Diari digital de la comarca de Sóller
Dijous, 20 de gener de 2022   |   11:09
 
Enquesta  
Ha d’escometre l’Ajuntament de Sóller la renovació del mercat municipal amb fons propis, després de la denegació de l’ajuda europea?


No
 
Entrevista
04/06/2021 | 14:01
Sergi Martí:
"Qui defensa que la boxa és un esport violent va molt equivocat"
Joan Vicens

És un dels organitzadors de la vetllada de boxa que es va dur a terme la setmana passada a la pista del poliesportiu de Son Angelats. Sergi Martí Barceló, de 27 anys d’edat, acaba de ser nomenat delegat a Sóller per la Federació Balear de Boxa. És un apassionat a l’esport. Des de petit es va iniciar en el món del bàsquet jugant a les diferents categories del Joventut Mariana. Ja de més gran va començar a practicar les arts marcials.

Pregunta.- Vares ser un dels organitzadors de la vetllada de boxa celebrada fa dues setmanes al poliesportiu de Son Angelats. Quin balanç en fas?
Resposta.- Va ser una vetllada de boxa molt positiva. Primer de tot perquè feia molts d’anys que no es duia a Sóller un esport com la boxa. I per segona que va estar molt ben organitzada. En tot moment vàrem estar molt tranquils en aplicació del protocol Covid. I a nivell de boxa vàrem presentar una bona cartellera, amb combats amb els millors boxejadors que hi ha ara mateix a Balears.

P.- Es va constatar la qualitat del cartell en els combats?
R.- Hi havia grans competidors amateurs que pugen molt bé. I després els dos prospectes professionals que són els més joves i amb més projecció de les Balears. Ambdós és qüestió de temps que siguin aspirants a campió d’Espanya. Si guanyen dos o tres combats més segurament ja tendran opcions al títol.

P.- Preveus organitzar alguna nova vetllada durant els propers mesos?
R.- Si és per part nostra, i seguim tenint el suport de l’Ajuntament, nosaltres estarem encantats. Hem demostrat que com a poble a Sóller es viu la boxa, i si el poble està content amb una disciplina esportiva, per què no poder tornar-a a gaudir?

P.- Ja s’ha fixat alguna data futura en el calendari?
R.- Encara no ho hem demanat. Ens agradaria organitzar-la al camp de futbol de Sóller. Però encara no ho hem xerrat amb ningú. És una idea que tenim. Seria fer una vetllada exterior on podríem ficar una mica més de gent.

P.- Com va sortir la possibilitat d’organitzar un esdeveniment d’aquestes característiques a Sóller?
R.- En Farlin Condori, que és molt amic nostre, va començar a venir a Sóller i la gent el va començar a conèixer. Després es va fer una vetllada a Santa Ponça i unes cent persones de Sóller hi anaren a donar-li suport. El promotor va veure que seria una bona cosa fer una vetllada a Sóller. A partir d’aquí, es va posar en contacte amb jo, en vàrem xerrar i així va començar tot.

P.- Recent nomenat delegat de la Federació Balear de Boxa a Sóller. Quin és exactament el teu paper?
R.- La meva funció és promoure la boxa a Sóller i també a la resta de l’illa. I ajudar a aquest esport en diferents tasques.

P.- Hi ha molta afició a Sóller?
R.- Hi ha gent que practica la boxa, ja sigui a Sóller o a Palma. I a part també hi ha gent aficionada que no el practica com a esport, però que li agrada molt.

P.- En el futur, veus boxejadors sollerics participant en combats de boxa com el que es va celebrar a Son Angelats?
R.- Sí, estic segur que sí. A part que el tema d’haver organitzat la vetllada es un al.licient bastant gros. Per ells és una motivació extra per poder arribar a competir davant els seus.

P.- Què més s’ha de fer per potenciar aquest esport a la ciutat de Sóller?
R.- Tal vegada fundar un club de boxa, que no n’hi ha cap. Crec que és un esport que a Sóller tendria futur si hi hagués un club.

P.- Com et vares aficionar a les arts marcials?
R.- Quan tenia disset anys, després de jugar tota la vida a bàsquet, em va arribar un moment en el que avorreixes el bàsquet i no estàs tan motivat. Vaig començar a entrenar al Prínceps d’Espanya i d’ençà dels 17 fins els 25 anys he estat practicant arts marcials.

P.- I ara, ja no en practiques?
R.- Ara mateix no. Fa un any que no faig res d’això.

P.- La boxa està estigmatitzada com un esport violent... que n’opines d’aquesta afirmació?
R.- A la gent que defensa això els diria que van molt equivocats. Perquè ser o no ser bona persona no depèn d’un esport, depèn de l’educació que té cada un. Crec que en un esport de contacte com aquest, els valors que porta lligats són valors bons, com la disciplina, el respecte i que et permet estar bé físicament.

P.- Què s’ha de tenir per ser un boxejador?
R.- Crec que tothom pot ser boxejador si té la mentalitat de boxejador. Practicant de boxa ho pot ser tothom. A més, per ser un bon boxejador no només has de tenir una bona tècnica ni un bon físic, sinó que també és un esport on hi juga un paper important el cap i la intel.ligència. És a dir, hi ha molts més factors més enllà del tema físic.

P.- A partir de quina edat es recomana que una persona s’iniciï a la boxa?
R.- La boxa és un esport que es pot començar des de petit. Si t’inculquen els valors de petit, és un esport que ja es pot practicar. Evidentment, quan ets petit s’ha de fer sense contacte. La boxa no només es pegar-se, també es pot entrenar sense competir. Hi ha molta gent que només entrena.

P.- Quin és el nivell de la boxa a nivell insular?
R.- Tenim un bon nivell. Tenint en compte el nombre de practicants que hi ha, el nivell és bastant bo. Hi ha hagut gent fins i tot que ha disputat títols europeus, com per exemple en José del Río. També tenim el campió d’Espanya David Quiñonero, en Sang Nguyen, en José Luis “Bicho” i n’Isidoro Cabeza.

P.- La presència femenina en el món de la boxa és una assignatura pendent?
R.- No, no és una assignatura pendent. Es pot dir que la presència femenina està a l’ordre del dia. Hi ha bastantes dones que practiquen la boxa. I és un aspecte que de cada vegada va a més. La boxa femenina, ben igual que moltes disciplines esportives, està creixent. De cada vegada hi ha més dones que s’animen.

P.- Tu també has jugat a bàsquet. Són esports compatibles?
R.- Si vols competir en arts marcial cal dedicar-s’hi en exclusivitat per obtenir el màxim rendiment. Si després fas un altre esport, ja no estàs entrenant específicament. Si el temps que dediques a un altre esport el destinassis a millorar altres atributs de la boxa, es trauria més rendiment.

P.- I parlant del bàsquet, com ha anat la temporada actual tan estranya per l’aturada de les competicions durant quatre mesos?
R.- Ha estat un any molt estrany per a tothom. Al principi no estàvem massa motivats per la incertesa que hi havia amb el tema de la Covid. Però d’ençà que ens tornaren permetre disputar partits, hem recuperat la il.lusió i estam contents de poder tornar a jugar.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a