Diari digital de la comarca de Sóller
Dijous, 18 d'abril de 2024   |   10:20
 
Enquesta  
Quina nota poses al servei d’autobusos del TIB?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Entrevista
09/07/2021 | 12:05
Nico Amengual i Paco Grancha:
"La Banda de Música de Sóller era de les millors de Mallorca"
Gabriel Mercè

Paco Grancha i Nico Amengual són dues de les noves cares de l’associació Amics de la Música, que ha renovat la pràctica totalitat dels seus integrants després de dues dècades de presidència de l’històric Joan Frau.
El president i vicepresident de l’entitat que dona suport a la Banda de Música de Sóller i també a l’Escola Municipal de Música fan balanç de la situació de les dues entitats, que asseguren que travessen el pitjor moment de la seva història.

Pregunta.- Abans d’entrar en matèria; què és l’Associació d’Amics de la Música i què persegueix?
Resposta.- Es tracta d’una associació cultural independent, que durant 21 anys ha estat presidida per Joan Frau i que fa unes setmanes ha elegit una nova junta. Organitza i dona cobertura a la Banda de Música de Sóller i proporciona material (instruments, cadires, faristols…) a l’Escola Municipal de Música.

P.- I d’on aconsegueix els doblers per fer aquestes tasques?
R.- Dels ingressos que obtenia la Banda de Música gràcies als seus concerts, i també de les ajudes del Consorci per la Música, que ara es troba en vies de desaparició.

P.- Quin pla té la nova junta directiva?
R.- Fa només dues setmanes que ens hem constituït i tot just començam a dissenyar un nou projecte, que encara no està del tot definit. Estam a punt de celebrar una reunió amb l’Ajuntament i gran part de la nostra acció depèn d’ella. Per exemple hem de saber si seguirem tenint o no una subvenció o si la Banda ha de ser de caràcter municipal o no.

P.- Quina és la proposta que teniu previst plantejar?
R.- Si nosaltres hem de contractar i pagar un director per a la Banda, no ho podrem assumir.

P.- Idò quin seria el vostre ideal de gestió?
R.- A nosaltres ens agradaria que l’Ajuntament pagàs el sou al director de la Banda i pensam que nosaltres l’hauríem de poder escollir. Ara mateix venim de deu anys de limbe i de desordre. De fet, el fins ara director, Joan Vercher, tot i la feinada que ha fet durant tot aquest temps, no constava per enlloc que fos el director de la Banda. En el plec de clàusules que des de l’any passat regeix l’Escola de Música tampoc no hi figura per enlloc la Banda.

P.- Aleshores, de qui cobrava el director?
R.- No ho sabem.

P.- Quin nexe d’unió han de tenir, per a vosaltres, l’Escola de Música i la Banda?
R.- Pensam que l’Escola ha d’anar per un costat i la Banda per l’altre. L’Escola ha de comptar amb els instruments i el material de la Banda de Música, és clar, com fins ara, i s’ha de potenciar aquest nexe d’unió perquè els músics que toquen a la Banda surten en la seva majoria de l’Escola de Música i s’hi puguin continuar incorporant.

P.- El director de l’Escola ha de ser el mateix que el de la Banda?
R.- Pensam que no, perquè tot s’ho carrega la mateixa persona i és complicat. Sobretot quan duus vint anys fent-ho. S’han d’explorar altres funcionaments perquè de tant en tant fa falta aire fresc i canvis de tant en tant.

P.- Pensau que Joan Vercher ha de continuar?
R.- Preferim no definir-nos en aquest sentit, però estaria bé veure noves propostes, nous projectes. Volem que el director que vengui passi a formar part de la junta directiva d’Amics de la Música i que hi hagi molta comunicació. Es tractaria de negociar les condicions i que la persona que arribi aporti coneixement, creixement a la Banda i als seus integrants, i que ens faci aprendre a tots.

P.- Quin és l’estat actual de la Banda de Música?
R.- Fa deu anys la Banda integrava entre 50 i 60 persones. Quan vàrem fer el viatge a París n’hi anàrem 80. La Banda de Música de Sóller estava al capdavant de les bandes de Mallorca i, si no era la millor, estava entre les tres millors. Però amb el temps això va anar en decadència. Durant els darrers anys érem 20 o 30, i així i tot encara animàvem l’ambient. Però la pandèmia ens ha matat. I no només això, perquè el fet de no tenir ara mateix un lloc per assajar, ni tampoc director, ens impossibilita el retorn.

P.- Per què ha anat decaient la Banda durant els darrers anys?
R.- Per cansament dels músics, per repetir sovint el mateix repertori, perquè els estudiants quan arriben a una certa edat se’n van a fora a estudiar i ja no tornen. Són motius molt diversos. I proposam canviar les didàctiques dels assajos per evitar que els seus integrants vagin perdent interès i se’n cansin.

P.- I de cara al setembre, pensau que pot tornar la tornarà la Banda?
R.- Depenent de com vagi la reunió amb l’Ajuntament, el nostre objectiu és posar-nos en marxa. Ara toca construir perquè estam travessant la pitjor crisi en vint anys. Volem fer un convit a tots els membres antics de la Banda que vulguin tornar, i també tenim deu o quinze nins que podrien incorporar-se. Tenim clar que és un nou cicle i la nova junta directiva està integrada per antics alumnes de l’Escola de Música, molts dels quals ara som professors, i volem que la Banda continuï endavant.

P.- Són recuperables els antics membres de la Banda?
R.- Pensam que sí. Farem una reunió amb ells i ens agradaria tornar-los engrescar. I informar tot el poble del nostre projecte, i també gent de fora. Tothom té cabuda a la Banda.

P.- Quan podrem veure una nova actuació?
R.- Estam convençuts que la Banda tornarà, però no serà en dos dies, sinó que costarà un parell d’anys. El director haurà de començar a construir amb el que tendrà, i ens haurem d’adaptar.

P.- Cobraven els integrants de la Banda?
R.- Cap membre de la Banda ha cobrat, excepte els reforços puntuals. Els professors de l’Escola Municipal de Música hi participaven com a voluntaris, tant als assaigs com a les actuacions.

P.- Pensau que la Banda ha de continuar participant en els esdeveniments habituals de Sóller?
R.- Clar que sí; voldríem recuperar el conveni que teníem per sortir per les festes, però tenim moltes idees per incrementar la nostra presència dins Sóller i, a part dels concerts més formals, fer passacarrers i dur la música a molts més llocs.

P.- Parlau del retorn de la Banda de Música, però en aquest moment aquest grup no té local d’assaig.
R.- Clar. Aquest és un dels principals temes que ens preocupa i que tractarem a la reunió amb el batle. Que ens ho aclaresquin o ens cedeixin un espai, perquè no podem esperar tres mesos més.

P.- La intenció de l’Ajuntament és de tomar mitjanades aquest estiu, eliminar algunes aules de l’Escola de Música i fer un espai més gran per a la Banda.
R.- Sí, ho sabem, però la sonoritat no serà la desitjada, claríssimament. A més, els nostres assaigs poden coincidir amb classes d’altres instruments i, en no estar insonoritzada la sala, es generen incompatibilitats o molèsties molt greus. D’altra banda, aquesta sala d’assaig també es converteix en aula de percussió, i novament es creen problemes de soroll amb la resta d’espais de l’Escola de Música. Enguany ha estat una bogeria.

P.- A part del sou del director, quines despeses més genera la Banda de Música?
R.- Si a un músic se li romp l’instrument, la banda ha de poder assumir la reparació o ha de comptar amb una assegurança; també ha de tenir doblers per a la compra d’instruments, per exemple els de percussió, o de tenir instruments per algú que no se’l pugui permetre.

P.- Capítol a part és la manca d’un local per a la celebració de concerts.
P.- Sóller passa per un mal moment i ara mateix no té espais amb cabuda suficient per a una Banda de Música. Tenim les esglésies i poca cosa més. I no són els espais més desitjables. És clar que reivindicam un auditori per a Sóller, com tenen molts altres pobles de Mallorca. Aquí no hi ha hagut mai ni interès, ni suport.

P.- I la Defensora Sollerense. Pensau que servirà?
R.-
No coneixem el projecte, però estaria bé que es pogués adaptar per actuar-hi una banda.

P.- Des d’Amics de la Música impulsareu altres agrupacions musicals, a part de la Banda?
R.-
Això requereix estar també en l’organització de l’Escola Municipal de Música, perquè tot està molt mesclat. Però clar que sí. Fa anys ja varen existir altres grups, en els quals nosaltres hi vàrem prendre part, com la Big Band.

P.- Quin moment travessa la música a Sóller en aquest moment?
R.- Hi ha un cert moviment musical. Però potser només el vegem nosaltres perquè ens trobam precisament dins aquesta bimbolla formada pels músics, però després de la pandèmia han sortit diverses iniciatives que són molt interessants. Però seguim sense veure el recolzament per part d’institucions com l’Ajuntament.

P.- I amb la pandèmia ha empitjorat.
R.- En aquest moment tot el que són actuacions amb públic estan molt condicionades per la normativa sanitària i no hi ha cap facilitat per poder fer la nostra feina. A Sóller, a més, no hi ha locals i molts dels bars on s’hi fa música, en realitat no tenen llicència per fer-ne. Però massa fan.

P.- És possible en aquest moment viure de la música?
R.- Fàcil no és. I alguns ens titllen de mercenaris. Hem d’aferrar-nos al que surt i cercar-nos la vida: fer classe a escoles de música, actuacions, ser polivalents i estudiar tant com faci falta per fer un bolo. I aquestes hores d’estudi tanmateix ningú no ens les paga. Són anys i anys d’estudiar.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a