Diari digital de la comarca de Sóller
Diumenge, 16 de maig de 2021   |   10:08
 
Enquesta  
Quina és la millor ubicació per a la parada de bus?

Cetre
La carretera
 
Entrevista
31/05/2019 | 10:36
Cristina Beatriu Noguera:
“La natació em permet desconnectar del món”
Cati Aina Oliver

Des dels vuit anys, Cristina Beatriu Noguera (Palma, 1993) competeix en natació sincronitzada i des d’aleshores duu fent pòdiums en aquest esport. Ha participat als campionats regionals de Balears, Múrcia i Castella-la-Manxa, i també a campionats nacionals. A més, durant la temporada 2011/2012 va quedar en quarta posició al 37th Synchronized Swiss Open, a Suïssa. El darrer pòdium ha estat aquesta temporada al Campionat de Balears d’Hivern de la Federació Balear de Natació (FBN), celebrat el mes de març. Noguera va aconseguir l’Or Individual Lliure i l’Or Individual Tècnic.
Actualment la nadadora combina l’esport amb els estudis. Està cursant el quart curs del Doble Grau en Educació Infantil i Primària al Centre d’Ensenyament Superior Alberta Giménez (Cesag). A més, és monitora de natació a Son Angelats, on entrena a nines d’entre 5 i 13 anys.

Pregunta.- Quins reconeixements/premis ha obtingut de natació sincronitzada?
R.- Des de la temporada 2006/2007 duc participant i obtenint premis i reconeixements a tornejos nacionals i campionats regionals. Cal destacar que en la categoria Sènior vaig quedar quarta en plaça individual a la 37th Synchronized Swiss Open, de Suïssa. A més, enguany he quedat en primera posició al Campionat de Balears d’Hivern de la FBN.

P.- P.- Què va sentir quan va guanyar el campionat de Balears de natació sincronitzada?
R.-
Va ser com si s’alentís una mica tot. Vaig sentir una sensació de felicitat absoluta mentre que una explosió d’adrenalina recorria el meu cos. No volia que s’acabés, no podia aturar de somriure. La meva mare em va abraçar, el meu pare em mirava amb orgull, el meu germà em va aixecar enlaire i el meu al·lot em va donar un petó. Quan vaig saber que havia quedat primera vaig obrir els braços, volia abraçar i agrair el suport a la meva família, els meus amics, a l’organització, a la meva entrenadora, a tots...

P.- Des de quan competeix en natació?
R.- Des que tenc vuit anys.

P.- En quina categoria competeix?
R.- Actualment competeixo a la categoria Sènior i normalment en individual, ja que no hi ha moltes al·lotes o al·lots que encara continuïn competint a la meva edat.

P.- Com combina els estudis amb les classes de natació i les competicions?
R.- Tot és qüestió de saber organitzar-se. Reconec que si no fes la meva aturada per fer els entrenaments de natació sincronitzada, no sé si podria seguir amb els estudis. L’entrenament de natació em permet desconnectar del món, és la meva felicitat.

P.- On entrena?
R.- Faig el meu entrenament a la mateixa piscina de Son Angelats. Bé abans dels entrenaments de les nines o bé després. Agraeixo a la directiva que em permeti entrenar a la piscina.

P.- Què sent quan realitza natació sincronitzada?
R.- Sent pau i alegria, doncs des de nina ador nedar i ballar. Volia ser com “La Sireneta”, la meva pel·lícula preferida. Gràcies a la natació sincronitzada sóc com una sirena però amb cames.

P.- Implica molt esforç i/o tècniques de respiració?
R.- Crec que implica el mateix esforç que qualsevol altre esport. Si realment ho gaudeixes, val la pena tot el que facis o el que et pugui costar. Pel que fa a les tècniques de respiració, hi ha diferents trucs per poder mantenir l'aire que es van perfeccionant amb els anys.

P.- Des de quan és monitora a Son Angelats?
R.- Aquesta és la meva primera temporada.

P.- Per què a Son Angelats?
R.- La meva mare i el meu pare ja treballaven amb ells anteriorment. Jo hi vaig anar un parell de vegades la temporada anterior per ajudar-los en el que pogués i aquesta temporada vaig decidir entrenar-les.

P.- Com són les alumnes?
R.- Són un encant i poden molt interès i afany en els entrenaments. Em donen forces per seguir i gaudeixo molt ensenyant-les. Són molt canyeres, em recorden una mica a mi. També tenen dies bons i dolents com tothom. Pens que les nines han de poder acudir a mi sempre que em necessitin. Jo apost per la inclusió i per una educació en què s'entenguin i tinguin en compte les diferents necessitats de les nenes, ja que totes som diferents i això pot ser avantatjós. Tinc nenes des de 5 anys fins als 13 anys, i a principi de temporada entrenava a un noi de 23 anys, que ho gaudia i fins i tot volia competir. Però tristament no va poder complementar la feina amb els entrenaments i ho va deixar.

P.- Per què creu que no hi ha cap nin entre els seus alumnes?
R.-Hi ha gent que desgraciadament encara no veu amb bons ulls que els nins facin aquest esport.

P.- En què consisteix una classe de natació sincronitzada a Son Angelats?
R.-
Depèn del que hagi programat fer aquest dia, ja que pot ser que em dediqui més a practicar les rutines, o a entrenar la flexibilitat, la força, la resistència, la sincronia, el eggbeater...

P.- Per què recomanaria que els infants s’apuntessin a natació sincronitzada?
R.- Òbviament els infants han de fer allò que els faci més feliços, però he de dir que aquest esport és molt complet. Es tracta de l'art de la natació, quan es combina amb la dansa i la gimnàstica rítmica i artística. També cal dir que és un esport que és molt cooperatiu i es practica en equip, la qual cosa és molt bo per socialitzar-se i tenir amistats sanes. De fet, jo encara sóc amiga de moltes al·lotes amb les que vaig començar als 8 anys. Tot i això, si algú necessita treballar més de manera individual també ofereix l'oportunitat de realitzar rutines individuals

P.- De quina manera la natació beneficia als infants?
R.- Millora el desenvolupament psicomotor, fa més fort el seu sistema cardiorespiratori, proporciona beneficis en el seu moviment i equilibri, ajuda al sistema immunològic, afavoreix la socialització i ajuda a la mobilitat de la caixa toràcica.

P.- I de cara al comportament, com afecta la natació als més petits?
P.- L’aigua té propietats relaxants i antiestressants, fet que farà que els infants s’alliberin de la tensió nerviosa que van acumulant. Els nins i nines hiperactius es beneficien molt en aquest sentit. A més, cal destacar que la natació també provoca estímuls positius que fan augmentar la seva creativitat.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a