Diari digital de la comarca de Sóller
Dissabte, 20 d'abril de 2024   |   14:11
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Reportatge
08/01/2016 | 09:01
Port Vendrés, recuperant vincles
J.V.

Una delegació sollerica té previst desplaçar-se el proper estiu fins la localitat francesa de Port Vendrés per tancar l’acord d’agermanament amb aquesta localitat i per retornar la visita que el seu batle (Jean Pierre Romero) i diversos representants d’aquest nucli realitzaren a la vall fa uns mesos.

L’objectiu de tot plegat és establir un vincle entre dos nuclis que en el passat varen tenir molta relació, gràcies a la comunicació marítima que existia entre els seus ports. Per això, Sóller i Port Vendrés han apostat per avançar en la gestió d’un agermanament que sigui el marc institucional sobre el que es basin aquestes relacions.

La idea de l’Ajuntament és que l’agermanament no es quedi només en una declaració, tal i com va ocórrer en el passat amb les localitats italianes de San Bartolomeo i San Salvatore. La intenció és que el lligam vagi una mica més enllà i s’obri un diàleg entre les dues parts per posar en marxa projectes i activitats conjuntes. A mode d’exemple, una de les propostes que ja s’ha posat damunt la taula és la possibilitat de realitzar intercanvis escolars entre alumnes de l’Institut i joves francesos que cursen secundària.

Els vincles entre Port-Vendrés i Sóller es remunten a finals del segle XIX i principis del XX, quan ambdós ports es convertiren en punts estratègics en la navegació comercial de la Mediterrània. Juntament amb València, Barcelona, Sète i Marsella, aquests dos ports formaven part d’un teixit comercial per al transport de mercaderies.

Precisament, de manera paral.lela a l’acord d’agermanament, actualment s’està treballant en la recuperació del pailebot Miquel Caldentey. Es tracta d’una embarcació que va realitzar nombroses travessies entre alguns dels ports citats anteriorment i que l’any 1972 va deixar de navegar. L’embarcació, de trenta metres d’eslora i amb més de cent tones de capacitat, va romandre amarrada durant anys a Port Vendrés fins que l’any 2007 varen començar les tasques de restauració. A dia d’avui aquestes tasques encara no han acabat.

Una vila marinera

Port Vendrés és una vila amb una llarga tradició marinera i pesquera. La seva importància en el Mediterrani no només es remunta al segle passat, sinó que ja al segle VI abans de Crist ja era conegut pels navegants de l’època.

Aquesta privilegiada posició geogràfica ha fet que el seu port no hagi aturat de créixer en importància durant la seva història. Les diferents etapes històriques que han sacsejat Europa també es poden constatar en una vila que en alguns moments va ser catalogada com a estratègica des del punt de vista militar. Però a més d’això, la vila manté importants vestigis històrics de diferents èpoques que revelen l’antiguitat de les poblacions que han habitat en aquest port natural.

Actualment, l’antic port de mercaderies s’ha convertit en un punt turístic de la costa sud francesa. El turisme de platja es combina amb l’activitat marinera que encara es conserva i amb la quotidianitat dels seus habitants.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a