Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 19 d'abril de 2024   |   17:27
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Entrevista
28/02/2020 | 08:32
Marga Forteza i Maria de Lluc Sosa:
“Tenim una gran amistat i uns gustos similars”
C.O.

Marga Forteza (Sóller, 1975) i Maria de Lluc Sosa (Sóller, 1973) han estat les elegides per ser pregoneres de la Fira i el Firó d’enguany. És la primera vegada que el pregó anirà a càrrec de dues persones. Un fet que alegra a les dues solleriques, ja que a més de compartir nombrosos aspectes professionals i personals, també els uneix una gran amistat. De fet, l’origen d’aquesta amistat serà un dels temes que explicaran durant el seu discurs.

Les dues compten amb la diplomatura en Magisteri, formen part de l’agrupació folklòrica Aires Sollerics, han duit els personatges infantils durant molts anys, han estat Valentes Dones i són mares de dos fills. Forteza és professora de Primària a col·legi Sagrats Cors de Sóller, compta amb un màster en Direcció Educativa i actualment està cursant el màster d’Innovació Educativa. Durant el temps lliure li agrada molt llegir i fer esport. Sosa és mestre d’Infantil a Sant Vicenç de Paül i també li agrada la lectura.

Pregunta.- Quan varen saber que anaven a ser pregoneres?
Resposta.- Fa dues setmanes ens van cridar perquè volien xerrar amb nosaltres. El dia següent ens vàrem reunir amb l’Ajuntament i ens van transmetre la seva intenció de que fóssim pregoneres. Evidentment, vàrem acceptar tot d’una. Volíem saber el motiu pel que ens elegien a nosaltres.

P.- Què varen sentir?
Marga Forteza.- Lògicament va ser una sorpresa. Estava molt nerviosa perquè no sabia si estaria a l’altura. Quan em van proposar ser pregonera, vaig pensar que al poble hi ha molta gent que té capacitat per a ser-ho.
Maria de Lluc Sosa.- Tot el poble pot ser pregoner. Per tant, ens demanàvem per què se’ns va triar. No sabíem quins eren el motius pels quals l’Ajuntament ens va triar.

P.- Ja tenen una idea de com serà?
M. F.- Sabem que no serà una cosa separada. Serà un pregó conjunt. Sabem algun tema perquè tenim gustos similars i ens fa ganes destacar-ne algun. A més, tenim una gran amistat que ens ajuda a compenetrar-nos. Està clar que la nostra feina i la nostra participació a Aires Sollerics influirà en el pregó.
M. L. S.- Les nostres vivències de la Fira seran un element clau a l’hora de formar el discurs. Sortiran els temes de la docència i del ball de bot, però no seran els temes principals.

P.- Per què creis que s’han triat dues persones?
M. F.- Jo crec que per fer un canvi. Tot va evolucionant a la vida. Per tant, el pregó també. Han volgut provar aquest format enguany. A més, s’ha de donar un poc de força a les dones. Sempre hem participat juntes a la Fira i al Firó. No només a primera línia, sinó fent feina darrere. Per exemple, vestir a les Valentes Dones o fer trunyelles a pageses. A part de la Fira, també compartim molts moments.
M. L. S.- Ho vàrem xerrar amb na Mar Castañer. Xerrar de na Lluc sense na Marga no es pot i xerrar de na Marga sense na Lluc tampoc. Ens complementem. Sempre hem anat juntes per tot.

P.- Opinau que és millor que sigui pregonera una sola persona o bé que dues persones facin el pregó de manera conjunta?
M. F.- Jo crec que no és qüestió de millor o pitjor. Depèn de les persones. Avui en dia el treball en equip és molt present a la societat. Tal vegada, l’any que ve ho fan quatre homes.
M. L. S.- Jo crec que si pots compartir aquesta experiència amb una altra persona sense que hi hagi problemes, és bo. Per altra banda, si trobes que ho has de fer tu tota sola, millor que ho facis sola.

P.- Quina és la part positiva de fer juntes el pregó?
M. F.- Ens coneixem molt bé i això ens ajudarà molt. Pel tema dels nirvis ens anirà bé que les dues estiguem juntes.
M. L. S.- Sabem compenetrar-nos molt bé.

P.- Ho haguéssiu fet per separat?
M. F.- Jo no hagués entès que jo ho fes tota sola. No hagués sabut per què m’elegien.
M. S. L.- Ja m’ha costat entendre per què ho feim les dues. Per tant, jo tota sola sí que no ho hagués entès.

P.- Per què no han estat mai a la directiva del Col·lectiu de Pageses?
M. F.- No tenim interès en estar a la junta. A més, les persones que hi han estat ho han fet molt bé. Nosaltres estam enmig i volem ajudar des d’allà a tothom que poguem.

P.- Sempre han estat involucrades al col·lectiu?
M. F.- Quan teníem 15 anys, només ens vestíem de pagesa per anar a l’ofrena. S’ha de tenir en compte que abans no era com ara. En aquella època, érem deu amigues que anàvem a peu fins al Port. De fet, ens deien les “fironeres” perquè sempre anàvem amb la camiseta del Firó i els texans. Quan la seva primera filla va ser valenta dona infantil, el 2011, vàrem decidir vestir-nos per si sortíem a alguna foto. A partir d’aquell moment ens vàrem vestir cada any.
M. L. S.- Fa poc que nosaltres ens vestim de pageses. No obstant això, des de fa anys ajudam des de darrera.

P.- Què podeu oferir com a pregoneres?
M. F.- Volem destacar a tota aquella gent que fa feina per darrera de cara a la Fira i el Firó, ja que n’hi ha molta.
M. S. L.- Els col·lectius fan molta feina a la Fira i al Firó, però no nomes són ells. A darrera hi ha molta gent. Per exemple, hem de valorar també la feina que fan les persones que enramen l’església o la fan neta després.

P.- Què pensen del pregó de l’any passat?
M. F.- En Joan és una persona molt oberta i divertida que va fer una gran tasca l’any passat. Ens va enviar un missatge donant-nos l’enhorabona. Totes les idees són bones. Per tant, que canviés un poc l’estil de l’any passat va servir per modernitzar-se i per no avorrir a la gent.
M. L. S.- És un home molt expressiu i divertit. No se li pot retreure absolutament res del seu pregó. Si ell estava content amb el que feia, ho havia de fer. Has d’anar endavant amb les teves idees.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a