Diari digital de la comarca de Sóller
Dimarts, 16 d'abril de 2024   |   11:55
 
Enquesta  
Quina nota poses al servei d’autobusos del TIB?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Entrevista
22/06/2018 | 09:47
Marga Riutord:
"M’agradaria organitzar l’any que ve les Jornades d’Estudis Locals de Deià”
J.V.

Marga Riutord és la responsable de la biblioteca municipal Joan Graves. Des de fa dos anys s’ha posat al capdavant de l’organització de nombroses propostes per a deianencs de totes les edats. Tot això, amb la finalitat de donar a conèixer la instal.lació i per fomentar l’hàbit de la lectura.

Pregunta.- Com és la biblioteca d’un poble petit com Deià?
Resposta.- La gran diferència amb les biblioteques grans és que les petites són més familiars. Això permet que puguis conèixer a tots els usuaris i també permet que ells puguin participar activament de la pròpia biblioteca.

P.- La biblioteca s’ha convertit en el principal impulsor d’activitat cultural, què ofereixen actualment als visitants?
R.- D’ençà que va néixer és el referent cultural per deferència a Deià. S’hi complementen dos usos: l’esperit de biblioteca com a lloc de consulta i lectura, però a la vegada, a nivell cultural, és un lloc de trobada que ofereix activitats per a totes edats.

P.- Els infants són el segment d’edat que disposen de més oferta...
R.- Als infants els oferim conta contes, sessions de jocs de taula, tallers de manualitats, el projecte d’ajudants de biblioteca, el club de lectura... És la primera biblioteca que ha existit a Deià. Això vol dir que molts usuaris no havien conegut mai cap biblioteca ni sabien com funcionava. Per això, des del començament he volgut crear un vincle molt fort entre els nins, la lectura i la biblioteca.

P.- També es centra en un públic més petit. Què ofereix als nadons?
R.- Disposam d’una bebeteca on els nadons de 0 a 4 anys venen amb els seus familiars a sessions d’entre 30 i 45 minuts. A partir d’un conte fan diverses activitats relacionades amb la música, les activitats plàstiques o la psicomotricitat. L’objectiu és que puguin créixer al voltant dels llibres.

P.- I per al públic més adult, quines activitats presenta la biblioteca de Deià?
R.- Per als més grans també tenim un club de lectura, tallers de manualitats, un cine fòrum, sessions de jocs, tallers d’informàtica, conferències, el programa de la UOM, presentacions de llibres i trobades amb autors. La intenció és fomentar l’hàbit de la lectura, a la vegada que facilitam l’accés a recursos d’informació. Feim algunes activitats que no són tan literàries, però sempre centrades en llibres d’interès sobre una temàtica concreta, per tal de donar a conèixer el fons bibliogràfic.

P.- Va organitzar fa poques setmanes una multitudinària jornada dedicada als contes...
R.- El projecte Conte Contat, Conte a Deià va ser una jornada literària amb la que preteníem donar a conèixer totes les facetes multidisciplinars que hi ha a Deià. Hi va participar tot el poble en tots els seus àmbits.

P.- Té en ment nous projectes de gran envergadura?
R.- El Conte Contat, Conte a Deià tenc previst organitzar-lo un any sí i un any no. De cara a l’any que ve m’agradaria organitzar la primera edició de les Jornades d’Estudis Locals de Deià. Ja tenc contactes amb investigadors i historiadors que volen venir a presentar les seves comunicacions sobre Deià. També m’agradaria recuperar la revista s’Encruia, una publicació que tendria per objectiu divulgar la vida cultural de Deià.

P.- Quants usuaris passen diàriament per la biblioteca?
R.- En un dia normal en el que no duim a terme cap activitat especial passen per la biblioteca entre 20 i 30 persones.
P.- Quin és el perfil mitjà d’usuari?
R.- Ve gent de totes les edats, tot i que els horabaixes els nins i els joves són majoritaris. Els adults venen més a fer consultes i a cercar llibres.

P.- Què va significar guanyar el premi Maria Molina?
R.- Ens va permetre renovar el fons bibliogràfic de la biblioteca amb l’aportació de 1.700 euros que vàrem rebre. Això ha permès tenir més llibres per dedicar al préstec, ja que fins aleshores funcionàvem amb les donacions que havien fet diversos deianencs en el moment d’inaugurar la biblioteca.

P.- En què consistia el projecte presentat al certamen?
R.- Quan els més joves varen conèixer la biblioteca, despertaren en ells ganes de col.laborar-hi i per això vaig decidir crear un equip d’ajudants. Cada mes feim una trobada on els infants han de dur a terme una tasca, ja sigui col.locar un llibre, catalogar-lo, reparar-lo... I el que han après ho posen en pràctica posteriorment ajudant-me en totes les tasques.

P.- Per la singularitat del poble Deià, la seva biblioteca ofereix volums en altres llengües?
R.- Sí. Tenim llibres en anglès, francès i alemany, tant de narrativa com de llibres de coneixement. Hi ha menys demanda que en català o castellà, però durant els mesos d’estiu sí que creix el préstec d’aquests llibres.

P.- Vostè també ha impulsat el punt jove de Deià. Com s’organitza actualment?
R.- És un punt d’informació juvenil dirigit a joves d’entre 12 i 35 anys que s’ha convertit en el servei integral de joventut de Deià. Oferim activitats d’assessorament individualitzat i anònim sobre temes d’interès que puguin tenir. També feim una sortida mensual i organitzam activitats de prevenció. Els joves han estat els responsables de la creació i l’obertura de l’skate park. Hi han treballat, han cercat pressuposts i ells ho han presentat a l’Ajuntament.

P.- Quin llibre ens recomana per llegir durant aquest estiu?
R.- Propòs el llibre que llegim ara mateix al club de lectura i que està agradant molt: “Pan de limón con semillas de amapola” de Cristina Campos.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a