Diari digital de la comarca de Sóller
Dissabte, 20 d'abril de 2024   |   14:51
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Entrevista
27/08/2021 | 13:12
Francesc Martínez:
“Al mercat hi ha 24 punts de venda i només 8 d’oberts”
Joan Vicens

Francesc Martínez és des de fa quatre anys el president de l’Associació de Comerciants del Mercat Municipal de Sóller. Té 40 anys i des de 2010 gestiona un punt de venda de fruita i verdura. La subhasta dels punts de venda i la reforma de l’edifici municipal són els pilars de l’actualitat d’un edifici municipal que cerca renovar-se i disposar d’un espai actualitzat al segle XXI.

Pregunta.- Fa uns mesos es va concedir una pròrroga temporal a les concessions dels punts de venda. Els dona més tranquil.litat aquesta nova situació?
Resposta.- Sí, la veritat és que sí. Ens trobàvem en un buit legal i juntament amb els serveis jurídics de l’Ajuntament apostàrem per aquesta pròrroga provisional fins que es faci la nova subhasta, els nous contractes i la reforma de l’edifici.

P.- Fins quan s’estén aquesta pròrroga?
R.- En teoria era per sis mesos. Però jo crec que s’acabarà allargant. Hi ha un projecte de reforma del mercat que s’està confeccionant. Però està molt verd. Crec que es superaran els sis mesos perquè no dona temps de fer-ho tot.

P.- Què es farà primer la subhasta dels trasts o la reforma de l’edifici?
R.- Això encara no ho sé. Ens hem de reunir amb el batle. Em va dir que en haver passat l’estiu farem una reunió per concretar el que es farà exactament dins el mercat.

P.- Que es retardi la subhasta provoca incertesa entre els comerciants?
R.- Sí, la veritat és que una mica d’incertesa sí que provoca. A nosaltres ens agradaria arribar a un consens amb els comerciants, i també amb els polítics. Hem de tenir en compte que durant vuit anys ho hem mantengut tot vuit persones. Nosaltres tenim clar que s’han de fer les coses ben fetes. No m’agradaria que s’especulàs amb una empresa grossa que ho compràs tot i després nosaltres haguéssim de subcontractar com ja va passar amb Xitón. És a dir, ens crea una mica d’incertesa. Però, a la vegada, estam il.lusionats perquè volem que entrin nous comerciants. Quan més gent entri, molt millor. Així la despesa es podria dividir entre tots. Al mercat hi ha 24 punts de venda i només n’hi ha 8 d’oberts.

P.- I de la reforma de l’edifici, què en saben?
R.- Hi ha dues opcions ara mateix. El batle ens diu que hem de ser ambiciosos, que hi ha un projecte que valdrà un milió i pico d’euros que consistiria en fer l’exterior peatonal amb càrrega i descarrega, i amb llambordes. L’arquitecte de l’Ajuntament i l’aparelladora tenen un projecte ja mig fet per adequar tots els trasts, modificar-los una mica i passar la peixateria al fons. I l’altra opció, que és menys ambiciosa, seria fer una rentada de cara, pintar-ho tot, fer una bona neteja, canviar portes i posar enllumenat de baix consum i plaques solars.

P.- Sembla que la peixateria passarà a la nau principal. Hi estan d’acord?
R.- Completament d’acord. Ho veiem amb bons ulls. Seria molt interessant perquè ens concentraria tots en una mateixa nau. I l’actual emplaçament serviria per fer-hi altres coses. De fet, el batle em va dir que amb aquest projecte es reconvertiria l’actual zona de peixateria.

P.- A part de la subhasta i les obres, quines altres reivindicacions porta entre mans l’associació?
R.- Nosaltres demanam que tothom s’involucri amb el projecte del mercat perquè és un bé del poble, tant des del punt de vista turístic, com social. Ja hi ha pocs pobles que tenen mercat. I el d’aquí és un diamant en brut que s’ha de polir. Però hi hem de fer feina tots: nosaltres els comerciants, el batle, els regidors, i també els partits de l’oposició. Tots hem d’anar en el mateix camí.

P.- Té bona salut l’associació de comerciants?
R.- És l’agrupació més antiga de tots els comerços que hi ha a Sóller. Ho és més que la del carrer de Sa Lluna. Està datada de 1954. És cert que sempre hi ha coses que millorar, però sempre arribam a un bon consens. Decidim per majoria totes les petites coses que tenim.

P.- Algun projecte que tenen entren mans...
R.- Bàsicament, nosaltres som partidaris que entrin més comerciants al mercat. També proposam que al pis de dalt s’hi facin oficines municipals. Crec que donaria molta vida al lloc. És un espai perfecte per fer oficines o sales per acollir gent. Són unes sales que actualment no s’aprofiten. També podrien tenir finalitats socials per a clubs o entitats, o per guardar material.

P.- Ha constatat un augment de la clientel.la sollerica a partir de la pandèmia?
R.- Sí. En aquell moment, la gent va tenir molta consciència amb nosaltres. Sobretot també amb el fet de lliurar els productes a domicili.

P.- Precisament, quin balanç en fa d’aquesta iniciativa?
R.- Jo repartesc tot l’any. Abans de la pandèmia ja ho feia. Amb la pandèmia aquest servei es va multiplicar per dos. Ara ha baixat una mica, però mantenc els serveis, tant a particulars com a restaurants.

P.- El mercat també ha notat la baixada turística d’aquests darrers mesos?
R.- De turistes passants n’hi ha hagut. El que hem trobat a faltar és el turista que habita aquí, el que té casa pròpia a Sóller, Fornalutx o Deià. Jo personalment tenc molts clients que venen cada any. I enguany n’hi ha molts que no han vengut. Sobretot anglesos.

P.- Què ha de fer el mercat de Sóller per ser més competitiu?
R.- Hauríem de promocionar-nos una mica més a través de xarxes socials. Hauríem de tenir més presència i ser més ambiciosos a l’hora de publicar continguts. Tal vegada hauríem de contractar una persona que tengués coneixements en gestionar xarxes socials. I també crec que l’Ajuntament s’hauria d’implicar una mica més en promocionar-nos, sobretot a nivell turístic.

P.- Què troba un client a un mercat de poble en comparació amb les grans superfícies?
R.- La gran diferència és la proximitat i el tracte humà. Aquí ja som coneguts i sempre crees un vincle amb el client. Oferim un producte fresc i, almenys jo, de cada vegada més treball amb productes locals. I també un aspecte molt important és que la gent cerca comprar a granel. Per exemple si un client es vol endur mitja colflori o un porro, aquí ho pot fer.

P.- Veïnats de la zona demanen la peatonalització de l’entorn del mercat. Des de l’associació ho veuen amb bons ulls?
R.- Ho veiem fantàstic. Una veïnada va presentar un escrit que jo vaig enviar al batle, al regidor de Bens i Serveis, i a Promoció Econòmica. Proposava peatonalitzar, posar llambordes, permetre només l’accés al carrega i descàrrega, crear una zona infantil...

P.- Per què va decidir dedicar-se a aquesta professió?
R.- Vaig començar perquè una amiga de la meva sogra li va oferir a ella, i ella m’ho va oferir a mi. En aquell moment treballava d’electricista i vaig trobar la proposta ben interessant. A mi sempre m’ha agradat aquest món. De petit sempre anava al mercat, sempre m’ha agradat la pagesia, a pesar que jo no venc de família pagesa. Però de cada vegada m’estic involucrant més i m’encanta.

P.- Quin balanç en fa d’aquests deu anys de vida del seu negoci?
R.- L’experiència ha estat bona. He conegut molta gent. Aquí el tracte és molt personal. Coneixes estrangers, gent d’aquí... Però dependre d’una administració com l’Ajuntament, on hi ha polítics d’un i altre color, a vegades hi ha estires i afluixes. Per exemple, a la passada legislatura ens llevaren el mercat dels dissabtes. I ens va fer molt de mal. Aquesta legislatura s’ha pogut recuperar i s’ha notat un cent per cent cada dissabte. Ara entra molta més gent.

P.- Quins productes es poden trobar en el seu punt de venda?
R.- Fruita de temporada, fruita local, verdura de pagesos mallorquins i de Sóller. També tenc mel de Sóller. I ara, darrerament, he començat a vendre encurtits d’una persona de Sóller.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a