Diari digital de la comarca de Sóller
Dijous, 18 de juliol de 2024   |   09:44
 
Enquesta  
És correcta la resposta que dona l’Ajuntament al moviment ciutadà SOS Sóller?


No
 
Entrevista
30/09/2022 | 11:00
Alberto Frau:
"A més de quantitat, hi haurà qualitat al Puig Major"
Paco Grancha


Alberto Frau Escandell (Sóller, 1988) és un dels pilots sollerics de ral·lis que més èxits ha aconseguit durant els darrers anys. El doble campió de Balears de Ral·lis treballa des de fa deu anys com a cap de manteniment a l’hotel Bikini del Port de Sóller. Aquest cap de setmana Alberto correrà davant tot el seu públic a la Pujada al Puig Major.

Pregunta.- A què et dediques actualment?
Resposta.- Estic de cap de manteniment a l’hotel Bikini del Port de Sóller.

P.- Quants anys fa que tens aquesta feina?
R.- Vaig començar a l’any 2012, i encara seguesc allà.

P.- Sabem que la teva passió són els ral·lis. T’ocupen molt de temps a la teva vida?
R.- La veritat és que sí. Pareix que no, però entre preparació, entrenaments, anar a fer reconeixements, etc. Són feines que, sumades, fan perdre molt de temps.

P.- Quan va començar el teu interés pel món automobilístic?
R.- Des de ben petit ja m’agradaven. Tota aquesta passió ve de família, ja que el meu pare ja corria quan jo era petit, i sempre vaig anar darrera ell quan corria. Quan em vaig fer més gran vaig tenir l’oportunitat de fer-me un casa nostra i, juntament amb l’ajuda del meu pare, vàrem començar aquest camí.

P.- Quin va ser el primer cotxe que vares tenir?
R.- Vaig començar a l’any 2019, és a dir fa tres anys, i vaig començar amb el cotxe que faig servir en l’actualitat, el Mini Challenge R56, és un cotxe que prové de circuit. No n’he provat d’altre, i la veritat que esteim molt contents amb aquest vehicle per ara.

P.- Quina va ser la primera competició que vares disputar?
R.- El primer ral·li que vaig disputar va ser el Ral·li Sol de Ponent, l’any 2019, i sorprenentment vàrem aconseguir guanyar aquesta primera prova. Ningú s’ho esperava, ni nosaltres mateixos, i la veritat que va ser un començament somniat.

P.- Quins són els èxits més importants que has aconseguit durant aquests anys?
R.- Al 2019 vàrem aconseguir guanyar el Campionat Absolut de Balears de Ral·lis. Al 2020, que fou un any en el que només es varen fer tres carreres per cupa del Covid, vàrem tornar a guanyar el títol. I al 2021 vàrem finalitzar els tercers. Massa bé ens ha anat de moment per dur tan sols tres anys als ral·lis.

P.- Com veus l’automobilisme a les Illes Balears en l’actualitat?
R.- Trob que està en un excel·lent moment, està en auge clarament. És vera que el Covid va provocar que hi hagués una mica de baixada, però ara ha tornat a agafar força i de cada vegada va a més.

P.- Els ral·lis te’ls agafes com un hobby? O t’hi voldries dedicar professionalment en un futur?
R.- Ara mateix és un hobby. Està clar que sempre tendré la il·lusió de poder arribar a dedicar-me al món dels ral·lis professionalment, però és molt complicat. Més que servir o no per córrer, has de tenir bons patrocinadors i un bon suport econòmic. Si no és inviable.

P.- Has competit molt durant els darrers mesos?
R.- Enguany ens ho hem pres amb una mica més de calma. La Federació va afegir vàries proves més al calendari, i això va provocar que es formessin dos campionats diferents, un de ral·li i un de ral·li sprint. Està clar que qui vulgui haurà competit als dos campionats, però en el meu cas, amb dos fills de tan sols quatre i un anys, he decidit enguany només córrer el Campionat de Balears de Ral·lis.

P.- Sé que vàreu tenir problemes a la darrera prova del Ral·li Vall de Sant Pere de la setmana passada. Què va passar?
R.- Va ser una llàstima. El divendres va ploure i va ser una jornada complicada en la que ens va costar una mica adaptar-mos. El dissabte vàrem córrer el tram de casa nostra, el de la carretera de Deià, marcant els millors temps en les dues passades. Per la tarda, quan marxàvem segons i ens haguéssim pogut posar primers perquè el Porsche de David García que anava davant va punxar, se’ns va xapar un palier quan vàrem fer una orquilla. Vàrem passar de poder guanyar el ral·li a no aconseguir res, però això són les carreres i no hi podem fer res.

P.- Sobre la polèmica que va generar el Ral·li Vall de Sant Pere, on el batle de Deià es va queixar de que el municipi quedés incomunicat, què n’opines?
R.- Amem, no és la primera vegada que s’han fet carreres allà, i a més tenen l’accés per Valldemossa. Quan es fan les carreres de biciletes també es queden incomunicats, i no passa res. Hi ha gent a la que no li agraden els ral·lis, fet que és totalment respectable, però trob que s’ha generat massa polèmica. Cada un mira i defensa els seus interessos.

P.- Referent també a la polèmica, s’ha dit durant aquests dies que els ral·lis organitzats a carreteres de la Serra inciten a que es facin carreres il·legals. Trobes que és així?
R.- No crec amb això. Sincerament, et puc dir que jo abans de competir era una mica brusquer amb el cotxe. Però des del moment que em vaig federar i vaig començar a competir em va fugir la necessitat de fer el brusquer. És a dir, no trob que el fet de que es facin carreres per les nostres carreteres tenguin influència en que després es facin carreres il·legals. Qui vol fer el brusquer el fa, i qui no vol no el fa, sense dependre dels ral·lis oficials.

P.- Sobre la Pujada al Puig Major d’aquesta setmana, com es presenta? Estau motivats?
R.- Sí, enguany hem aconseguit arribar al rècord d’inscrits, tenim 118 inscrits a la prova. A part de la quantitat, hi ha molta qualitat. Vénen pilots del Campionat d’Espanya i d’Europa. Aquests pilots experimentats ens han fet arribar que la prova és espectacular, i que podria estar entre les millors del campionat nacional de ral·lis. L’organització ha estat impecable com cada any i sabem que tendrem un públic entregat amb ganes de gaudir del millor automobilisme.

P.-Vos veis amb opcions de realitzar un bon paper?
R.- L’any passat vàrem fer campions de la modalitat de tram cronometrat i ho tornarem a provar.

P.- Serà la Pujada amb més alt nivell de la història?
R.- El Puig Major és la prova reina del Campionat de Balears, i aquest fet fa que cada any venguin els millors pilots. Enguany han vengut més corredors del Campionat d’Espanya i d’Europa que els altres anys, i això provocarà que el públic pugui gaudir d’un increible espectacle a la nostra carretera.

P.- Amb el teu pare a la presidència de l’Escuderia Serra de Tramuntana, organitzadora de l’esdeveniment, opines que duu molta feina organitzar aquesta ja famosa i reconeguda prova?
R.- Sí que en duu, moltíssima. A part de tots els papers que s’han de posar sempre en regla, durant les darreres setmanes hi ha molta feina física de preparar tota la infraestructura del Puig. El 90% de la feina feta no es veu, però son mesos i mesos de feina preparatòria.

P.- T’agradaria agafar el relleu al teu pare en un futur?
R.- La veritat que no ho sé. M’agradaria que tot això no desaparegués mai, però cert és que cada any tot és més complicat, tema de permisos, patrocinadors, etc. Veurem què passa en un futur.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a