Diari digital de la comarca de Sóller
Dimarts, 16 d'abril de 2024   |   06:40
 
Enquesta  
Quina nota poses al servei d’autobusos del TIB?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Reportatge
12/01/2018 | 08:53
2017: calor de rècord
Gabriel Mercè

La calorada patida durant diferents onades de calor que no acabaven mai i que persistien durant les nits ha estat, sens dubte, l’esdeveniment meteorològic que passarà a la història d’aquest any 2017 acabat de finalitzar. Joan Puigserver, responsable de l’estació meteorològica de Sa Vinyassa, va registrar la màxima de 41 graus centígrads el dia 2 d’agost, mai anotada abans en els 31 anys d’història del centre.

No obstant això, Puigserver destaca com a fet més inusual i espectacular que els tres primers dies d’agost es varen registrar nits tropicals on no es va baixar dels 30 graus de temperatura i on el mercuri va oscil.lar entre els 27 i els 37’6 graus (dia 1), dels 28 als 41 (dia 2) i dels 27 als 39’2 (dia 3), assolint-se les mínimes durant l’horabaixa.

Va ser una de les tres onades de calor, que va tenir com a precedents la del mes de juny, amb uns quinze dies assolint cada dia els 30 graus i una punta de 35’8; i la del començament del mes de juliol, amb una punta de 40’4 graus el dia 7 i dues nits sense davallar de 30. La més severa i duradora va ser la que va enganxar el final del juliol i el començament de l’agost, que es va allargar durant més d’una setmana.

Precipitacions polaritzades

L’any 2017 també passarà a la història per ser un any plujós. Els 907 litres registrats a Sa Vinyassa representen gairebé un centenar més del promig dels darrers trenta anys, que es situa en els 815 litres.

En qualsevol cas, les precipitacions es varen concentrar en el primer trimestre de l’any, i particularment en el mes de gener. Cal recordar que el mes de desembre anterior ja s’havien registrat 406 litres. El 2017 ha estat d’un any irregular pel que fa a la pluviometria; al costat d’un hivern plujós ha destacat un estiu i una tardor seques, únicament compensades per la saó del dia 5 de juny (amb uns 50 litres), els 35 litres del 31 d’agost i un començament de setembre també generós en pluges.

Plou més i fa més calor

A partir de les dades objectives que representen els 31 anys d’observació meteorològica a Sa Vinyassa, Joan Puigserver conclou que la tendència al llarg de tres dècades és d’augmentar els litres de precipitació registrats i també d’augmentar la temperatura màxima. Puigserver no es vol definir pel que fa al canvi climàtic i es limita a oferir les dades que, dia rere dia, va recopilant i anotant a les seves preuades llibretes que ja fan caramull.

Malgrat enguany haver plogut més litres que els anys precedents, cal assenyalar que els dies de pluja han estat un total de 69 durant el 2017, mentre que l’any anterior foren 100, i els precedents una vuitantena. Això significa que la intensitat de la pluja ha estat major.

L’estació termopluviomètrica de Sa Vinyassa, única reconeguda a Sóller per l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), es troba situada a les immediacions de la Cooperativa Agrícola Sant Bartomeu, a la carretera de Fornalutx. És el termòmetre més oficial de la ciutat, però Puigserver reconeix que des d’aquell punt cap al nord (Fornalutx, Marroigs i Puig Major) hi plou més intensament, mentre que a la zona del Port es registren menys precipitacions de forma sistemàtica. Pel que fa al Port, la zona més plujosa és la de Sa Figuera, mentre que per Muleta hi plou menys.

La zona del Port

El Port, gràcies a l’efecte de la mar, té una temperatura sempre més temperada: menys freda a l’hivern, menys calorosa a l’estiu. I, en canvi, l’Horta es considera la barriada més freda de la Vall, especialment la zona de Can Tamany.

L’any 2018 ha començat, per a Puigserver, com un any típic. “Les calmes de gener -recorda- sovint deixen el mes sense una gota de pluja i hem d’esperar al febrer per trobar precipitacions”. Alerta que l’habitual a Mallorca és que les precipitacions més quantioses es concentrin durant els mesos de tardor, no a l’hivern, i durant el darrer trimestre de 2017 els núvols no varen ser generosos amb Sóller.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a