Diari digital de la comarca de Sóller
Dijous, 7 de desembre de 2023   |   07:46
 
Enquesta  
Estàs d’acord que l’Ajuntament instal·li càmeres de videovigilància per evitar l’abocament de residus a la via pública?


No
 
Entrevista
17/12/2021 | 13:15
Joana Marcús:
“Les editorials prioritzen les històries populars”
Cati Aina Oliver

Joana Marcús, de 21 anys i estudiant de Psicologia, és probablement l’escriptora espanyola amb més impacte a la xarxa social Instagram, on hi té 446.000 seguidors. Va ser l’any 2017, amb la publicació de la novel·la “Irresistible propuesta”, quan la fornalutxenca va esdevenir una de les principals autores de referència nacionals dins l’àmbit de la literatura juvenil. Una obra que va obtenir un conjunt de premis i que va cridar l’atenció d’una editorial, que va fer realitat la seva edició en paper. A dia d’avui aquest primer llibre compta amb 46,8 milions de visualitzacions a la plataforma online Wattpad.

Però el seu èxit no fa més que créixer. L’11 de novembre va sortir a la venta el seu segon llibre, “Antes de diciembre”, una història d’amor que té ni més ni manco que 72,4 milions de visualitzacions a Wattpad. Fa just una setmana va concentrar centenars de lectors a la llibreria Agapea de Palma durant la seva primera signatura de llibres. Prop de mil joves esperaren fins a quatre hores en una coa de 300 metres per poder gaudir d’una dedicatòria de Marcús a una pàgina del seu llibre. Degut a la bona acollida, aquesta setmana s’ha traslladat a Barcelona, on ahir va realitzar una altra signatura de llibres a La Casa del Libro i avui capvespre en tornarà a signar a la llibreria Abacus.

Pregunta.- El que va passar la setmana passada a la llibreria de Palma supera qualsevol expectativa. Esperava tantes persones?
Resposta.- No. De fet, la llibreria havia llançat 120 tiquets i jo estava segura que no s’esgotarien. La gent va venir el capvespre amb la intenció d’aconseguir el seu tiquet per poder entrar a la llibreria, però es varen esgotar i molta gent va quedar sense. Tot i això, vàrem quedar fins més tard i va poder passar tothom. No tots eren d’aquí, també n’hi havia de Barcelona, València i moltíssims d’Eivissa. Justament era el dia que va fer tant de vent i molts no varen poder agafar l’avió i venir.

P.- Ahir i també avui, per tant, toca signatura de llibres a Barcelona. S’han esgotat aviat els tiquets?
R.- En un principi es va planejar llançar 120 tiquets en la d’ahir a La Casa del Libro. Com que es varen esgotar en cinc minuts, la d’avui a la llibreria Abacus ja va comptar amb 200 tiquets. Tot i així, també es varen esgotar en minuts.

P.- Podria descriure “Antes de diciembre”?
R.- És novel·la juvenil. Tracta d’una al·lota que comença el seu primer any a la universitat i que mai no havia sortit del seu racó. És la primera vegada que es troba tota sola i amb ella mateixa, separada una mica de la seva família. En aquest moment coneix el protagonista i els seus nous amics i a partir d’aquí comença la història.

P.- Què és allò que volen saber els seus lectors quan tenen l’oportunitat de dirigir-li la paraula?
R.- Molts em diuen que també són escriptors i em demanen consell. També em demanen coses sobre personatges, per què són així, per quin motiu tenen certes manies, etcètera. També em demanen quan trauré el pròxim llibre. Em sorprèn i no m’esperava que molts vulguin ser escriptors. Estic contenta, així hi haurà més històries per llegir.

P.- El 2017 ja va anar a Barcelona per Sant Jordi per mor del seu primer llibre, “Irresistible propuesta”. Com va ser aquella experiència?
R.- Varen venir molt poques persones, poc més d’una desena. Va ser emocionant, però ha tingut molt més èxit “Antes de diciembre”.

P.- Què és allò que l’ha sorprès més durant aquests anys com autora?
R.- Veure tantes persones, sobretot joves, que volen ser escriptors. Mai hauria pensat que hi hauria tanta gent jove, adolescents, amb idees tan clares sobre el seu futur pel que fa a la literatura.

P.- Quant temps al dia dedica a escriure?
R.- Més del que hauria de dedicar-li, segurament. Un parell d’hores al dia. Hi ha dies en què no puc escriure, però sempre intent dedicar-li una estona.
P.- Com combina la vida universitària amb la vida com a escriptora?
R.- A vegades es fa complicat, però estic agafant menys assignatures de la carrera per no anar tan estressada.

P.- Es planifica l’escriptura?
R.- No. Hi ha dos tipus d’escriptors: el mapa i el brúixola. El primer ho planifica tot abans d’escriure, i el segon es llança a escriure sense planificar i després ja corregeix allò que hagi de corregir. Jo sóc del tipus brúixola.

P.- S’identifica amb algun dels seus personatges?
R.- No amb tots. N’hi ha de dolents, amb els quals no m’hi identificaria mai, però la majoria tenen coses meves, ja sigui aspectes que no agraden als personatges, gustos, manies, activitats o pel·lícules preferides. Per exemple, a “Antes de diciembre”, les pel·lícules preferides del protagonista m’agraden molt. També hi ha un personatge, una companya de pis, a qui li agrada molt rentar i necessita tenir ordre. En aquest sentit jo sóc una mica així.

P.- D’on treu la inspiració?
R.- De moltes coses. Per exemple, hi ha cançons que et donen moltes idees i també les històries que la gent et va contant t’acaben influint. Pel que fa a les cançons, m’agrada la música tranquil·la, alternativa i també en anglès.

P.- Té plans de futur?
R.- M’agradaria poder seguir escrivint i viure d’això. Puc avançar que dia 16 de febrer l’Editorial Planeta publicarà “Ciudades de Humo”, el primer llibre de la “Trilogía Fuego”. La trilogia completa anirà sortint al llarg de l’any. Hi ha molta expectació, la gent té ganes de llegir-los.

P.- Són molts llibres en poc temps, o no?
R.- Sí, però a vegades les editorials et fan encaixar les dates. Per exemple, “Antes de diciembre” sí o sí havia de sortir per novembre. I les trilogies les solen treure a principis d’any per treure els altres dos el mateix any.

P.- Idò ja ho té tot escrit?
R.- Sí. La trilogia és a internet i té uns 7 milions de visites.

P.- Quin sentit té per a les editorials publicar llibres que estan disponibles online?
R.- Els llibres trets per les editorials són versions perfeccionades. Per molt bé que un pugui escriure, la versió online no està revisada per cap professional, i això es nota molt. Sempre necessites que algú t’aconselli una mica. A més, moltes vegades, molta gent vol tenir la versió en paper, tot i que hagi llegit ja la història. Per exemple, “Antes de diciembre” el vaig penjar a Internet el 2018 i treure’l enguany en paper m’ha permès corregir coses que no m’agradaven i veure coses que tal vegada quan era més petita no veia.

P.- Quins beneficis té penjar les històries a Internet?
R.- Jo les penjo a la plataforma Wattpad, on qualsevol persona pot penjar allò que escriu. Aquesta web et dona l’opció de crear-te un perfil i tant pots escriure històries com llegir-les. Hi ha històries que tenen moltes visites i normalment les editorials es fixen amb aquelles que són populars i tenen un públic consolidat. Els lectors poden entrar i llegir les teves històries i alhora poden anar comentant els paràgrafs.

P.- Quantes històries ha penjat a Wattpad?
R.- Hi tenc catoze històries.

P.- Quin consell dona a tots aquells lectors que li demanen recomanacions?
R.- Que llegeixin i practiquin molt.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a