
R.- El mes de maig de 2023.

P.- Seguirà la mateixa junta?
R.- Encara no sabem si hi haurà més candidats. No està xerrat, però no ho crec. Avui en dia ningú té ganes de posar-se al capdavant, ja sigui per la falta d’il·lusió o de temps. Tenim intenció de continuar, però tal vegada els càrrecs variaran entre nosaltres i algú altre tendrà la presidència. Encara no està decidit del tot.

P.- La junta directiva fa feina sense cobrar res. Quantes hores els comporta a la setmana?
R.- Depèn molt. Hi ha setmanes que podem dedicar vuit hores cada dia, mentre que altres només n’hi dedicam una. Ara, amb la preparació del reconeixement de mèrits, sé cert que si sumam les hores que hi hem dedicat tots, ens surt a més de vuit hores diàries per persona. Si nosaltres haguéssim de fer, a més, tot el que fa la secretària, serien moltes més hores.

P.- D’on surt el sou de la secretària?
R.- De les activitats.

P.- No compten amb subvencions?
R.- Molt poques. L’Ajuntament hauria de ser conscient que l’ASCP Can Dulce té moltes despeses, ja que ha de mantenir tot el casal, ha de pagar el personal, l’aigua, l’electricitat, etcètera. No podem fer front a les obres que necessita en aquests moments Can Dulce. Per altra banda, si tinguéssim més entrades econòmiques, podríem organitzar més activitats culturals, ja que la junta directiva és qui ho organitza tot, amb l’ajuda de la secretària.

P.- En quin estat es troba el casal?
R.- S’ha de girar la teulada, tenim humitat pertot, les persianes



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a