Diari digital de la comarca de Sóller
Dimecres, 24 d'abril de 2024   |   15:11
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Reportatge
06/05/2016 | 09:36
Màxima activitat al Foment de Cultura
G.M.

Cada any per la Fira és quan el Foment de Cultura acumula més activitat. Les instal.lacions del Casal de Cultura del carrer de la Mar són l’epicentre d’un gran tragí d’anades i vingudes per tal que el dissabte horabaixa, després de l’ofrena floral a la Mare de Déu de la Victòria, totes les dependències de la planta baixa i el jardí d’aquest antic immoble s’omplin del verdor, el vigor, el color i les aromes de l’Exposició de Plantes i Flors que la pròpia Maria Mayol, fundadora de l’entitat, va tenir la iniciativa d’iniciar l’any 1926.

Mayol, filla il.lustre de Sóller des de l’any 1992, va ser una dona avançada al seu temps i ha deixat una important petjada, sovint poc reconeguda. Nascuda l’any 1883 en el si d’una família acomodada de Sóller va formar-se a França i es va llicenciar en Llengua i Literatura Franceses a la Universitat de Burdeus, convertint-se així en una de les primeres llicenciades mallorquines. En esclatar la primera Guerra Mundial va retornar a Mallorca i va prosseguir els seus estudis a Palma, aquesta vegada relacionats amb el món mercantil.

Societat masclista

Maria Mayol era molt conscient de la importància de la formació en el procés de creixement personal de la persona, en la independència, i veia que les dones del seu poble tenien sempre un paper relegat en una societat tremendament masclista. Aquesta va ser la idea a partir de la qual va tenir la iniciativa de crear el Foment de Cultura de la Dona, inspirada en associacions culturals femenines de Catalunya de les quals en tenia notícia, per tal de desenvolupar per a les dones tasques educatives, culturals, socials i de formació i projecció. Malgrat avui puguin semblar iniciatives innocents, al primer terç del segle XX tenien un caràcter reivindicatiu en una societat on les dones no estudiaven, es reservaven solament per ser esposes i mares, i romanien lligades a les activitats familiars i de la llar durant tota la vida.

La biblioteca, les conferències, els concerts, les visites i excursions, les activitats benèfiques, l’exposició anual de flors i la participació en esdeveniments religiosos, entre d’altres, varen ser les primigènies accions d’una entitat que, per si sola, ja contribuïa a la projecció de la dona dins la societat sollerica. Maria Mayol va ser la primera presidenta de l’entitat, que va començar amb una cinquantena de sòcies i reunint-se al Centre Parroquial Victòria, seu aleshores del Foment Catòlic.

Diuen que Maria Mayol va induir les solleriques perquè els seus marits conreassin en els horts i jardins rosers i altres espècies de flors, i les fessin créixer ben esponeroses per tal de disposar de material de qualitat per a les successives exposicions de flors, que s’han continuat celebrant cada any per la Fira a excepció dels anys de la Guerra Civil.

Precisament Maria Mayol, militant republicana, catalanista i progressista, es va implicar en el món polític i per això l’any 1934 la majoria de sòcies conservadores varen boicotejar la seva reelecció i es va veure obligada a abandonar l’entitat. Mayol, fins i tot, hagué de fer front a demandes econòmiques d’algunes associades, relacionades amb la compra d’un local que es va haver d’avortar. Més endavant, el 1939 es va haver d’exiliar a França en sentir-se amenaçada pel nou règim, i va tornar a Mallorca alguns anys després ja allunyada de la vida política. Va morir a Cala Major (Palma) l’any 1959.

170 sòcies

La petjada de Mayol continua viva gràcies a les 170 sòcies que actualment continuen actives a l’entorn del Foment de Cultura, nom actual de l’entitat. L’Exposició de Flors i Plantes, a punt d’inaugurar-se, compta amb menys participació que anys anteriors perquè, segons relaten les organitzadores, la gent té menys temps per encarregar-se dels horts i jardins, però compensada amb la presència de contribucions arribades des dels diferents centres educatius de la comarca.
També segueixen actives altres activitats formatives per a la dona: conferències, vetllades musicals, excursions culturals, presentacions de llibres, celebracions... i les reunions setmanals al Casal de Cultura, la seu social de l’entitat per desig de Damià Mayol i Adela Oliver, i on s’hi establiren fins i tot abans de la constitució del Museu de Sóller.

Tot i això, són conscients que la majoria dels desigs de la fundadora estan ben encaminats, especialment el que fa referència a l’accés de la dona al món de la cultura. Per això els objectius són avui diferents, més relacionats amb el món de l’oci.

Personatges Infantils

El Foment de Cultura és també actualment conegut per encarregar-se de l’elecció i gestió dels Personatges Infantils que durant els dies de la Fira i el Firó tenen un important paper en els actes oficials. L’expresidenta i exregidora de l’Ajuntament de Sóller, Aina Colom, ha explicat que aproximadament l’any 1983 la designació dels Personatges Infantils va passar al Foment de Cultura. Ella va proposar a l’entitat que s’encarregàs de rentar els vestits que portaven els infants, i posteriorment el batle Antoni Arbona va delegar en el Foment de Cultura tot el que estava relacionat amb aquest aspecte de la Fira i el Firó sollerics. És per això que la majoria de les indumentàries dels infants són actualment propietat d’aquesta entitat, que cada cert temps es van renovant. Les Valentes Dones han d’aportar els seus vestits.

Actualment l’elecció dels personatges funciona per un sistema de puntuació que, segons l’actual presidenta, Maribel Pons, retroalimenta l’entitat. “Algú de la família ha de ser soci de l’entitat, i com més es col.labora en les seves activitats, més puntuació té el nin de cara a poder ser elegit Personatge Infantil”, explica Pons. D’aquesta manera el Foment de Cultura s’assegura un relleu generacional i també col.laboradors a l’hora d’organitzar les seves activitats, molt especialment el Concurs de Plantes i Flors, que requereix de moltes mans a l’hora de muntar i desmuntar l’exposició.

Les actuals sòcies del Foment de Cultura volen deixar clar que qualsevol al.lot pot accedir a Personatge Històric i destaquen que fa alguns anys s’hi va incorporar a la colla un trabuciare i que estan obertes a l’ampliació del nombre de personatges participants.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a