Diari digital de la comarca de Sóller
Dimecres, 1 de maig de 2024   |   19:38
 
Enquesta  
S’hauria de prohibir la celebració de la Mallorca 312 de ciclisme?


No
 
El niu del voltor negre
18/04/2024 | 14:59
El naixement d'un voltor negre, en directe
saveu.cat

La Fundació Vida Silvestre Mediterrània (FVSM) ha anunciat l'inici de la vigilància d'accés als nius de voltor negre a la Serra de Tramuntana, cosa que coincideix amb la posada de l'ou al niu d'observació en directe a través de webcam que, per segon any consecutiu, es pot visualitzar en temps real.

La FVSM recorda que "durant dècades" ha destinat recursos per a la "vigilància, control i protecció" dels nius de voltor negre a Mallorca i que gràcies a aquests "esforços" aquesta espècie vulnerable "segueix evolucionant favorablement a l'illa".

La vigilància té l'objectiu d'evitar que excursionistes pertorbin involuntàriament la cria d'aquesta espècie protegida, i per això la FVSM insta la societat mallorquina a "evitar acostar-se a les zones d'exclusió de la Serra entre els mesos de gener i setembre".

En aquest sentit, Josep Tapia, coordinador del projecte de voltors de la FVSM, explica que "l'èxit continu en la recuperació anual de la població de voltor negre a Mallorca es deu en gran mesura a la reducció de molèsties a les àrees de nidificació, cosa que contribueix a evitar la pèrdua d'ous o cries".

Actualment, la població reproductora de l'espècie està integrada per unes 45 parelles, de les quals 34 varen poder tirar endavant el seu únic poll la temporada passada. "És crucial no abaixar la guàrdia, ja que les àrees de cria continuen estant limitades a llocs remots i tranquils; per a aquestes aus, la presència humana a prop dels nius és incompatible amb la reproducció amb èxit, per la qual cosa és vital mantenir la distància per conservar-la", apunta la FVSM.

Les zones d'exclusió de la Serra tenen com a objectiu delimitar les àrees de presència d'espècies sensibles a les molèsties i regular l'accés de persones. A més dels voltors negres, aquestes zones allotgen altres espècies protegides com l'aufrany, l'àliga pescadora, l'àliga calçada, l'àliga cuabarrada, els falcons d'Eleonor i els falcons comuns.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a