Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 19 d'abril de 2024   |   07:16
 
Enquesta  
Quina nota poses al servei d’autobusos del TIB?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Entrevista
19/10/2018 | 11:13
Carlos Marcos:
"Molta gent m'havia demanat per poder pujar a ses bolles"
G.P.

El passat 5 d’octubre el quarter militar del Puig Major visqué per primera vegada una jornada de portes obertes que comptà amb el vistiplau de nombrosos veïns de Sóller, Fornalutx, Deià i Escorca que no volgueren deixar passar l’oportunitat de poder visitar l’emblemàtic quarter i, a més, pujar al cim del Puig per veure de primera mà com funcionen les instal.lacions que s’hi troben, conegudes popularment a la vall com Ses Bolles. Carlos Marcos Pereira, comandant del quarter, fou l’amfitrió d’aquesta trobada i exposa com sorgí aquesta idea i en què consistí.

Pregunta.- Per començar l’entrevista, quina ha estat la seva trajectòria com a militar?
Resposta.- Vaig ingressar a l’Exèrcit de l’Aire com alumne de l’Escola d’Especialistes de l’Aire a León -avui és l’Acadèmia Bàsica de l’AiR.- el 15 de setembre de 1984. El 1988 vaig assolir el grau de sergent en l’especialitat de Mecànic de Manteniment d’Avió i vaig passar a l’Ala 15 de la Base Aèria de Saragossa, desenvolupant la meva tasca amb els avions de combat EF 18. El 1997 vaig ascendir a oficial de l’Exèrcit de l’Aire -com a alferes- i vaig passar a l’Escola de Comandament i Control de Cuatro Vientos a Madrid. Posteriorment vaig passar per altres destinacions com Delegació de Defensa de Valladolid, Acadèmia Bàsica de l’Aire a León i també a Pozuelo, Madrid. L’1 d’agost de 2017 i destinat amb caràcter voluntari, vaig prendre possessió com a cap de l’Esquadró de Vigilància Aèria número 7 i del Quarter Aeri del Puig Major per un període màxim de tres anys.

P.- Ha fet missions a l’estranger?
R.- He participat en diverses ocasions en la missió de manteniment de la pau denominada Deny Fly a la base aèria d’Aviano a Itàlia. Al llarg de la meva carrera com a militar he estat condecorat amb la Cruz, Encomienda y Placa de San Hermenegildo, amb la creu del mèrit Aeronàutic i medalla de l’OTAN, així com amb el distintiu al mèrit en operacions de manteniment de la pau a l’Adriàtic i amb el distintiu de professorat permanent. A més, som especialista en Estadística militar i diplomat en Informàtica militar.

P.- Com sorgí la idea d’organitzar una primera edició de jornada de portes obertes al Puig Major?
R.- Duc tretze mesos vivint a Sóller i en aquest temps molta gent que he anant coneixent em demanava com es podia fer per pujar al Puig Major, a Ses Bolles. Bàsicament, d’aquí sorgí la idea de poder compartir amb els veïns de Sóller i dels pobles del seu voltant una jornada de portes obertes perquè poguessin conèixer aquest lloc i conviure durant unes hores de la vida en un recinte militar que al mateix temps de romandre inaccessible al personal civil aliè a la Unitat, compta amb la ubicació del puig més alt de Mallorca, fet que suscità molta expectació i demanda per poder contemplar les espectaculars panoràmiques que des d’allà es poden observar.

P.- Com va anar la jornada de portes obertes?
R.- Tot el personal invertírem molt d’esforç -durant i fora de la jornada de treball- perquè la diada de portes obertes fos inoblidable per a tots els que volgueren acompanyar-nos en tan assenyalada data ja fos per ser la primera vegada que accedien a la Zona Tècnica i al quarter ja fos perquè hi hagués qui volgués recordar els seus anys de “mili” ja que fins a finals de 2001 s’hi realitzà el servei militar obligatori.

P.- Quina és la funció actual de l’Esquadró de Vigilància Aèria del Puig Major?
R.- Al llarg del territori nacional s’hi troben repartits un total de tretze EVA’s -unitats de l’Exèrcit de l’Aire situades als cims més alts per a la vigilància aèria de la zona-. L’element més destacat d’aquestes unitats és l’esfera blanca i mimetitzada de 17’5 metres de diàmetre, la finalitat de la qual és protegir les antenes dels radars de les inclemències meteorològiques. Aquest esquadró disposa d’una estació de radar i comunicacions del Sistema de Comandament i Control Aeri.
Amb una funció de Defensa Aèria, l’Esquadró de Vigilància Aèria número 7/ACAR Puig Major és la unitat aèria responsable de l’obtenció, processament i transmissió de dades radar per a la seva posterior explotació pels grups de Comandament i Control per tal de fer possible el compliment de la missió assignada al Sistema de Comandament i Control de què depenem operativament i orgànica.

P.- Què representa per a vostè la bandera espanyola?
R.- És el símbol nacional d’Espanya per la qual la nostra nació és reconeguda internacionalment; i per a mi representa la meva pàtria. Record amb orgull la meva jura de bandera; aquell dia vaig adquirir el compromís de la defensa de la sobirania i independència de la Pàtria, de la seva unitat i integritat territorial i de l’ordenament constitucional.

P.- Entén que hi hagi qui no la senti com a seva?
R.- Encara que em sembli inconcebible, respect que algunes persones no l’entenguin com a pròpia: vivim en un país democràtic i cada persona pot escollir i tenir les seves idees pròpies, sempre que es respectin les de la resta de persones.

P.- Com a militar, com visqué les manifestacions d’alts càrrecs militars jubilats donant recolzament a la figura de Franco?
R.- El Ministeri de Defensa ja s’ha pronunciat en aquest sentit. Aquesta és una pregunta per fer als polítics i jo no estic autoritzat per respondre-la per la meva condició d’apolític, pel fet de ser militar.

P.- Quins són els reptes de l’exèrcit? I més concretament els del quarter del Puig Major?
R.- Complir amb la defensa nacional i garantir la integritat d’Espanya, vetllant pels interessos de tots els espanyols. Tenim molt clar que la tasca que duim a terme és fonamental i necessària per a la defensa d’Espanya; per això treballam per mantenir i tenir operatives les instal.lacions per al funcionament ininterromput del radar, principal peça de la unitat. El Puig Major contribueix al control de l’espai aeri espanyol vigilant el cel de les Illes Balears i una part de la Mediterrània perquè tots puguem dormir tranquils sabent que sempre hi ha algú que vetlla per la seguretat les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any.

P.- Creu que és justa la imatge que té la gent de l’exèrcit a dia d’avui?
R.- En la meva opinió crec que la imatge que la gent té de l’Exèrcit i de les Forces Armades avui en dia és bona: l’apropament a la societat civil amb jornades de portes obertes com la del passat 5 d’octubre a l’EVA 7, la participació del personal militar en missions humanitàries internacionals i en missions de pau arreu del món ens han fet posseïdors d’aquesta bona imatge a nivell nacional i -per suposat- mundial de què els membres de les Forces Armades ens sentim molt orgullosos.

P.- Com a resident a la vall de Sóller, quina és la seva relació amb la comunitat local?
R.- Tant jo com la meva família hem tengut una excepcional rebuda per part de la població sollerica i ens trobam molt a gust a la vall; el meu fill començà l’any passat l’escola per primera vegada als tres anys i s’ha integrat sense cap problema. Per la meva part, intent participar en tot quan puc ja sigui participant en actes socials, actes culturals o esportius (Desafío FAS 2018, Mitja Marató de Palma i altres curses organitzades a Sóller); fins i tot som alumne -juntament amb la meva dona- de les classes de català que s’imparteixen a l’escola d’adults local, i enguany participaré per primera vegada en aquesta mateixa escola com a voluntari, impartint classes de reforç de matemàtiques als alumnes que es presenten per lliure als examens d’ESO.
En poc més d’un any he conegut molta gent tant de l’entorn del meu treball com del de la meva esposa i del col.legi del meu fill; unes persones que faran que no oblidi mai el nostre pas per la vall de Sóller i la seva gent.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a