Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 29 de setembre de 2023   |   11:23
 
Enquesta  
S’ha de prohibir l’estacionament a la carretera de desviació?


No
 
Embussos produïts a Deià cada setmana.
14/08/2022 | 09:30
Deià es planta i demana limitar l'accés a la carretera
SaVeu


El caos circulatori és a l’ordre del dia a Deià. I més ara, en plena temporada alta. Cotxes, motos, estacionaments en doble fila, camions o furgonetes de càrrega i descàrrega, conductors que busquen aparcament i, quan arriben els autobusos, arriba el col·lapse total.

Per això, el batle Lluís Apesteguia reclama una solució “ja”. Demana a les institucions competents mesures valentes ia curt termini perquè la carretera MA-10 de la Serra de Tramuntana pateix greus col·lapses de circulació, cosa que s’agreuja quan travessa municipis com Deià.

Per això, Apesteguia amb el suport de l’entitat Tramuntana XXI ha reclamat una regulació. “La Serra en tot conjunt hauria de tenir un estudi de la capacitat de càrrega de vehicles que té, tant de les carreteres com dels municipis i de la quantitat d’aparcaments que poden assumir. A partir d’aquí, caldria establir les mesures de control a l’accés a la Serra que siguin necessàries. La Serra de Tramuntana té nou entrades, per tant, seria factible dur a terme aquest control sense suposar una gran inversió”, desgrana Apesteguia que revela que, segons dades del Consell de Mallorca, per la MA10 al seu pas per Deià circulen una mitjana diària durant tot l’any de 7.700 cotxes.

“Aquesta xifra és completament insostenible perquè no ho pot suportar ni la carretera ni el municipi”, sentencia el primer regidor que reclama una regulació al Consell.

“Ha de proposar-la l’administració competent i els Ajuntaments ajudarem en allò que calgui”, manté Apesteguia que també implica Trànsit. Com a exemples de regulació exposa establir un sistema per quotes d’accés, per ordre d’arribada o per petició prèvia per tal de dur a terme el control per garantir que els qui ens visitin gaudeixin, però també per preservar un espai protegit i per preservar la qualitat de vida dels residents.
L’associació Tramuntana XXI va donar suport a l’Ajuntament en una roda de premsa conjunta. El seu vicepresident, Joan Mayol, va explicar que “la Serra de Tramuntana no és un parc temàtic: s’han de posar límits per garantir la preservació dels seus valors ambientals, patrimonials i socials, els que inclou el dret als residents a poder desenvolupar la seva vida quotidiana amb normalitat”.

Entre les propostes de l’Ajuntament estan millorar la coordinació dels horaris dels autobusos de línia i turístics perquè no coincideixin en el temps, reduir les dimensions dels autobusos i que es reguli el nombre de vehicles que circulen per la Serra.

Per poder avançar en la recerca de solucions als problemes que es presenten a la Ma-10, l’entitat ha demanat ja una reunió amb el conseller de Mobilitat, Iván Sevillano.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a