Diari digital de la comarca de Sóller
Diumenge, 28 de noviembre de 2021   |   18:27
 
Enquesta  
S’hauria d’exigir el passaport covid per accedir a bars, restaurants i hotels?


No
 
Entrevista
26/02/2021 | 13:17
Anaís Perrotte:
“Sembla que la restauració som el focus de tot”
Joan Vicens

Anaís Perrotte és la cara visible d’uns setanta restauradors de Sóller i Fornalutx que acaben de fundar l’Associació de Restauració de la Vall de Sóller. També acaba d’entrar a formar part de la junta de l’associació que representa els empresaris de restauració de tota Mallorca.

Pregunta.- El sector travessa una de les seves pitjors crisis. Podrà sobreviure a un segon estiu sense turisme?
Resposta.- Ho veig molt complicat. Una cosa som els que tenim negocis en locals de la nostra propietat i una altra els que paguen lloguers altíssims i no han arribat a un acord amb els propietaris. Paguen el lloguer els dotze mesos de l’any i l’estiu passat només es va treballar durant tres mesos. Així és impossible...

P.- Fa poques setmanes s’uniren a la campanya SOS Turisme. Què ens pot dir?
R.- En Lluís Rullan de l’associació hotelera ens va presentar la proposta. Estava enfocada als hotels. Però, evidentment, ens hi vàrem adherir perquè necessitam que els hotels estiguin plens perquè els nostres negocis també funcionin.

P.- Quin feedback heu rebut després de l’adhesió?
R.- Hem rebut moltes respostes de clients amics que ens diuen que tot d’una que poguem obrir, vendran. I això és molt important. Fins i tot, de gent de fora de Mallorca que té moltes ganes de venir. Però hem de veure quan i com podrem obrir, i amb quines conseqüències ens trobarem. De moment, el que nosaltres demanam són vacunes. Que ens vacunin i que tot sigui més àgil.

P.- Hi pot haver establiments que ja no tornin alçar la barrera?
R.- Esper que n’hi hagi pocs. Però segur que sí que n’hi haurà. A més, n’hi ha algun que ja ha tancat. I el que més preocupa de la situació és que els grans o els que tenen més poder s’aprofitaran comprant sense pagar traspàs coses petites que tenien un valor important.

P.- Per què ara una associació de restauradors de la vall?
R.- El meu pare ja estava ficat dins el clúster Sóller Bon dia! i ara ja només pensa en la jubilació. Fa tres anys jo vaig entrar a la junta directiva del clúster i d’ençà que hi soc pens que hi ha d’haver un fil conductor entre tots els restaurants, bars i cafeteries. Sempre havia pensat que havíem de crear alguna cosa on tot fos més fàcil. De fet, quan va començar la pandèmia vaig crear un grup de WhatsApp amb els contactes que tenia, que eren una vintena. Al cap d’una setmana ja érem 50. I molt aviat es va fer un grup molt gran de restaurants. Ens trobàvem que anàvem a l’Ajuntament a sol.licitar alguna cosa i com a grup no ho podíem fer perquè no érem una associació. Per això vàrem decidir constituir-nos per tenir més força.

P.- Per què va decidir posar-s’hi al capdavant?
R.- No és que volgués ser la presidenta. Simplement vaig posar en marxa el grup de WhatsApp que es va anar fent gran. I a la reunió que férem per decidir els càrrecs vaig sortir elegida presidenta.

P.- L’associació tendrà continuïtat més enllà de la Covid-19?
R.- Sí, la idea és que tengui continuïtat per promocionar el conjunt de la vall, i també per quan es facin fires o esdeveniments puntuals poder anar tots de la mà i que sigui més fàcil el contacte entre tots.
P.- En aquest sentit, quins projectes tenen en ment per fomentar la restauració sollerica?
R.- Primer de tot hem d’esperar que la pandèmia passi per veure si és possible ajuntar gent de nou. Però bé, ja estam xerrant de fer la Fira de la Taronja als mateixos restaurants amb menús o plats per promocionar la taronja. Després, també pensam fer diferents tipus de jornades gastronòmiques, com les ja fetes dedicades als bolets.

P.- Sanitat considera que la restauració és un focus de contagi. Comparteix l’afirmació?
R.- Estam prohibits. La restauració ha estat prohibida. Sembla que nosaltres som el focus de tot. I estar prohibits d’aquesta manera ho trob molt fort. També consideram que el Govern Central hauria de tenir en compte que Balears ha de salvar la temporada turística. I ara amb el tema de les vacunes hauríem d’anar una passa endavant, i no una endarrera com anam. Tal vegada hi ha comunitats autònomes que ho passen malament per la Covid, però viuen de la indústria i és diferent al cas de Balears, on vivim del turisme.

P.- Dimarts es podran reobrir terrasses. Creu que també s’hauria de permetre accedir als interiors?
R.- El que s’ha de fer és un pla de com reobrir. No és possible que divendres ens diguin que es poden obrir les terrasses i després vengui un cap de setmana, i també un dilluns festiu. I què feim amb les gestories i amb els treballadors? Com funcionaran els ERTOs? De tot això no es sap res. I ho necessitam saber abans d’obrir cap porta. També creim necessari poder tenir obert a dins amb un aforament limitat perquè estam al mes de març i encara fa fred. En resum, és necessària una planificació del que ens trobarem.

P.- Davant una hipotètica quarta onada temen que els tanquin de nou els negocis?
R.- Tenim claríssim que si hi ha una quarta onada, que esperem que no es produeixi, ens tancaran de nou. Perquè sempre hem estat els primers als que ens han prohibit fer feina i tenir els nostres negocis oberts.
P.- Les ajudes promeses són suficients?
R.- En primer lloc, és molt necessari que les ajudes arribin aviat, i que ho facin abans d’estar ofegats. En segon lloc, puc dir que ens posen tantes traves que no sé si ens arribaran. En tercer lloc, el que sí sembla que ara funciona és el tema dels ERTOs. I ara veurem que aconseguim des de l’Ajuntament dels famosos 340.000 euros. Ja vàrem tenir una reunió amb els regidors Cati Pomar i Sebastià Aguiló. Vàrem veure que la voluntat política d’ajudar-nos era molt bona. Però els ajuts han de ser senzills de demanar i d’atorgar. Molts negocis es troben que tenen algun deute, per petit que sigui, amb la Seguretat Social o Hisenda i ja no poden rebre cap tipus d’ajut. I això causa molts problemes. Perquè si ja tens problemes per pagar això i, a damunt, no pots rebre ajudes, doncs encara és pitjor.

P.- Hi ha altres sectors que també reclamen prioritat a l’hora de rebre ajuts?
R.- Els 340.000 euros són per ajudar a tothom que ha estat afectat per la Covid. Però nosaltres hem explicat a l’Ajuntament que a part d’estar afectats també ens han obligat a tancar. Està bé que els comerciants també tenguin una part. Però els comerciants han tengut obert amb molta menys afluència perquè no hi havia turisme i també necessiten ajudes. Està clar. Però a nosaltres ens han prohibit obrir.

P.- Quines ajudes troba a faltar per part de l’Administració?
R.- Ens sembla increïble que l’Ajuntament ens segueixi cobrant el rebut del fems. Perquè hem de recordar que ens han prohibit treballar. Durant tota la passada temporada s’han generat molts menys residus en comparació a altres anys i s’ha pagat exactament el mateix. El que demanam a l’Ajuntament és que la part de la taxa que es destina a la incineració, que segur que a la factura que paga l’Ajuntament ha baixat, hauria de repercutir en el rebut. Hi ha molts ajuntaments que ho han fet a través d’una ajuda o d’una subvenció. Però a Sóller no es veu la manera de fer-ho. I necessitam que es vegi.

P.- I de cara a l’administració supramunicipal què reivindiquen?
R.- Sobretot demanaria al Govern que planifiqui les coses, que faci una planificació com toca. Volem saber en quins casos ens regirem per tancar els restaurants en cas d’arribar una quarta onada. Més que res perquè nosaltres mateixos poguem ser conscients d’allò a què ens enfrontam. Perquè ara mateix ens han tancat d’un dia per l’altre sense dir res.

P.- Quina valoració en fa de la pàgina web Menja’t Sóller?
R.- Aquesta pàgina la vàrem sol.licitar nosaltres al regidor Sebastià Aguiló per fer els menús per endur de Nadal. Ara volem que tengui continuïtat. Ara que els bars i restaurants tornaran obrir volem que informi de totes les bandes on els clients poden anar a menjar. És a dir, que hi trobin tota l’oferta de bars, cafeteries i restaurants.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a