Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 19 d'abril de 2024   |   16:44
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Entrevista
08/06/2018 | 09:04
Luciana Luca:
“Els artesans ens veim obligats a viure del turisme”
G.P.

Luciana Luca és una de les promotores del Fusion Market que aquest cap de setmana, 9 i 10 de juny, se celebrarà a Can Dulce, un acte que promet centrar l’activitat cultural de la setmana gràcies a la diversitat i originalitat dels seus plantejaments. Luca és originària de Buenos Aires, tot i que ja fa onze anys que resideix a la vall que considera com a la seva segona llar. Luca és ceramista i una de les artesanes més conegudes de la vall, en part perquè fa cinc anys que imparteix classes de ceràmica a Can Dulce.
Entusiasta i plena d’energia, Luca viu amb intensitat els dies previs al Fusion Market, delerosa de comprovar quina és la resposta del públic a una iniciativa tan engrescadora com aquest mercadet d’art i artesania.

Pregunta.- Per començar l’entrevista, què és Fusion Market?
Resposta.- És un esdeveniment on l’art, el disseny i l’artesania seran els protagonistes; la idea principal consisteix en generar un ambient apropiat on exposar-hi art en les seves múltiples facetes. Volem concentrar en aquest espai una mostra de productes artístics amb el requisit ineludible d’estar elaborats cent per cent a mà i a Mallorca.

P.- Com sorgí la idea i qui la promou?
R.- La idea va sorgir de la necessitat de trobar i crear un ambient cultural on la gent que normalment treballam en mercats i mercadets puguem trobar un espai adient tant per crear com per exposar. Aquest projecte ha estat organitzat per Mans de Mallorca, una associació sense ànim de lucre liderada per un grup d’artesanes emprenedores amb la finalitat de revaloritzar i difondre l’art, l’artesania i l’ofici d’artesà com un patrimoni cultural i filosofia de vida.

P.- Per què escolliren Can Dulce per dur-lo a terme?
R.- Perquè és un espai adient per dur-hi a terme una activitat com el Fusion Market i és un lloc amb una màgia tan especial que ens encanta. Can Dulce té un encant especial que el converteix en el lloc ideal per fer-hi un acte com el Fusion Market. A Can Dulce s’hi sent la cultura i és una base i suport perfecte per a les nostres exposicions.

P.- Què es podrà trobar a Fusion Market que no es pugui trobar al mercadet artesanal local setmanal?
R.- Tot quant hi haurà a Can Dulce serà cent per cent artesanal i fet a Mallorca. A més de les exposicions d’artesania, també hi haurà art per a nins, música, activitats i, fins i tot, gastronomia (comptarem amb dues paradetes gastronòmiques, una d’elles amb opcions veganes). La nostra intenció és generar un espai d’art on la gent pugui gaudir de tota la jornada, perquè ambdós dies romandrà obert d’11 a 21 hores ininterrompudament.

P.- Ja havien realitzat propostes semblants a altres municipis?
R.- No, el de Can Dulce és el primer Fusion Market que muntam, tot i que ja ens estan proposant de fer-ne en d’altres indrets.

P.- Quantes paradetes hi haurà a Can Dulce?
R.- Entre 25 i 30, durant els dos dies, provinents d’arreu de l’illa. A part d’art i artesania també comptarem amb tallers infantils, contacontes, música en viu, tant swing (hi haurà classes d’iniciació a aquest ball) com música més tranquil.la.

P.- Com ho feren per escollir les paradetes?
R.- Seleccionàrem molt i cal dir que fórem molt estrictes en aquesta selecció, valorant sobretot el producte, l’acabat i la presentació. Per a nosaltres el més important era que els productes fossin fets a mà cent per cent i elaborats a Mallorca.

P.- Per quin motiu passa actualment la figura de l’artesà?
R.- Són moments difícils perquè ens topam amb molta gent que dissenya i fabrica a Àsia, hi ha molta competència aisàtica. Ens costa molt trobar un espai on puguem estar envoltats d’artesans al cent per cent; a més, no comptam amb gaires oportunitats per presentar el nostre producte més enllà dels mercadets, d’aquí la importància i rellevància d’actes com el Fusion Market.

P.- Hi ha intrusisme en el món de l’artesania?
R.- Sí, i aquest fet ens desil.lusiona molt. Molta gent que es diu artesana o no ven productes fets per ells o ni tan sols són productes elaborats a Espanya. En el món de l’artesania cal reivindicar el fet a mà i aquí.

P.- Com veu la nova normativa que s’aplica a Sóller pel que fa al mercadet artesà?
R.- Veig excel.lent que s’exigeixi la carta de mestre artesà per poder participar al mercadet ja que això marca un nivell per al mercadet i alhora fa que ens envoltem de gent amb les mateixes condicions i problemàtiques. Tot i això veig que en la categoria d’artesà hi ha una sèrie de buits que dificulten l’obtenció d’aquesta carta; per exemple, per obtenir la carta d’artesà ens demanen un any de cotització com autònom quan curiosament un es dona d’alta quan comença a treballar -això, òbviament és tot un impediment-. Per altra banda, ens hem trobat que molta gent que compta amb la carta d’artesà, amb el pas del temps acaben treballant fora del que seria la seva carta d’artesania; en aquest sentit hi hauria d’haver un seguiment de la tasca de l’artesà.

P.- Quin tipus d’artesania fa vostè?
R.- Som ceramista i treball fusionant textures de ceràmica i fusta. Bàsicament treball reciclant i fusionant fang i fusta emprant diverses tècniques.

P.- Com valora el fet que hi hagués artistes plàstics que valorassin la Nit de l’Art sollerica com una Nit d’Artesans?
R.- Personalment em consider artesana i també artista i no m’agrada la separació que es deixa veure en aquesta declaració; a l’inrevés pens que els conceptes d’artista i artesà haurien d’anar més lligats. En tot cas aquesta afirmació em sembla pejorativa. Pel que fa al Fusion Market, el nostre dossier de presentació s’adreça tant a artesans com a artistes per evitar judicis de valor com el que s’intueix en la declaració esmentada.

P.- Quina diferència hi ha entre un artista i un artesà?
R.- Es tracta d’un tema complicat que pot ser mol subjectiu; a nivell personal consider que ambdós són artistes, tot dependrà de com s’hagi de cercar la vida la persona en qüestió i de l’adaptació a les necessitats per vendre. Hi ha artistes que s’emmotllen al fet de treballar en mercadets. Per a mi, la diferència entre uns i altres es tracta simplement d’una adaptació a les circumstàncies que els envolten.

P.- El artesans viuen del turisme?
R.- Malauradament, sí.

P.- Per finalitzar, què diria als sollerics de cara al Fusion Market d’aquest cap de setmana?
R.- Que venguin a passar unes jornades agradables amb nosaltres ja que podran gaudir d’un espai i un ambient d’art ideal; entre tots generarem un ambient màgic i ple d’art que és el que volem per a Can Dulce. I sobretot que es deixin sorprendre. Tothom hi està convidat!



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a