Diari digital de la comarca de Sóller
Dilluns, 18 de gener de 2021   |   01:57
 
Enquesta  
S’ha de fer l’edifici d’aparcaments del camí del Cingle, al Port?


No
 
El desembarc dels moros a la platja de Can Generós.
10/05/2020 | 08:29
Les 14 ocasions en les que no s’ha celebrat el Firó
J.V.

Fa 79 anys que no es suspenien els actes del Firó. Ha estat el període més llarg de la que és la celebració més esperada del programa de la Fira. De fet, cal retrocedir fins a la Guerra Civil per trobar les darreres ocasions en les que el simulacre no es va celebrar.

L’historiador solleric Antoni Quetglas té recopilades les raons i els anys en els que la celebració es va deixar de fer. Ho va plasmar en un dels capítols del llibre “El Firó de Sóller” que va publicar el 2005.

En aquest sentit, en les seves pàgines Quetglas va relatar que les darreres ocasions en les que el simulacre de moros i cristians no s’havia representat fou coincidint amb el període del conflicte bèl.lic de la Guerra Civil (1936-1939). Concretament, fou en les seves edicions de 1937 i 1938 quan la celebració es va haver de suspendre. Un any després, el 1939, els sollerics recuperaren les seves festes, en una edició que va coincidir amb els actes de celebració de la victòria del general Franco.

Dos anys més tard, el 1941, els dirigents municipals de la ciutat descartaren la celebració de les festes, ja que no disposaven de pressupost necessari per poder-les finançar. Aquesta fou la darrera vegada que Sóller es quedà sense el simulacre de la seva Fira.

Però, i abans de la Guerra Civil, quantes vegades no es va celebrar? Per respondre a la pregunta, i deixant de banda les tres edicions ja esmentades anteriorment, Antoni Quetglas va enumerar en el seu llibre fins a altres onze ocasions en les que no es va dur a terme.

Suspensions en el segle XIX

Del segle XIX cal esmentar dos moments puntuals. Per una banda, durant la dècada dels anys seixanta, quan el simulacre no es va celebrar a conseqüència de la crisi dels tarongers i per les epidèmies de còlera que s’havien produït a Sóller. Per altra banda, ja a finals de segle, trobam vàries edicions suspeses. El 1894 es va decidir suprimir el simulacre per considerar-lo poc seriós. El 1896, un any després d’haver-lo recuperat, la festa es va haver de suspendre degut al mal temps. I entre 1898 i 1900 el simulacre es va veure marcat de manera indirecte pels efectes de la Guerra de Cuba i la crisi posterior que va esdevenir.

Ja en el segle XX, tal i com va recull Quetglas, l’any 1906 es va haver de suspendre per manca de pressupost. A més, en el període comprès entre 1908 i 1914 es va optar per no organitzar-lo i suplir-lo amb altres actes, com ara desfilades de carrosses, batalles de flors o carreres de cintes.

Passat aquest període el simulacre es va recuperar. Emperò, el 1916 es va suspendre degut a l’organització de regates al Port que impedien el desembarc. Posteriorment, es va recuperar fins que el 1922 fou suprimit del programa.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a