Diari digital de la comarca de Sóller
Dilluns, 29 d'abril de 2024   |   22:08
 
Enquesta  
S’hauria de prohibir la celebració de la Mallorca 312 de ciclisme?


No
 
Entrevista
25/08/2023 | 13:08
Sharon MacLaren:
“A Sóller hi falten llocs per fer-hi exposicions”
Guillem Puig

Sharon MacLaren -58- és una escocesa que resideix a Sóller des del 2017 que des de fa dos anys s’està convertint en una autèntica dinamitzadora del panorama artístic local. De fet, ella és qui ha organitzat els dos darrers anys el premi d’art d’Artists of Mallorca, que demà es decideix. MacLaren va dedicar la seva vida laboral al món de la moda, essent directora de marxandatge d’empreses de renom en el sector tèxtil, però l’atracció per Mallorca va fer que substituís els paratges escocesos pels mallorquins atreta per la seva llum i bellesa.

Pregunta.- Com arribà a Mallorca?
Resposta.- La meva família era una habitual visitant de l’illa des de fa molts anys i cada estiu hi solíem passar llargues estades, arribant a conèixer diversos indrets de l’illa (Pollença, Illetes o Cala Ratjada entre d’altres). Aquesta tradició familiar continuà quan em vaig casar i amb el meu espòs continuàrem estiuejant i visitant l’illa; tot i que curiosament només havia visitat Sóller una vegada, en el decurs d’un sopar a Cas Puers. Estant a Cala Ratjada i durant un dia plujós vaig demanar a mon pare què tal era el Port de Sóller i em va aconsellar visitar-lo per tal d’aprofitar el dia de mal temps. Quina fou la meva sorpresa que en arribar a la vall i lluïa un sol esplèndid i vàrem haver d’aturar el cotxe per poder contemplar la bellesa i magnificència d’una vall que, des d’aquell moment, em va robar el cor. Sóller -en la meva ment- em va recordar molt a Escòcia amb sol, sobretot per la seva gent amable i per ser un lloc envoltat de muntanyes.

P.- Des de quan té la seva llar a Sóller?
R.- Des del 2017 vivim aquí, però fa devuit anys que hi tenim casa. A Sóller hi hem trobat tot quan es pot demanar: mar, muntanya, està a prop de Palma... Per a mi, Sóller és un paradís.

P.- Troba que Sóller ha perdut encant a causa de la massificació turística?
R.- A mi no em molesten els turistes; al cap i a la fi, jo també som estrangera. A més, ca nostra compta amb jardí on puc gaudir de la tranquil.litat i pau com una sollerica més.

P.- Com sorgí la idea d’organitzar el concurs d’art d’Artists of Mallorca?
R.- Quan arribàrem a Sóller no tenia res a fer, excepte pintar. Pel meu caràcter som una persona força activa i no sé estar sense fer res, per la qual cosa em vaig posar en contacte amb una associació anglesa Arts society que es dedica a promocionar l’art -ara en som sòcia, però en un primer moment no-. Aquesta associació, creada el 2018, es dedica sis vegades a l’any a organitzar esdeveniments divulgatius sobre art: solen convidar personalitats que coneixen temes d’art en profunditat a fer conferències. Entre el 2018 i el 2022 en vaig ser tresorera, i durant els anys 2019 i 2020 vaig decidir organitzar una exposició amb obres dels membres de l’associació.

P.- I què més va passar?
R.- En un determinat moment em vaig adonar de la dificultat que existia a l’hora de comprar art a Mallorca i em vaig decidir a crear la web www.artistsofmallorca.com; un directori d’artistes que creen a l’illa que a hores d’ara ja compta amb més 200 artistes. En ella s’hi troba tot tipus d’informació sobre els creadors i et permet entrar en contacte amb els artistes directament. D’aquí sorgí la idea de promocionar els artistes de l’illa d’una manera divertida i creativa. En no comptar amb finançament de l’administració, el meu marit i jo optàrem per posar de la nostra butxaca el premi; el següent repte fou el de trobar un espai on poder exposar les obres, un problema que es resolgué quan el museu de Can Prunera va venir a bé a obrir les portes durant un dia.

P.- Quins requisits s’han de complir per poder participar en aquest certamen?
R.- Tan sols treballar a l’illa en qualsevol de les diferents manifestacions artístiques: pintura, escultura, ceràmica, fotografia, gravat... El repte del concurs es troba en el fet d’haver de comparar expressions molt diverses del fet artístic.

P.- Quina ha estat la resposta?
R.- Molt bona. Enguany és la segona edició i en ambdues hi ha participat un centenar d’artistes, que no sempre han estat els mateixos

P.- Qui conforma el jurat?
R.- Dos artistes, i també professors: Natalia Spitale i Miquel Ángel Delgado; a més d’una altra artista, Petra Eveline Dahmen.

P.- Quin és el guardó?
R.- L’any passat el premi era de 500 euros i enguany hem aconseguit que sigui de 1.000 euros per a l’obra guanyadora. Cal tenir present que, en no comptar amb ajudes econòmiques, som jo i el meu espòs els que aportam el premi.

P.- On i fins quan es podran veure les obres?
R.- En primer lloc, només s’exposaran les vint obres finalistes -després que el jurat hagi fet una selecció de les cent peces participants-; en segon lloc, les peces finalistes són setze pintures, dues fotografies i dues escultures. Pel que fa a l’exposició on es donarà a conèixer el guanyador tendrà lloc a Can Prunera -demà dissabte, 26 d’agost, de les 12 a les 16 hores-. Ara bé, tant les obres finalistes com la guanyadora romandran exposades al Casal de Cultura -Museu de Sóller des del 8 al 16 de setembre de 10 a 14 i de 18 a 20 hores de dilluns a dissabte.

P.- Es podran adquirir aquestes peces?
R.- Això ho decidiran els artistes.

P.- Quina és la seva relació amb l’art?
R.- Durant tota la meva vida sempre vaig tenir el cuquet que volia fer alguna cosa en relació amb l’art; però no fou fins haver passat el meu quarantè aniversari que em vaig iniciar en el món de la pintura. Tot i que he realitzat diversos cursos de pintura a Edimburg, Londres i en d’altres indrets, pens que la meva vocació és molt autodidacta. Actualment estic molt orgullosa de formar part del grup d’artistes que treballem al taller de Natalia Spitale, on compartim vivències i intercanviam coneixements.

P.- Vostè ha muntat altres activitats culturals a la vall relacionades amb l’art?
R.- Sí, juntament amb Natalia Spitale fa dos anys que muntam el Túnel de l’Art, al Port, durant les festes de Sant Pere, unes exposicions que han comptat amb molt bona afluència de públic i d’artistes. De cara a l’any que ve tenim previst que es pugui mantenir oberta almenys durant tres dies. Enguany també he patrocinat l’exposició de Manuel Cuevas al Museu de Sóller.

P.- Com valora l’oferta artística de la vall de Sóller?
R.- Sóller compta amb un nodrit grup d’artistes, però és una realitat innegable que hi ha poques sales d’exposició. Trob a faltar algú que s’encarregui de conduir les expressions artístiques a la vall. Val a dir que la manca de pressupost municipal sempre es deixa notar en l’art i no en altres expressions culturals o esportives.

P.- I a nivell museístic?
R.- Per ser un poble petit, Sóller compta amb dos museus interessants: Can Prunera i el Museu de Sóller. Can Prunera és un bon referent artístic, però hi trob a faltar més exposicions itinerants i que no hi hagi ningú de la seva organització que faci màrqueting ni treballi en les seves xarxes socials. És una vertadera llàstima. Pel que fa al Museu de Sóller, és un espai on hi ha peces molt interessants, però que no convida a entrar-hi. Curiosament, quan travesses el portal, quedes realment sorprès per les peces que hi trobes.

P.- Quina importància tenen les xarxes socials a l’hora de promocionar espais museístics com aquests?
R.- Són vitals: és allò més important juntament amb el boca a boca. Faciliten un accés ràpid i immediat als museus i a les seves col.leccions i permeten que la gent s’hi introdueixi d’una manera fàcil i, sobretot, molt atractiva de cara a les noves generacions d’usuaris d’aquests espais.

P.- Quina valoració fa de l’Emplaça’m l’Art 2023 que es va celebrar el cap de setmana passat?
R.- M’agrada molt la idea i la trob molt positiva per donar a conèixer l’expressió artística. M’ha agradat més la versió d’enguany que no la de l’any passat, ja que era més oberta a tothom -l’any passat anava enfocada a artistes joves-. Amb això no vull criticar per res els joves organitzadors perquè som ben conscient de la feinada que han fet. M’agradaren les escultures grosses que s’hi exposaren. Però, pel que fa a la qualitat, crec que en aquests tipus d’actes menys és sempre més.

P.- Creu que hi hauria d’haver més esdeveniments com aquest al llarg de l’any?
R.- Crec que pel que fa a esdeveniments tan espectaculars com la Nit de l’Art basta amb un a l’any, tot i que s’hauria de calcular que no coincidissin amb actes semblants en d’altres localitats, com fou el cas d’enguany amb la Nit de l’Art de Felanitx; però sí crec que hi hauria d’haver més exposicions petites.

P.- Fa alguns decennis Mallorca era escollida com a residència per a molts d’artistes. Creu que aquesta dinàmica a canviat actualment?
R.- No, Mallorca encara és escollit per nombrosos artistes. El que passa és que a dia d’avui els artistes es reparteixen més arreu de l’illa i abans es concentraven molt en certs llocs, com era el cas del poble de Deià. L’atracció per Mallorca és innegable per la seva llum, l’atmosfera increïble que s’hi respira, la seva bellesa i, sobretot, la seva mediterraneïtat.

P.- Per acabar, creu que els mallorquins són especialment sensibles al fet artístic?
R.- No, però igual com passa arreu del món. Hi ha algú que pensi que la majoria dels novaiorquesos són especialment sensibles a l’art?



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a