Diari digital de la comarca de Sóller
Dijous, 18 d'abril de 2024   |   06:53
 
Enquesta  
Quina nota poses al servei d’autobusos del TIB?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Entrevista
02/10/2020 | 11:22
Albert Frau:
"Era inviable reunir enguany 25.000 persones al Puig Major"
J.V.

Arriba el cap de setmana més important de l’any per a n’Albert Frau. Ell és el president de l’Escuderia Serra de Tramuntana, president del comitè organitzador i director de carrera adjunt de la Pujada al Puig Major. Enguany la cita arriba marcada per les restriccions sanitàries que impediran la presència de públic a la vorera de la carretera.

Pregunta.- Una pujada automobilística a porta tancada. En quin moment es va prendre la decisió de disputar-la en aquest format?
Resposta.- Quan vàrem veure que totes les proves anaven caient, vàrem decidir que l’única possibilitat que teníem era fer la pujada a porta tancada perquè la normativa estatal és molt estricta. La pujada reuneix cada any 25.000 persones. Per tant, era inviable reunir-les enguany al Puig Major. I fer-la sense públic era l’única solució.

P.- Quin missatge s’ha fet arribar als aficionats?
R.- Els hem remarcat que perquè tot surti bé enguany necessitam la col.laboració dels aficionats. Que quedin a casa seva i ho mirin a través de la televisió. L’any que ve ja ens trobarem a les cunetes.

P.- Pel feedback que ha rebut l’organització, creu que els aficionats han entès que enguany no han de venir?
R.- Nosaltres ho hem tengut molt clar. A través del departament de premsa duim un mes i mig fent una campanya prèvia de conscienciació dels aficionats. De moment la resposta és bona, tot i que fins dissabte no sabrem què passa. Nosaltres hem adoptat les mesures pertinents per tancar els accessos, hem triplicat el número de comissaris que es dedicaran a vetllar per a la seguretat de la prova i perquè no arribin espectadors.

P.- Hi ha temor perquè des d’algun sector no es respecti aquesta petició?
R.- L’autorització que tenim és per celebrar la pujada sense que hi hagi espectadors a la via pública. Alguns propietaris d’olivars ens han demanat si hi podran ser i els hem respost que si ells estan dins la seva propietat privada i respectant la llei que no permet ajuntar més de deu persones, nosaltres no podem dir res. Hem fet una campanya per recordar que les acampades estan prohibides. Tenim el suport de la Guàrdia Civil, que juntament amb l’organització farà una sèrie de controls per a la gent que pugui intentar venir. Hem confeccionat una acreditació i pels accessos només podran passar els acreditats.

P.- Quin desplegament es farà per controlar els 5’5 quilòmetres de recorregut?
R.- Hi haurà noranta comissaris repartits en parelles de dos. Ells estaran totalment identificats amb camisetes i distintius perquè es vegin que són persones acreditades. Estarem en contacte amb la Guàrdia Civil perquè si es detecta alguna persona no autoritzada es puguin adoptar mesures, ja siguin sancions o la paralització de la prova de manera momentània.

P.- Com s’actuarà si es detecta l’arribada d’aficionats?
R.- Hem establert una sèrie de controls d’entrada que impediran l’arribada de la gent, ja sigui a peu o amb vehicles. Si la gent no respon a les ordres dels comissaris es cridarà a les autoritats que ja estan avisades i es desplaçaran fins el punt del conflicte.


P.- Va témer en algun moment que la pujada 2020 no es pogués dur a terme?
R.- La veritat és que no. Nosaltres hem adoptat unes mesures molt estrictes i s’ha fet un esforç molt gran en conscienciar la gent, per tal de complir amb la normativa sanitària. Només passàvem pena que ho pogués aturar una ordre ministerial davant un nou confinament.

P.- Quines altres restriccions s’han hagut d’incorporar perquè la prova hagi estat autoritzada?
R.- Hem habilitat un set per a cada equip d’assistència. Només hi tendran accés el pilot i tres mecànics. Cada zona estarà limitada amb la distància de seguretat entre participants. Tots ells no es podran moure d’allà durant tot el dia. Per tant, estaran estàtics dins la prova.

P.- Finalment la inscripció ha estat de 65 pilots, quin balanç en fa?
R.- A nivell quantitatiu hem arribat al 50% de l’any passat que vàrem ser 120. A nivell qualitatiu es manté, ja que els millors pilots del campionat d’Espanya tornaran ser aquí com cada any. I pel que fa a la participació balear també crec que és una bona inscripció. En resum, tenim un llistat d’inscrits superior a qualsevol altra prova que es pogués disputar en condicions normals.

P.- Hi ha hagut baixes de pilots importants per culpa de la Covid?
R.- No, els pilots que venen de la península han respost molt bé. Fins i tot, quan els vàrem dir que no els podíem garantir cap subvenció ells ens varen respondre que podíem seguir comptant amb ells, malgrat haguessin de costejar-s’ho tot ells mateixos. I això és molt d’agrair.

P.- El Puig Major pot marcar una fulla de ruta per al futur d’aquestes competicions a les Balears?
R.- Un dels motius que ens conduïren a tirar la prova endavant no era només salvar la pujada. Hauria estat més còmode suspendre-la i passar-la a l’any que ve. En el moment que vàrem veure que totes les proves s’anaven suspenent cercàrem l’estratègia per adaptar-nos a la normalitat que tenim ara i també per ser un punt de partida perquè altres organitzadors ens tenguin com a reflex. La iniciativa ha fet que tenguem un seguiment a nivell nacional més gran del que pensàvem. Ara, totes les plataformes automobilístiques a nivell nacional s’han fet ressò del Puig Major i estan pendents de saber què passarà.

P.- Per tant, és optimista amb l’organització enguany d’altres proves a l’arxipèlag balear?
R.- Jo sóc membre de l’assemblea balear d’automobilisme. Fa una setmana celebràrem una reunió i vàrem demanar als organitzadors què volen fer. Sé que la pujada a Pollença i les dues pendents de celebrar a Eivissa estan pendents de com anirà el Puig Major per tirar les seves proves endavant. De fet, el que nosaltres hem volgut fer és demostrar que amb esforç i mitjans es pot aconseguir organitzar una pujada en aquests temps. No volem la comoditat de suspendre la prova i deixar-ho per l’any que ve. La idea és lluitar i que això no ens guanyi.

P.- Quin desplegament tècnic es farà perquè la pujada pugui ser televisada?
R.- Fruit d’un conveni de col.laboració amb Fibwi disposarem d’un muntatge durant la jornada de dissabte des de les 10 hores i fins que acabi. S’oferiran imatges en directe, entrevistes i vendran comentaristes de les principals modalitats de muntanya. Hem fitxat un pilot del campionat d’Espanya de drons que oferirà una altra visió als espectadors. És a dir, hi haurà imatges dels exteriors, on board als vehicles participants i des de l’aire. Crec que tot plegat permetrà oferir un muntatge espectacular. Es podrà veure a través del canal de televisió de Fibwi i també a través de la seva aplicació. Serà una retransmissió a nivell nacional.

P.- Què ens pot dir de la pujada virtual que es va anunciar la setmana passada?
R.- Cada any intentam fer una activitat complementària a la pujada en si. Enguany hem firmat un conveni i ens han incorporat al Campionat d’Espanya Virtual de Muntanya. Es desenvoluparà durant dissabte i diumenge. Ha tengut una bona acollida perquè en una hora es tancaren les inscripcions amb 400 participants.

P.- I parlant a llarg termini, algun projecte de futur per a la pujada al Puig Major?
R.- Tenim un projecte preparat que ja el volíem posar en marxa enguany. Però l’hem passat a l’any que ve. Volem organitzar la pujada al Puig Major Legend. Ja estam en contacte amb els principals pilots i vehicles que han estat llegenda durant les dècades dels anys setanta, vuitanta i noranta. És una prova per a un pilot que té un alt poder adquisitiu. Els oferirem una estada d’una setmana al Port de Sóller i que aquesta prova es converteixi en una plataforma per potenciar el turisme a finals de temporada.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a