Diari digital de la comarca de Sóller
Dijous, 18 de juliol de 2024   |   09:12
 
Enquesta  
És correcta la resposta que dona l’Ajuntament al moviment ciutadà SOS Sóller?


No
 
14/12/2022 | 15:51
Una carretera feta per presoners
saveu.cat

El Govern i el Consell de Mallorca han recordat, aquest dimecres, els més de 8.000 presoners de la Guerra Civil i el franquisme que varen fer treballs forçosos per obrir més de 160 quilòmetres de carretera a Mallorca. 

En una nota de premsa, la Conselleria de Memòria Democràtica ha indicat que el projecte presentat, pioner a tot l'Estat, inclou la instal·lació de panells explicatius als municipis de Sóller, Calvià, Alcúdia, Pollença, Manacor, Llucmajor i Campos, i també la senyalització de les carreteres. En el cas de Sóller ha estat col.locat al camí del Far, prop del refugi de Muleta.

El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, el conseller de Mobilitat i Infraestructures del Consell de Mallorca, Iván Sevillano, i el batle de Sóller, Carles Simarro, han assistit a la presentació al Port del projecte de senyalització de les carreteres construïdes a Mallorca durant el franquisme amb presoners.

El projecte de senyalització de les carreteres construïdes amb presoners durant la Guerra Civil i el franquisme inclou sis panells informatius de tres metres dalçada i 1,5 metres dample que estaran situats als municipis de Sóller, Calvià, Alcúdia, Pollença, Manacor, Llucmajor i Campos, i recordaran la història d'aquestes persones.

El primer és el que s'ha instal·lat aquest avui dematí a Muleta, on els presoners varen obrir diferents carreteres, i està ubicat al costat del mirador del far de Muleta, en una carretera construïda entre el 1936 i el 1938 per presoners mallorquins i peninsulars en el context de la Guerra Civil.

A més, Govern i Consell instal·laran un total de 60 senyals al llarg dels 166 quilòmetres de carretera. En aquest sentit, Sevillano ha explicat que tant la iconografia com el text dels senyals "seran compartits de manera pública amb la resta de territoris de l'Estat que vulguin sumar-se a aquest projecte, perquè presoners republicans que van construir de manera forçosa centenars de carreteres n'hi ha a tots els municipis".

La presentació d'aquesta iniciativa ha comptat amb la participació de diversos membres de Podemos, un fet que ha cridat l'atenció del batle Carles Simarro que ho ha qualificat com a "acte de partit pagat amb diners públics".Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a