Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 19 d'abril de 2024   |   17:03
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Entrevista
11/09/2020 | 09:08
Aurora Torrens i Bàrbara Beltrán:
“Si s’ha donat l’Ok és que la situació està controlada”
Joan Vicens

N’Aurora Torrens Horrach i na Bàrbara Beltrán Bisbal són dues mares solleriques que formen part de la coordinadora d’AMIPA de Sóller. N’Aurora ho fa en representació de l’AMIPA de Ses Marjades, mentre que na Bàrbara representa els pares i mares d’Es Puig, a més de ser la interlocutora entre aquesta coordinadora i la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Mallorca (FAPA). En aquesta entrevista parlen del punt de vista dels progenitors davant la incertesa que acompanya el moment actual d’inici del curs escolar.

Pregunta.- Quin missatge han llançat les AMIPA perquè les famílies conscienciïn els fills de com han d’actuar a l’escola?
Resposta.- El que hem fet és transmetre el missatge que ens ha arribat des de la FAPA. El missatge és de tranquil.litat i confiança. Nosaltres creiem que no hem de donar un missatge als nins de com actuar. Cada AMIPA està en contacte amb la seva escola i fa d’intermediari entre la direcció i les famílies, i si la FAPA ens remet informació també la feim arribar a les famílies.

P.- Creuen que les mesures implantades pels centres són suficients?
R.- Els centres han fet el que han pogut amb les instruccions canviants de la Conselleria. A moltes escoles, els mateixos especialistes han assumit les tasques del mestre-tutor, per exemple, per manca de nous mestres i manca d’espai. Hi ha hagut poc temps, i la sensació és d’incertesa constant.

P.- Creuen que és massa arriscat iniciar el curs ara mateix?
R.- El risc zero no existeix. Nosaltres confiam que si Educació i Sanitat han donat l’Ok és que la situació està mínimament controlada i que les mesures que s’estan prenent són les adequades. De casos positius n’hi haurà segur. Però el desig de les famílies és que comenci una rutina i que es normalitzi la situació.

P.- Tenen constància de casos de pares que no volen dur els seus fills a les escoles?
R.- Sí, hem tengut constància que hi ha famílies reticents que els seus infants comencin en una determinada escola. També coneixem casos de famílies que no veuen clar que els seus fills hagin d’anar tot el dia amb la mascareta posada.

P.- Els infants són conscients de la situació actual?
R.- Ho són més del que pensam. Creiem que darrera tot això hi ha d’haver una feina per part de les famílies de conscienciar-los. No s’ha d’esperar que l’escola ho faci tot, sinó que nosaltres hem d’anar introduint pautes des de casa. Però és una situació diferent en funció de l’edat de cada nin.
P.- Creuen que els infants estan preparats pels canvis que hauran d’assumir a partir d’ara?
R.- Els nins s’adapten millor del que pensam. Si la família ha fet la seva feina d’implantar els nous hàbits, no ha de ser complicat. Ara, el que està clar és que per als nins serà un aprenentatge. Ells hauran de saber per on anar, cap on anar i anar aprenent tota la normativa de cada centre.

P.- Existeix temor de les famílies davant l’inici del nou curs?
R.- Més que temor hi ha molta incertesa de veure cap on anirà aquest escenari.

P.- Des dels centres, com se les tranquil.litza?
R.- Moltes famílies no tenen massa informació. Hi ha una feina molt important per fer. Ara més que mai des dels centres educatius s’ha de fer feina en donar informació, i sabem que moltes vegades els propis centres no la tenen. Però mantenir una mínima comunicació amb les famílies és moltes vegades necessari.

P.- Hi ha varis sindicats que han demanat retardar l’inici del curs, quina opinió els mereix?
R.- Si no es comença ara, serà difícil iniciar properament. Creiem que les prioritats del curs ara seran unes altres: acollir els al.lots, l’estabilitat dels infants, facilitar una rutina, preparar-nos tota la comunitat educativa per si hi pot haver un altre possible confinament parcial o total. Hi ha infants que no han fet res des de fa sis mesos, ni extraescolars, ni han anat a l’escola d’estiu i tenen moltes ganes de començar. I és important per a la seva salut mental, i també perquè l’escola es vagi adaptant a les noves directrius que obliguen les autoritats sanitàries.

P.- Veuen viable la realització d’activitats extraescolars durant el present curs?
R.- Veiem viable per exemple fer sortides en grups reduïts a peu, sense agafar transport escolar. Això sí. En les que es facin s’ha de mantenir la distància de seguretat, dur mascareta, controlar la higiene, i no en totes les activitats extraescolars és fàcil.

P.- Si la situació sanitària empitjora, creuen que es podria retornar a una situació d’ensenyament íntegrament a distància?
R.- Després de viure una situació en la que tothom va fer el que va poder, aquest escenari ara s’ha de contemplar i s’ha de fer feina per arribar-hi d’una millor manera. Esperam que durant aquest temps s’hagi fet alguna cosa en preparar les famílies i als mestres en aquesta matèria.

P.- Quines són les principals demandes del seu col.lectiu en temps de la Covid-19?
R.- Més comunicació. Que n’hi hagi molta entre els centres i les famílies.

P.- I deixant de banda la pandèmia, quines són ara mateix les principals reivindicacions de les AMIPA de Sóller?
R.- La coordinadora de les AMIPA està fent feina des d’abans de la irrupció de la Covid-19. Hem treballat temes de joves, de formació per a mares i pares en qüestions com la criança o l’ús de les noves tecnologies. I també ens preocupa com a mares i pares què es pot fer en matèria d’educador de carrer ja que hi ha molta preocupació sobre com es gestiona l’oci de la joventut.

P.- Hi ha bona sintonia entre les associacions de pares i mares dels diferents centres?
R.- Creiem que hi ha bona sintonia. Cada AMIPA treballa a l’entorn de les seves necessitats. Però ens entenem en els assumptes conjunts.

P.- Quins projectes de futur tenen en ment de manera conjunta?
R.- Justament la Covid-19 ens va agafar en el moment en el que com a coordinadora començàvem a funcionar. Ara serà el moment de reconstruir el teixit que havíem aconseguit. Volem continuar amb els tallers familiars, i reactivar la comunicació entre AMIPA i famílies, i també entre AMIPA dins la coordinadora perquè així podrem canalitzar millor les necessitats.

P.- Hi ha intenció de crear un ens per aglutinar totes les AMIPA dels centres escolars sollerics?
R.- La FAPA fomenta fer feina entre les AMIPA de les comarques i municipis propers. De fet, ja existeixen moltes coordinadores a Mallorca. Creiem que no importa associar-se. El més important és que si les AMIPA estam unides podem aconseguir molt més que estant separades.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a