Diari digital de la comarca de Sóller
Dimecres, 24 d'abril de 2024   |   03:12
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
La seu de l'Ajuntament de Sóller, a la plaça de la Constitució.
17/07/2020 | 10:15
Sóller dedica el superàvit a saldar deute bancari per evitar que l’Estat se’l faci seu
SaVeu

L’Ajuntament de Sóller realitzarà una maniobra financera per evitar que l’Estat agafi prestat tot el superàvit municipal acumulat durant anys. Ho farà dedicant part del romanent de tresoreria a saldar préstecs bancaris. El municipi dedicarà a aquesta operació quatre milions d’euros dels 17 que acumula en superàvit.

La mesura va ser presa ahir després de filtrar-se un esborrany amb la proposta del Ministeri
d’Hisenda a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) que suggereix que l’Estat manllevarà els diners del superàvit dels ajuntaments, aconseguit amb la Llei Montoro, per fer front de la despesa pública generada amb la pandèmia de la covid-19 i la crisi econòmica.

D’acord amb la proposta que dilluns que ve s’elevarà a ple, Sóller dedicarà 3’5 milions d’euros a pagar deute bancari. A aquesta quantitat cal sumar-hi els 521.000 euros que el municipi tenia previst dedicar a el pagament de crèdits en pressupost de 2020.

Segons va explicar la regidora d’Hisenda, Andrea Pomar (PP), amb aquest muntant es liquidaran diversos préstecs a proveïdors que el municipi va concertar el 2011 per liquidar factures pendents a tercers. Els comptes que Pomar presentarà al ple assenyalen que l’Ajuntament va tancar el passat exercici amb un romanent de tresoreria ajustat de 17’3 milions d’euros, dels quals 4’8 milions es varen obtenir el 2019. De el superàvit obtingut el passat any, gran part anirà a pagar deute bancari, mentre que un 20% restant es dedicarà a polítiques socials relacionades amb la crisi sanitària com va aprovar en el seu moment el govern central. Després d’aquesta operació, el romanent de tresoreria total quedarà reduït a 13’8 milions d’euros, diners que sí que podria sostreure l’Estat per finançar- se ja que els ajuntaments tenen prohibit poder-ne fer ús.

“Sanejar l’Ajuntament”

La regidora d’Hisenda va afirmar que l’objectiu de l’operació “és sanejar l’Ajuntament llevant deute, aprofitant els recursos del superàvit”. A dia d’avui Sóller té un deute viu de 5’7 milions d’euros, segons dades del Ministeri d’Hisenda, que després de l’operació de sanejament quedarà reduïda a només 2’2 milions. Aquesta important reducció obrirà la porta perquè l’Ajuntament pugui recórrer als bancs a demanar préstecs per executar els projectes que Simarro preveu materialitzar en el seu mandat.

Per altra banda, Pomar també va posar de manifest que l’acció de saldar deute té per objectiu evitar en la mesura que pugui que l’Ajuntament hagi d’aportar els diners del superàvit a la caixa de l’Estat.

La possibilitat que el govern de Pedro Sánchez recorri a les guardioles dels ajuntaments de tot Espanya ha suscitat nombroses crítiques a Balears. El PP de Gabriel Company va afirmar que “no admetrem que Sánchez, amb la connivència d’Armengol, confisqui els estalvis dels veïnats de Mallorca”. Més per Mallorca, soci del PSOE al govern de les illes, va qualificar la proposta d‘“estafa”.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a