Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 19 d'abril de 2024   |   14:07
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Entrevista
25/09/2020 | 08:49
Lina Sampol:
“En temps de Covid-19 es poden fer actes culturals”
Joan Vicens

Na Lina Sampol Bisbal és l’actual presidenta de l’Associació de Músics de Sóller, una entitat que durant les darreres setmanes ha impulsat els Horabauxes Musicals al pati de les Escolàpies. En aquesta entrevista ens parla de l’associació, dels projectes de futur que maneja per impulsar els grups sollerics i de la seva passió per la música.

Pregunta.- Dissabte acaba el cicle Horabauxes Musicals. Quin balanç en fas dels concerts realitzats fins ara?
Resposta.- La veritat és que ens ha sorprès molt perquè cada dissabte hem tengut ple amb una mitjana d’assistents d’entre vuitanta i cent persones. Molta gent ens ha donat l’enhorabona per l’organització. Els socis s’han implicat molt i han ajudat a que tot això anàs bé. Vull donar les gràcies a tots els que han estat allà des de les 11 del dematí fins les 22 hores del vespre posant taules, muntant, fent de camarers... Tot sense res a canvi. I també gràcies a la Tercera Edat que ens ha deixat les taules i a l’Ajuntament per les cadires, per la preparació dels cartells i perquè ens han ajudat amb les mesures que havíem de complir.

P.- Com es presenta la darrera actuació prevista per demà dissabte que tancarà el cicle de concerts?
R.- Començarem a les 16 hores del capvespre perquè actuarem tots els grups, mitja hora cada un. Tenim la gent organitzada per llocs i serà tan segur com els concerts anteriors.  Seran dues hores més que els anteriors concerts.

P.- Comparteixes l’afirmació que es poden fer actes culturals en temps de Covid-19?
R.- Sí, es poden fer. Si no es fan és perquè no hi ha interès o ganes. Però si es vol es pot.

P.- Així i tot, creus que la cultura està en perill actualment?
R.- Està en perill. La cultura és el darrer que es té en compte. Ara qualsevol excusa és bona per no ajuntar gent o per no organitzar actes. I això recau sobre la cultura. I als músics o als artistes els ha caigut el món a damunt amb el virus. Si les associacions es posassin d’acord, es podrien fer moltes coses.

P.- Per què vares decidir presentar-te al càrrec de presidenta de l’associació de músics?
R.- Un grup de músics que assajam als locals ens reunírem perquè era una època en la que hi havia molts de músics i era un desordre. Xerrant en to de broma em digueren per ser la presidenta. Jo no ho tenia en ment. M’ho vaig pensar i vaig creure que seria una bona oportunitat per fer música en millors condicions. A l’assemblea em vaig presentar i vaig ser l’única candidata. I la veritat és que fins ara estic molt contenta. Hem aconseguit moltes coses, m’he reunit molt amb la regidora de Festes, Mar Castañer, i hem arribat a molts acords. S’ha vist que hi ha molta implicació per part de l’associació a l’hora de fer coses i de col.laborar amb el poble, perquè realment a Sóller hi ha grups amb molt de potencial i creim que s’ha d’explotar.

P.- Hi tenen cabuda tots els estils musicals a l’associació?
R.- Qualsevol estil hi té cabuda. El que més hi ha és el rock. Però també hi ha una mica de country, versions, pop, ska, versions més clàssiques... Tots els estils hi tenen cabuda.

P.- Com veus el panorama musical local en l’actualitat?
R.- A Sóller hi ha molts bons músics i s’ha demostrat. Però trob a faltar que tenguin més cabuda en el poble. Per exemple, a les revetlles de les festes estiren més els grups de berbena i no s’adonen que dins Sóller hi ha nou grups que podrien fer una revetlla. Trobam que és millor que es doni suport econòmic contractant els grups locals que no anant a cercar grups de fora.

P.- Quins projectes teniu preparats per als propers mesos?
R.- Estam pendents d’una reunió amb l’Ajuntament. Però tenim un projecte per ajudar a n’Emy. Seria un festival d’un capvespre sencer per recaptar doblers per a la cadira. Es farà el desembre, abans de les festes de Nadal. I també tenim previst un festival pel novembre, per Santa Cecília, la patrona dels músics.

P.- Les instal.lacions on assajau són adequades?
R.- Les instal.lacions estan en molt mal estat. Tenim unes hores molt limitades per assajar perquè els locals no estan insonoritzats. Només n’hi ha un d’insonoritzat pels anteriors gestors de l’associació. Nosaltres volem seguir arreglant els locals perquè és una de les nostres prioritats. Ara mateix hi ha molts de grups i assajar tots de 20 a 22 hores no és possible. Hi ha un local insonoritzat i altres tres que no. Hem demanat a l’Ajuntament una subvenció, però no hem rebut resposta. Per nosaltres la prioritat és invertir els doblers dels Horabauxes en la insonorització.

P.- Com foren els teus inicis en el món de la música
R.- De ben petita el meu pare em tocava la guitarra, així que puc dir que he tengut la música tota la vida a dins. El meu germà va començar amb la trompeta a l’escola de música i jo el vaig acompanyar. Quan vaig veure l’ambient que hi havia em va agradar molt i vaig decidir també apuntar-me a trompeta. I des d’aquell dia estic enamorada de la trompeta. Mai l’he deixada d’ençà de fa quinze anys que la toc.

P.- Ets integrant dels grups Onada i Se Trempa, com els definiries?
R.- Onada és un grup format just abans del confinament. És un grup més tranquil que Se Trempa, però amb una música més alternativa. No és la típica música que s’escolta. També és un grup format exclusivament per al.lotes del Conservatori de música. Volem fer veure que les dones també poden fer música totes soles. En canvi Se Trempa és més un grup de revetlles del que la gent es sap totes les cançons. És més un grup de família format per les meves dues cosines com a cantants, el meu pare a la guitarra i molts amics de confiança.

P.- Com va sortir la idea de crear-los?
R.- Onada va sortir a partir d’un grup d’amigues. Ens feia ganes tocar totes juntes. Però una era de Capdepera, l’altre de Puigpunyent, l’altre de Caimari, jo de Sóller... Però vérem la possibilitat de podem assajar als locals i ens endinsàrem al projecte. Se Trempa, en canvi, va sorgir d’un dinar familiar de Pasqua. Amb les meves cosines ho tiràrem endavant i després cercàrem músics propers entre els amics.

P.- Com ha afectat la pandèmia a les actuacions previstes per aquest estiu?
R.- Amb Se Trempa teníem bastantes actuacions a diferents espais de Sóller, a la Fira de la Taronja o a la Nit Jove. I clar, tot això no s’ha pogut fer i la veritat és que ens feia ganes. Era un any on la gent ja ens coneixia de l’any anterior i ho volíem aprofitar.

P.- I durant el confinament, vàreu poder treballar a nivell musical?
R.- De manera conjunta no vàrem fer res. Els més pròxims érem el meu pare i jo que confinats a casa vàrem col.laborar amb la Fira Virtual fent un vídeo instrumental posant el so a imatges del que fèiem durant el confinament, i també a les imatges que ens enviaven els altres membres del grup.

P.- Teniu més concerts programats per al futur més immediat?
R.- Per ara no ens han dit res. Amb el grup Onada tocarem a dues noces i a un bar de Capdepera. Però amb Se Trempa aquí a Sóller ningú es vol arriscar.

P.- En quins escenaris us agradaria interpretar la vostra música?
R.- Ens faria molta il.lusió tocar per les festes de Sóller, tant en les de Sant Bartomeu com per la Nit Jove de Sa Fira. Amb Se Trempa ens faria moltes ganes. Amb Onada també ens agradaria composar la nostra pròpia música. Però això serà quan tenguem més temps, perquè ara al conservatori estam molt ocupades.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a