Diari digital de la comarca de Sóller
Dijous, 18 de juliol de 2024   |   08:53
 
Enquesta  
És correcta la resposta que dona l’Ajuntament al moviment ciutadà SOS Sóller?


No
 
La Via Arxiduc Lluís Salvador durant un dels embussos.
01/08/2022 | 09:30
Embussos de 40 minuts per entrar a Deià
SaVeu


Embussos de fins a 40 minuts per entrar al nucli de Deià i cues de fins a 2 quilòmetres. Aquest és el calvari que pateixen cada dia els usuaris de la carretera Ma-10, especialment entre les 11 del dematí i les 15 hores del migdia. I ja fa diversos estius que succeeix, però cada vegada és pitjor.

Així ho reconeix el batle de la localitat, Lluís Apesteguia, que qualifica la situació d’“horrorosa”. També ho certifica Henar Arribas, portaveu d’un grup de veïnats que sosté que “viure a Deià s’ha convertit en insuportable” pel caos circulatori que pateixen cada dia.

Ja fa alguns anys que l’Ajuntament instal·la a l’estiu semàfors als dos extrems del nucli urbà que donen pas alternatiu als vehicles. Segons el batle, d’aquesta manera intenten que no es produeixin embussos circulatoris dins el poble i, segons explica, “es redueixen situacions de perill de cara a possibles atropellaments i es manté espai suficient per si hagués d’entrar al poble un vehicle d’emergències”.

No obstant això, segons fotografies i vídeos enregistrats per l’associació de veïnats, els embussos també toquen de ple la Via Arxiduc Lluís Salvador a causa de l’allau de vehicles, que enguany encara s’ha incrementat més que els anys precedents. Segons Arribas els vehicles de grans dimensions, com camions i autobusos, “acaben circulant parcialment pel carril contrari”.

“No podem més amb aquesta situació”, diu Henar Arribas, qui apel·la al Consell de Mallorca, mitjançant la Conselleria de Mobilitat, perquè fixi unes limitacions en el nombre de vehicles que poden circular per aquesta via. Precisament tenen l’ullada fixada en la iniciativa que es duu a terme a l’estiu a Formentor, i reivindiquen fixar un topall en el nombre de vehicles i en la seva mida per evitar el caos.

“Ha arribat un punt en el que aquesta situació és del tot insuportable”, diu Arribas. I el colofó ha estat el nou servei d’autobusos descapotables, que arriba a Deià tres vegades per setmana, i que “no fan més que col·lapsar el poble”. A més, segons explica, “ens fa sentir com si formàssim part d’un parc temàtic”.

Prop de 8.000 vehicles de mitja

El batle Apesteguia coincideix amb l’opinió de l’associació de veïnats i explica que ja ha plantejat el problema en nombroses ocasions tant al Govern Balear com al Consell de Mallorca. Explica que, segons dades oficials, la carretera que travessa Deià suporta una mitja diària de 7.700 vehicles, el que qualifica com “una barbaritat”. Aposta, com Arribas, per establir limitacions.

De fet, el batle reconeix que la majoria dels vehicles que passen per Deià tanmateix no es poden aturar. “No tenim aparcament per a tothom, ni tampoc no en volem tenir”, admet. Comenta que no existeix un espai a propòsit perquè es puguin aturar els autobusos. I, malgrat estar satisfet de l’augment de les freqüències de l’autobús de línia, també admet que està generant un nou problema, agreujat pel major volum dels vehicles.

Apesteguia admet que la qualitat de vida dels veïnats de Deià ha experimentat un retrocés important amb aquests embussos, i també la dels visitants, ja que es tracta d’un problema diari i que es perllonga durant diverses hores.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a