Diari digital de la comarca de Sóller
Diumenge, 28 d'abril de 2024   |   06:53
 
Enquesta  
S’hauria de prohibir la celebració de la Mallorca 312 de ciclisme?


No
 
El director de “Sa Veu”, Gabriel Mercè, recollint el guardó.
22/03/2024 | 09:30
“Sa Veu”, premiada pels periodistes a Barcelona
SaVeu

El setmanari “Sa Veu” està d’enhorabona. A poques setmanes d’assolir els seus 35 anys d’existència li ha arribat un inesperat guardó de la mà de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) en ser declarat finalista del primer Premi Internacional de Mitjans de Proximitat. El seu director, Gabriel Mercè, va recollir el diploma acreditatiu que li va ser lliurat dimarts en un acte que va tenir lloc a La Pedrera de Barcelona.

AMIC ha lliurat per primera vegada els premis als mitjans de comunicació local, en les seves tres modalitats: en català, Unió Europea i Internacional.

La revista mensual “Cambrils” ha estat la guanyadora de la secció de premsa de proximitat en català, en l’any que compleix 70 anys d’existència. Juntament amb “Sa Veu” han estat finalistes d’honor la Xarxa de Diaris “Som” del Vallès Oriental i la revista menorquina “Nua”, mentre que el canal de televisió “El 9 TV”, d’Osona i Lluçanès ha obtingut una menció especial del jurat.

Pel que fa a la categoria Unió Europea, el mitjà danès “Der Nordschleswiger” se’n va endur el premi en destacar per mantenir forts els vincles entre les minories; i en la categoria Internacional el guardó se’n va anar fins a Detroit (Estats Units), premiant el mitjà “Outlier Media” pel seu servei de queixes de la ciutadania davant l’administració.

La justificació del jurat

El jurat va destacar de “Sa Veu” els 35 anys de “sòlida trajectòria informativa” i l’haver-se convertit en un mitjà de referència a la Serra de Tramuntana de Mallorca. “Davant una situació de gentrificació de les Balears, de canvi climàtic, de destrucció del medi ambient i de retrocés de l’ús de la llengua catalana, ‘Sa Veu’ es manté ferm en la defensa dels valors socials i entenen el periodisme com un servei a la societat”, varen destacar els membres del jurat.

D’altra banda també varen reconèixer que “són el mitjà en català de proximitat amb més lectors de les Illes Balears, amb la ràtio de vendes i nombre de lectors per cada mil habitants més alt de tots els territoris de parla catalana”.

El jurat va estar format per Carles Pont, degà Facultat de Comunicació de la Universistat Pompeu Fabra (UPF); Xavier Casinos, director de Relacions Institucionals de la Xarxa Audiovisual Local; Núria de José, vice degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Isabel Serrano, periodista i vicepresidenta segona de l’AMIC; actuant com a secretari Josep Ritort, secretari general de l’AMIC.

Durant l’acte de lliurament dels premis, el president de l’entitat organitzadora, Ramon Grau, va destacar el paper dels mitjans de proximitat i va comentar que “el secret de la consolidació d’un mitjà de comunicació, és que doni servei a una comunitat, que s’identifiqui amb aquesta, que en formi part i que la mateixa comunitat, li retorni amb credibilitat i marca, un paper central”.

Sosté que “la premsa de proximitat en totes les seves formes, contribueix a enriquir les comunitats, a fer-les més plurals i més participatives”. “Davant de les falses notícies i del soroll a les xarxes, separa el gra de la palla, precisament perquè des del pilar del periodisme, contrasta la notícia, coneix de prop els fets i els protagonistes. Els mitjans de proximitat, cohesionen els territoris, reforcen la identitat i creen arrelament”, va dir.

La importància de la premsa

També, en el seu discurs, el president d’AMIC va explicar que “quan els mitjans locals desapareixen, es creen deserts mediàtics on augmenten els nivells de corrupció i de populisme, decau la competència política i es redueix la participació ciutadana, o sigui; menys qualitat democràtica”.

Per la seva banda, Candice Fortman, directora de la premiada “Outlier Media” de Detroit, va explicar que el seu mitjà es dedica a analitzar la informació pública a partir de les demandes dels lectors, en un format que ha tengut molt d’èxit d’ençà de la seva creació. “Els ciutadans són qui creen les línies editores de la nostra publicació”, va comentar.

Des del també premiat “Der Nordschleswiger”, el seu cap de redacció, Gwyn Nissen, va fer una crida a mantenir en tot moment els vincles entre minories, perquè les minories no deixen de ser un retrat de la societat. De fet, ells són un mitjà escrit per a la minoria que parla alemany a Dinamarca.

Des de la revista mensual “Cambrils”, el director Lluís Rovira i la periodista Cristina Sierra, varen explicar que la publicació ha fet un esforç molt important per adaptar-se a les xarxes socials i al món digital, resseguint les noves tendències del sector i que paren molta atenció en saber què pensen i què volen els seus lectors.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a