Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 7 d'agost de 2020   |   23:06
 
Enquesta  
Han d’acceptar els ajuntaments la proposta del Govern central de cedir el superàvit a canvi de poder-ne gastar el 35% durant 2020 i 2021?


No
 
La Casa de Sa Lluna, al carrer de Sa Lluna.
17/07/2020 | 10:49
Donen sis mesos per reparar la Casa de Sa Lluna
SaVeu

L’Ajuntament de Sóller ha ordenat la “immediata” consolidació estructural de la Casa de Sa Lluna, l’emblemàtic edifici situat al concorregut carrer que duu el mateix nom, davant el perill d’ensorrament. L’immoble és propietat del Casal de Cultura-Museu de Sóller.

El municipi ordena als propietaris dur a terme les obres i actuacions necessàries per conservar l’immoble en condicions de seguretat. La casa presenta importants desperfectes en la seva estructura i periòdicament es produeixen despreniments al seu interior fins al punt que part de la teulada ja s’ha enfonsat.

Els tècnics de l’Ajuntament estimen que l’obra de consolidació estructural suposa un cost de 90.000 euros i li dóna a Casal de Cultura un termini màxim de sis mesos per executar-les.

D’acord amb els informes dels tècnics de l’Ajuntament, l’edifici té problemes estructurals greus que fan perillar la seva sustentació. Així, detecten problemes en els murs de càrrega, en els forjats horitzontals, les cobertes i despreniments que fan perillar l’estructura l’emblemàtic edifici.

Mesures cautelars

L’ordre de reparació ve acompanyada per l’obligatorietat d’adoptar mesures cautelars com la col·locació de bastides, senyalitzacions i totes les mesures necessàries per preservar la seguretat dels vianants. A més, el municipi es reserva el dret d’aplicar sancions coercitives si es fa cas omís de l’ordre i fins i tot l’execució subsidiària de les obres. L’Ajuntament ha comunicat al Registre de la Propietat l’ordre amb la finalitat que facin constar amb una nota marginal el mal estat en què es troba l’immoble medieval.

La Casa de sa Lluna està declarada Bé d’Interès Cultural (BIC). Construïda en el segle XV, destaca per les peces irregulars que formen els seus murs, el portal de mig punt i l’ornamentació de la finestra i la finestreta. Però, sobretot, destaca la figura de marès en forma de cara amb actitud hieràtica que representa la lluna en quart creixent i que sobresurt per damunt de l’arc de la portal.

L’immoble va passar a les mans de al Museu de Sóller gràcies a un llegat de la seva última propietària, Shari Herbert Lowds, d’origen nord-americà. El cas va acabar als tribunals perquè els seus fills reclamaven el seu dret legítim. La casa es considera com la més antiga de Sóller i el seu nom s’atribueix al llinatge de la família que l’hauria ocupat després de la Conquesta de Mallorca de 1229.

El Casal de Cultura ha fet diversos intents per reparar la casa que no han arribat a prosperar degut a la falta de recursos per afrontar els 300.000 euros que costa la rehabilitació integral. També ha provat de vendre-la, però sense èxit. La situació de bloqueig que envolta l’immoble no ha aturat el progressiu deteriorament de la seva estructura, fins al punt que en èpoques de pluges es fan habituals els despreniments interiors que generen preocupació als veïnats que confronten amb la casa.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a