Diari digital de la comarca de Sóller
Dilluns, 19 d'abril de 2021   |   18:48
 
Enquesta  
Estàs d'acord amb la suspensió dels actes de la Fira: pregó i investidura de les Valentes Dones i Personatges Infantils?


No
 
Entrevista
14/08/2020 | 08:49
Àngela Torres:
“L’única manera d’aconseguir sang és fent donacions”
Joan Vicens

És una de les persones que està al capdavant dels donants de sang de Sóller. Des de fa quinze anys treballa altruistament en aconseguir que els sollerics es solidaritzin amb la causa i facin donacions per mantenir altes les reserves de la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears.

Pregunta.- Convenci als lectors, per què és important donar sang?
Resposta.- Perquè donar és l’única forma d’aconseguir sang. La sang no es fabrica i és vital per a molts de malalts i per a moltes operacions. Permet salvar la vida a molta gent. I l’única manera d’aconseguir sang és a través de les donacions que fa la gent.

P.- Quin protocol han hagut de seguir per donar a sang d’ençà de la irrupció de la Covid-19?
R.- Les donacions s’han hagut de transformar perquè no s’han pogut aturar. La sang ha continuat essent necessària, fins i tot durant el temps de confinament. Les donacions s’han hagut d’adaptar a les circumstàncies. Ara la donació es fa amb cita prèvia a les persones interessades. No podem anar als centres de salut pel tema de prevenció de contagis. Per això, l’Ajuntament de Sóller ens ha facilitat locals on poder anar i ens ha ajudat com sempre ha fet. Nosaltres estam molt agraïts. El Banc de Sang telefona als donants que poden donar. Si a algú no l’han cridat que per favor enviï un correu electrònic a citaprevia@fbstib.org o si volen obtenir més informació que entrin a la seva pàgina web: www.donasang.org

P.- Han disminuït les donacions a causa de la pandèmia?
R.- Les donacions no han baixat perquè la cita prèvia les assegura i sabem des del primer moment el número que n’hi haurà cada dia de captació. El número de donants és ara constant. Abans teníem dies que venien molts de donants i altres dies que en venien menys.

P.- En la situació actual, es necessita més sang?
R.- Sempre es necessita molta sang. Sempre hi ha grups més crítics que altres. En aquests moments, de zero negatiu estam en un estat de reserva crítica i en zero positiu les reserves es troben baixes. Però sempre hi ha necessitats.

P.- La propera setmana hi haurà donació a Sóller, els interessats encara hi són a temps a demanar cita prèvia?
R.- Si algú està interessat que es posi en contacte amb cita prèvia. Si hi ha hores disponibles ja podran venir dilluns o dimarts. És important que venguin i que hi hagi donants nous.

P.- Què ha de fer una persona que vulgui ser donant per primera vegada?
P.- Ara mateix, així com estan les coses, ha demanar cita si compleix amb els requisits. Ha de ser una persona major de 18 anys i menor de 65, i que estigui bé de salut. El dia de la cita omplirà un qüestionari mèdic i li faran una petita revisió mèdica.

P.- Què diria a la gent que és reticent a donar sang per por?
R.-
Els diria que només és una picadeta com si li fessin una analítica. Han de pensar que una bossa de sang pot salvar fins a tres vides.

P.- Quantes donacions pot fer una persona cada any?
R.-
Els homes poden fer quatre donacions en el període d’un any i les dones tres. Cada donació s’ha de fer amb una diferència de dos mesos entre elles.

P.- En plena pandèmia de la Covid-19, és vàlida la sang d’un contagiat que no ho sap en el moment de donar?
R.- Tota la sang que es dona s’analitza. La sang procedent de les donacions passa pel laboratori del Banc de Sang, on és analitzada.

P.- El confinament ha minvat les reserves?
R.- Sempre hi ha algun grup que per culpa de la demanda n’hi ha més poca. Per això, a vegades el Banc de Sang fa campanyes demanant sang d’alguns grups en concret. Però sempre en fa falta de tots els grups.

P.- Quina és la destinació de la sang donada?
R.- A través del Banc de Sang es destina a operacions, a tractaments o a recuperar els accidentats. És a dir, a qualsevol persona que la requereix en els hospitals.

P.- Quants donants hi ha ara mateix a Sóller?
R.- Per protecció de dades no es pot saber, però n’hi ha molts. El que sí puc dir és que Sóller és un dels pobles més solidaris en matèria de donació de sang.

P.- La tendència actual de donacions és a l’alça o a la baixa?
R.- La gent que és donant sol ser molt fidel i sol venir cada campanya. També sempre n’hi sol haver un o dos de nous que durant cada campanya arriben acompanyades de persones que venen fixes.

P.- Quina és la seva funció com a responsable dels donants de sang sollerics?
R.- La nostra funció és ajudar als donants facilitant-lis la documentació o gestionant l’ORA gratuïta que tenen. També donam atenció i els acompanyam perquè estiguin bé durant el temps d’espera després de donar sang. Nosaltres, actualment no hi podem anar per culpa de la Covid-19. A més, també feim feines de gestió, cercant l’espai on dur a terme les donacions, preparar el local... A nivell de promoció cercam nous donants entre la gent del poble, repartim cartells i ho publicitam.

P.- Quants anys fa que és la responsable dels donants de sang sollerics?
R.- Hi vaig accedir a partir de l’any 2005.

P.- Des de quin any és donant vostè?
R.- Tal vegada fa 25 anys que vaig començar a donar sang. Abans no ho podia fer perquè no arribava al pes mínim.

P.- Per què va decidir començar a donar sang?
R.- Perquè ja coneixia aquest món. La meva sogra havia estat col.laboradora i havia vist de prop la importància de la donació.

P.- Al Port de Sóller enguany no s’han realitzat campanyes de captació...
R.- Enguany no s’han pogut fer les dues col.lectes de l’estiu al Port de Sóller. Fins l’any passat venia l’autobús dels Donants de Sang i es posava damunt el moll. Però ara el bus no pot sortir, ja que no s’hi pot respectar la distància de seguretat. I ens sap greu perquè al Port hi havia persones que venien fixes.

P.- Per a les persones que s’estan pensant convertir-se en donant de sang, què els diria?
R.- M’agradaria que la gent es mentalitzàs de la importància de donar sang, que pensi que és una picadeta i res més. És molt important que hi hagi continuïtat, que entrin nous donants a mesura que els donants més antics tornen majors. Per a nosaltres és molt important aconseguir gent jove que es mentalitzi.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a