Diari digital de la comarca de Sóller
Dilluns, 15 d'abril de 2024   |   04:14
 
Enquesta  
Quina nota poses al servei d’autobusos del TIB?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Reportatge
23/10/2015 | 09:56
Quan els residus són un problema
J.M.

Els residus a Sóller s’han convertit en un problema. I especialment greu per a les autoritats municipals que veuen amb impotència com alguns sollerics fan cas omís a les seves obligacions a l’hora de desfer-se amb els residus voluminosos de casa. Això fa que els contenidors s’hagin convertit en un lloc on s’hi aboquen tot tipus de deixalles que poc tenen a veure amb allò que s’hi pot abocar.

La situació genera uns estralls tant al propi Ajuntament com a la concessionària del servei, Sóllerecicla, que han de destinar importants recursos materials i econòmics per retirar i tractar els residus voluminosos que s’abandonen al carrer.

I com a mostra un botó: només enguany els vehicles de Sóllerecicla han hagut de fer 250 serveis per retirar del carrer objectes que han estat abandonats. Això demostra l’alt cost que representa per a la butxaca del contribuent haver de fer front a aquest servei suplentari.
Des de l’empresa concessionària, el seu responsable, Guillem Coll, explica que abandonar voluminosos al carrer “genera un sobrecost molt important a l’empresa i l’Ajuntament” que, al fons, recorda, “l’hem de pagar entre tots”. Explica com els ciutadans abandonen “tot tipus de deixalles”, per bé que “els que ens generen més problemes són les restes d’obra”. Els enderrocs -recorda Coll- requereixen un tractament específic pel qual s’ha de pagar. Al final tot això acaba repercutint damunt les arques públiques i de la pròpia empresa concessionària.
Guillem Coll explica que els operaris de Sóllerecicla han de dedicar-se un dia a la setmana a realitzar recollides de voluminosos del carrer, el que suposa restar temps a les altres funcions que aquests operaris dediquen al reciclatge de residus.

De tot

Però, què s’abandona al carrer? Guillem Coll li dóna resposa: “de tot”. Efectivament, a l’entorn dels contenidors s’hi poden veure des d’enderrocs d’obra a tot tipus de mobles, ja siguin, taules, cadires, electrodomèstics, comodins, sanitaris de bany o matalassos. Uns objectes que perfectament poden recollir-nos a casa. Sóllerecicla disposa d’un servei de recollida a domicili que realitza tots els dimecres i dijous amb cita concertada Els operaris recullen a l’adreça acordada fins a quatre mobles (o objectes voluminosos) de forma completament gratuïta, el que converteix en un sense sentit la mala pràctica d’abandonar-los al carrer.

Per altra banda, Sóllerecicla obri de dilluns a dissabte durant dotze hores al dia, un horari durant el qual els sollerics hi poden depositar els objectes inservibles o aquells que fan nosa a casa. La recepció d’aquests materials és també gratuït, llevat que siguin residusl industrials, comercials o d’obra.

Amb els serveis que presta la concessionària del reciclatge, el seu gerent fa una crida a la responsabilitat dels sollerics perquè deixin d’abandonar objectes al carrer.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a