Diari digital de la comarca de Sóller
Dijous, 20 de gener de 2022   |   11:40
 
Enquesta  
Ha d’escometre l’Ajuntament de Sóller la renovació del mercat municipal amb fons propis, després de la denegació de l’ajuda europea?


No
 
Entrevista
05/03/2021 | 13:12
Nendy Bota:
“Qualsevol, si s’ho creu, pot estar dins aquest món”
Joan Vicens

La sollerica Nendy Bota acaba d’obrir una agència de models: Diamond Social Agency, una organització que aglutina 28 professionals. En aquesta entrevista ens explica la seva visió d’aquest món, així com els reptes de futur que s’ha marcat.

Pregunta.- Acaba de fundar Diamond Social Agency. Què és exactament?
Resposta.- És una idea que se’m va ocórrer. En una sessió de fotos vaig coincidir amb en David Espases, li vaig plantejar que tenia un projecte que volia obrir el setembre de l’any passat. Però que tenia por per culpa de la pandèmia i que no sabia per on començar. Ell em va il.luminar el camí i ho vàrem començar nosaltres dos, i també na Denislava, que és dissenyadora. En David s’encarrega de les xarxes socials i jo de la direcció de les sessions fotogràfiques, preparar els looks de les models, tenir els contactes amb elles i dirigir-ho tot quan estam a la sessió. Na Denislava s’encarrega de donar idees i d’aportar tot el que sap.

P.- Quin mercat té l’agència?
R.- Nosaltres ens hem enfocat al petit comerç perquè d’ençà que vaig començar en el món de la moda sempre he intentat ajudar-los, ben igual que ells també m’han ajudat a jo quan els he necessitat. L’agència està orientada a impulsar el negoci a les xarxes socials que ara és el que més ven. I més ara durant la pandèmia, que la gent ha comprat més de manera online.

P.- Quin tipus de models treballen a Diamond Social Agency?
R.- D’ençà que estic dins aquest món he lluitat per la diversitat. I quan ho fas veus més enllà d’un físic. A l’agència tenc 28 models que van des de la talla més petita fins a la més gran, i també de 18 a 57 anys. Si em ve una tenda de talles grosses vull poder vestir una persona amb aquestes talles. I si em ve una tenda de roba de gent major, no la puc posar a una nina de 18 anys. Nosaltres hem fet un ventall de models per poder abarcar tota la demanda.

P.- Què ha de tenir una persona per ser model?
R.- Primerament molta actitud. Després, el que faig jo és intentar cercar la seva millor versió. Crec que qualsevol persona, si s’ho creu, pot estar dins aquest món. Ara les coses estan canviant. Ara ja no es duu només el 90-60-90. I crec que per defensar una cosa com el curvy plus size tampoc no s’ha de desvalorar les talles petites.

P.- Quin consell dona perquè una persona quedi bé davant les càmeres?
R.- Simplement els dic que han de tenir molta actitud. S’han de creure que valen i a partir d’un seguit de pautes surt una feina professional.

P.- Per quin procés passa una model d’ençà que es posa en contacte amb vostè fins que comença a treballar?
R.- Ha de tenir una formació. A jo m’agrada primer entrar dins l’ànima. Xerrar amb elles i conèixer els seus complexes. Vull intentar potenciar les coses en les que elles es senten inferiors. I a partir d’aquí donar una base d’aprendre a caminar amb tacons, com posar... Així i tot, ara mateix ens estam guiant amb una línia més influencer, que és el que es duu ara a les xarxes. Aquesta línia es basa en fotos més naturals on la model està posant, però que sembla que estigui caminant.

P.- Avui en dia es pot viure de la professió de model?
R.- Jo sí he pogut viure essent model. Però és complicat perquè és un món de moltes enveges i on tothom intenta trepitjar-se. Però essent un mateix és com em va anar bé a jo. Vaig poder estar dos anys amb exclusivitat a l’agència. Aquí, a Diamond Social Agency les 28 models que tenim fan altres feines, des d’infermeres, agents de viatge, hosteleria... I com a extra tenen la nostra feina. Nosaltres estam enfocats al petit comerç i hem hagut de posar preus assequibles per culpa de la situació que estam vivint. Ara mateix jo no puc cobrar el que li correspondria a una model assistant i al fotògraf. Però el més important és tenir feina.

P.- Na Nendy Bota ha deixat de banda ser una model per dedicar-se més a l’assessorament?
R.- Jo ara ho he deixat de banda perquè m’he volgut enfocar al meu negoci de Diamond Social Agency. Em vaig fent fotos per mantenir viu el meu perfil de model plus size i poder seguir guiant les al.lotes que m’escriuen dient-me que soc una inspiració per a elles. I encara em faig fotos. Però ja no és igual que abans.

P.- Ha constatat discriminació en el món de la moda per l’aspecte físic de les persones?
R.- Encara manca molt de camí per recórrer. Però ara, per exemple, Dolce Gabbana ja inclou diversitat, Berhska també, Mango ha obert Violeta... I és gràcies a totes les persones que lluitam per això. Jo cada vegada que veig un anunci d’una marca que inclou models plus size em sent contenta de la feina que estam fent.

P.- I què manca per fer en aquest camí?
R.- Igual que tot, sempre hi ha fòbies i una d’elles és la gordofòbia, que és el rebuig a les persones que som curvys. I no només a les persones que som curvys, sinó a totes les que no es senten bé amb el seu propi físic. També puc dir que fent feina amb 28 models m’he trobat casos que duent la talla 34 o 36 tenen complexes o no es senten contentes amb el seu cos, quan tu veus que tenen l’aspecte físic que la societat accepta.

P.- Personalment, vostè s’ha sentit mai discriminada?
R.- No, perquè he nascut aquí. La gent em coneix de tota la vida i mai m’hi he sentit. Quan vaig passar a l’Institut a Palma tampoc me vaig sentir discriminada. Però jo crec que totes aquestes coses és com ho afrontes. Si tu et sents feliç desprens que estàs feliç. I si tu et sents bé amb tu mateixa és el que desprendràs.

P.- Algun projecte personal de futur?
R.- El meu projecte personal ara és Diamond Social Agency i ara estam fent feina amb influencers de 10.000 seguidors per amunt. I això és un projecte molt important per a nosaltres. Un altre projecte serà poder tenir models sèniors. Però és un procés molt lent. Primer volem començar amb un i després anirem a l’altre. També estam pendent que les normes es relaxin perquè col.laboram amb Miss Grand Baleares, un certamen molt important a nivell provincial, nacional i mundial capitanejat pel dissenyador Hugo Michaelo. Ens han ofert projectes més grans, però volem seguir enfocats al petit comerç perquè creiem que ara és el que necessita l’ajuda.

P.- Com ha afectat el Covid-19 a la seva professió?
R.- Ha afectat en què les tendes ara no tenen una estabilitat econòmica per poder consumir el producte que nosaltres oferim per poder funcionar a les xarxes socials.

P.- I, en aquest sentit, com veu el futur més immediat?
R.- Jo estic molt aturada amb el tema d’esdeveniments. En tenc un preparat per presentar l’agència que serà una desfilada de moda amb les meves models. I és un acte que haurem d’esperar per novembre si tot va bé per poder-ho fer.

P.- També es dedica a impartir tallers. De quina temàtica tracten?
R.- Són tallers d’autoestima on les al.lotes venen, es presenten, expliquen els seus complexes i després les altres companyes els diuen coses positives que veuen en elles. Després també els explic una mica les tendències i els colors que poden emprar... També les ajudam una mica amb les xarxes socials. Els dic que el tema selfie ha passat de moda. Ara una mateixa s’ha de mostrar tal com és.

P.- La música és una altra de les seves passions, ha quedat a un segon pla actualment?
R.- No, la música és més com un hobbie per a mi. Pel tema de l’agència em costa una mica més adaptar-me als horaris dels assajos. Però jo crec que mai deixaré la música de banda. La necessit.

P.- Pertany al Mallorca Gospel Choir i també actua en solitari. Per quin dels dos formats opta?
R.- Són dues coses diferents. Actuar amb el cor de góspel és transportar-te durant dues hores a una altra dimensió, desconnectar de tot. És com una medicina. I quan he d’actuar tota sola també em fic molt dins el paper.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a