Diari digital de la comarca de Sóller
Dissabte, 23 de gener de 2021   |   11:46
 
Enquesta  
Hauria d’autoritzar el Ministeri de Defensa l’accés públic controlat al cim del Puig Major?


No
 
Entrevista
27/09/2019 | 08:53
Jos Kuiper:
“La fallida de Thomas Cook ha arribat a Sóller”
Cati Aina Oliver

Jos Kuiper (Holanda, 1949) viu des de fa 37 a Biniaraix i 30 dels quals els ha dedicat a dur la directiva de l’Hotel Los Geranios del Port de Sóller. Fa cinc anys que és jubilat i des de fa 15 organitza el festival anual de Música Clàssica del Port de Sóller. Un festival que el descriu com una de les fites més importants de la seva carrera com hoteler, ja que es tracta d’un esdeveniment cultural que pretén millorar el turisme durant la temporada de tardor. Kuiper va estudiar Economia al seu país d’origen i abans d’arribar a l’illa va anar dos anys a Barcelona, on va aprendre l’idioma castellà mentre treballava a restaurants i bars. Aquest va ser el primer contacte que va tenir amb l’hoteleria. Tot seguit, va treballar per a l’empresa Neckermann com a guia turístic, la qual cosa el va fer arribar a Sóller. Cal destacar que aquesta empresa aquests dies es troba en el punt de mira, ja que s’ha vist arrossegada per la fallida de Thomas Cook.

Pregunta.- Com varen ser els inicis de l’Hotel Los Geranios?
R.- El vaig comprar l’any 1986, quan era un hostal d’una estrella anomenat Bahía. El vaig reformar totalment i vaig posar bany a totes les habitacions, ja que no en tenien. Cap al 2001 em vaig associar a l’entitat Escarabat Negre SL i vàrem tornar a fer una reforma integral. Ara s’ha convertit en un hotel respectable de quatre estrelles. El seu director ara és Lluís Rullan Oliver, el fill d’un soci, que també és president de l’Associació Hotelera del Port.

P.- Vostè que s’ha mogut durant molts anys dins el sector turístic i hoteler, què pot dir de la fallida del grup britànic líder en organització de viatges Thomas Cook?
Resposta.- Puc dir que l’observo com tothom. Ha passat el mateix que va passar amb Air Berlin. Quan tu portes un negoci tan gran com aquest, sempre hi ha el desig de comprar la competència per ser més gran. I això comporta demanar més préstecs. Quan una empresa es dedica exclusivament al seu negoci li va bé, però quan comença a comprar i comprar, és quan hi ha més deutes.

P.- Quin creu que ha estat el motiu principal que els ha duit a aquesta fallida?
R.- Thomas Cook tenia un sistema de vendes no actualitzat i no havia obert el mercat a internet. Tot anava a través d’agències i avui en dia una persona prefereix mirar-ho tot a través d’internet. Això els ha fet quedar molt desfasats. Crec que ha estat un cúmul de coses que no han funcionat. De fet, estic dins un grup de WhatsApp d’antics guies turístics de Neckermann que fa anys ja dèiem que aquesta empresa no aniria bé. Aquesta fam de ser més grans els ha endeutat per mils de milions de lliures. És una ruïna total. Tot i això, sembla que la part alemanya del gran conglomerat es salvarà amb l’ajuda dels governs d’Alemanya. Una part important, ja que el 60 per cent del negoci de Thomas Cook ve d’Alemanya.

P.- Les conseqüències d’aquesta fallida han arribat a Sóller?
R.- Sí. La fallida de Thomas Cook ha arribat a Sóller. No vull anomenar noms d’hotels, però sé que n’hi ha que treballen molt amb Thomas Cook Alemanya. Aquí a Sóller crec que no hi ha gent que treballi amb Thomas Cook Anglaterra, la qual ja no es recuperarà. Tan de bo es salvi la part alemanya. L’altre dia estava repartint programes del Festival de Música Clàssica als hotels del Port i vaig entrar dins hotels que treballen amb Thomas Cook. Vaig trobar cues molt llargues a les recepcions i la gent estava nerviosa.
P.- Los Geranios ha perdut clients de Thomas Cook?
R.- No. Aquí es treballa directament amb el mercat d’internet i a través d’agències online. No hi ha cap contracte amb Thomas Cook.

P.- Com ha anat la temporada d’enguany?
R.- Jo ja no sóc hoteler i no puc donar molts detalls. Ha arrancat en general una mica tard i l’inici va ser una mica fluix. Tot i això, els mesos de juliol, agost i setembre han anat molt bé, segons el que m’han fet arribar.

P.- Com creu serà la de l’any que ve?
R.- Tant de bo ho sabés. Crec que aquest hivern s’arreglaran els problemes que hi ha hagut amb la fallida de Thomas Cook perquè la competència comprarà les parts sanes que han quedat de l’empresa.

P.- Com es troba el sector turístic a Sóller?
R.- Actualment hi ha la mateixa quantitat d’hotels que hi havia quan jo era guia turístic, al 1975. No hi ha hotels nous, tots són existent amb la mateixa quantitat d’habitacions. Això sí, hi ha una qualitat superior. Ara el Port de Sóller turísticament parlant és una cosa única en el món turístic de Mallorca. No hi ha cap poble de l’illa que tengui una temporada tan llarga, que va des de febrer fins novembre. A més, gairebé tots els hotels estan renovats i tots són d’altíssima qualitat. També tenim preus molt més alts que a altres zones. En definitiva, crec que aquí a Sóller hi ha un bon futur per al turisme.

P.- Creu que si al final es produeix el Brèxit, tendrà conseqüències pel que fa al turisme?
R.- Sí. Si els anglesos surten d’Europa sense cap conveni, molta gent anglesa ja no podrà venir de vacances aquí perquè serà més car i més difícil viatjar. Tot i això, aquí a Sóller estan més pendents del mercat alemany, francès i escandinau.

P.- Què creu que es podria millorar del sector turístic del Port de Sóller?
R.- La primera cosa que va fer el nou consistori va ser netejar el Port, però no ha de ser notícia que el poble està net. Ha de ser una cosa normal. La primera línia està neta, però els carrers del Port, com el que hi ha darrere Los Geranios, està plena de mala herba, està mal asfaltat i tampoc s’han solucionat els problemes de trànsit. Crec que es necessita una manera diferent de fer feina. S’ha de mantenir la neteja, no basta només fer net una vegada.

P.- El Festival de Música Clàssica del Port de Sóller enguany compleix 15 anys i comença demà. Què pot avançar?
R.- He de dir que es tracta d’una iniciativa totalment privada i que dia 19 d’octubre hi haurà una posada en escena sorpresa per celebrar els 15 anys. De cara a l’any que ve, ja tenc tots els artistes programats i gairebé contractats.

P.- Avui comencen les Havaneres al Port de Sóller, uns actes que coincidiran demà amb el primer concert del festival. Què n’opina?
R.- No sé d’on ve la idea de fer les Havaneres aquests dies, justament quan jo fa 15 anys que organitzo el darrer cap de setmana de setembre el Festival de Música Clàssica. He hagut d’avançar l’horari del primer concert. Des d’octubre de l’any passat l’Ajuntament ja sabia els horaris dels concerts, així que crec que hi ha hagut una falta de coordinació. L’Ajuntament s’hauria d’haver implicat més en aquestes coses.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a