Diari digital de la comarca de Sóller
Dilluns, 1 de juny de 2020   |   03:05
 
Enquesta  
Haurien d’obrir ja les instal.lacions esportives de Sóller, tal i com permet la normativa?


No
 
Reportatge
12/06/2015 | 09:12
Sóller, una població que envelleix
G.M.
La piràmide poblacional del municipi de Sóller és clarament regressiva, tal i com ocorre a la majoria de poblacions d’Espanya i també de nombrosos països europeus.
 
Això significa que no hi ha suficient relleu generacional, que la població va envellint i que no es recupera amb nous individus joves. A llarg termini, i si la tendència no continua, en algunes dècades Sóller tendrà una població especialment envellida i amb pocs joves en edat de treballar i també de procrear.
 
Això es desprèn de la piràmide elaborada amb les dades proporcionades per l’Ajuntament de Sóller, que fan referència al dia 4 de juny passat. La piràmide idònia és, precisament, la que té forma piramidal, amb més gruixa a la base i menys individus a mesura que es va ascendint.
 
Les dades poden arribar a ser preocupants si s’observa que durant els dos darrers anys han nascut al municipi menys de cent individus, mentre que en la franja dels 28 als 59 pràcticament no es baixa mai dels 200 i que al voltant de fa quarant anys nasqueren unes 300 persones per any. La natalitat, per tant, ha caigut a un terç del que va representar el babyboom dels anys setanta del segle passat.
 
Com a curiositat, cal destacar que a Sóller hi viuen 170 homes més que no dones, un fet inusual perquè sol haver-hi sempre més dones que homes gràcies a la seva major esperança de vida. En concentrar-se la majoria d’homes en la franja d’edat laboral, s’explica en part pel fenomen migratori i perquè hi ha homes sols treballant al municipi sense la presència de la seva família.
 
Al Port
 
El resum d’habitants proporcionat per l’Ajuntament de Sóller registra que al Port hi viuen un total de 3.295 persones, 1.693 homes i 1.602 dones. També deixa veure que 2.490 persones són menors d’edat i que altres 2.953 són majors de 65. Curiosament hi ha dos homes i cinc dones que tenen cent anys o més i cal fer veure que a partir dels noranta anys l’existència d’homes és molt baixa en relació a les dones.
 
El moment en el que es registra més població coincideix als nascuts fa quaranta anys, amb 297 individus, precisament l’any que va morir Francisco Franco, va sucumbir la dictadura i va instaurar-se la democràcia. A l’entorn dels anys setanta és registra la taxa més elevada de naixements a Sóller.


Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a