Diari digital de la comarca de Sóller
Dilluns, 15 d'abril de 2024   |   04:07
 
Enquesta  
Quina nota poses al servei d’autobusos del TIB?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Per trobar un setembre parescut s'ha de retrocedir a l'any 2003.
10/10/2022 | 09:30
Sóller registra la taxa d'atur de setembre més baixa en 20 anys
SaVeu

Després de l’estancament registrat entre els mesos de juliol i agost, la corba de l’atur a Sóller ha superat el punt d’inflexió i ha començat a pujar. Es dona la circumstància que ho fa per primera vegada enguany tot i que l’increment es situa per davall dels registrats en els anys anteriors a la pandèmia.

Així ho posen de manifest les darreres dades que ha donat a conèixer la Conselleria de Model Econòmic que apunta que el setembre es va tancar amb 196 persones sense feina. De fet, la desocupació registrada el mes passat és la més baixa de tota la sèrie històrica dels darrers vint anys, ja que mai en una recta final de la temporada turística s’havia registrat un nombre tan baix de persones inscrites a l’atur. Hauríem de retrocedir a l’any 2003 per trobar una xifra similar en el nombre d’aturats com la que s’ha donat en el mes passat.

Malgrat això, el cert és que la taxa ha registrat un lleguer increment respecte el mes d’agost que es situa en un 2’8% per sobre la registrada en aquest període. S’ha de dir també que entre els mesos de juliol i agost no hi va haver variacions quan, tradicionalment, l’agost suposava l’inici de l’increment de la desocupació com a conseqüència de la finalització de contractes laborals, especialment en el sector de la construcció.

Però enguany, la robustesa del sector turístic fins i tot després de la plena dels mesos de juliol i agost ha duit a la desocupació a una situació que no havia registrat abans per registrar-se uns valors certament baixos. Fins i tot millors que en els anys anteriors a la pandèmia.

Final de la temporada

Malgrat els bons resultats aconseguits enguany en el mercat laboral, la situació anirà canviant en el darrer trimestre de l’any com a conseqüència del final de la temporada turística. Això farà, sempre que es seguesqui el patró dels anys anteriors, que progressivament vagi en augment en la mateixa proporció que hotels i oferta complementària pengin el cartell de tancat per vacances. A hores d’ara dos de cada tres aturats provenen del sector serveis.

Pel que fa a la contractació registrada durant el mes passat, les dades de Model Econòmic apunten que durant el setembre es varen firmar 282 contractes de feina, dels que el 60% varenser del tipus indefinit. La resta varen ser temporals o convertits. La majoria de contractacions beneficiaren al sexe femení i a les persones majors de 45 anys. Per nacionalitat, els contractes a ciutadans europeus i extracomunitaris representaren tan sols l’11% del total. Per nivell d’estudis, el grup més important és el que aglutina a persones que sols han assolit la primera etapa de la secundària.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a