Diari digital de la comarca de Sóller
Dimarts, 5 de març de 2024   |   15:59
 
Enquesta  
S'ha de prohibir la construcció de noves piscines donada l'actual situació de canvi climàtic i de manca d'aigua?


No
 
Una treballadora del món del turisme.
01/12/2023 | 11:22
Rècord de 6.000 treballadors
J.M.

El turisme és el motor de l’economia. Aquesta és l’afirmació que s’ha anat imposant en els darrers anys després de convertir-se, aquest sector, en la principal locomotora que genera no sols diners, sinó també molts llocs de feina. Després de dècades en què la construcció s’havia convertit en el segment productiu que més prosperitat generava a la vall, el negoci turístic ha acabat per imposar-se.

Un estudi elaborat pel Consorci Serra de Tramuntana així ho corrobora. Entre els anys 2010 i 2018, en l’àmbit de la Serra, el sector de l’hostaleria és el que ha experimentat un major creixement, mentre que el sector del comerç presenta una tendència negativa. El sector de la construcció, a pesar que a partir del 2014 experimenta un important repunt, no arriba als nivells d’ocupació que tenia en el 2010. Concretament a Sóller, en aquest període el sector de l’hostaleria a registrat un increment del 47’5%, mentre que el de l’agricultura i la ramanderia ha experimentat un decreixement del 24%. El de la construcció assoleix el 26% negatiu, mentre que el comerç ha sofert un decreixement del 13%.

Tots aquests indicadors contrasten, emperò, amb la clara evolució positiva que ha experimentat tot allò que passa per les mans del turisme. Mostra d’això ho tenim amb les dades que proporciona la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS), que revela que Sóller ha superat enguany la barrera dels 6.000 treballadors en actiu. Efectivament és una xifra que es pot catalogar de rècord, perquè mai en la història hi havia hagut tants treballadors assalariats fent feina al municipi. D’acord amb aquestes xifres, el rècord es va produir durant el mes de juliol, un període durant el qual es varen comptabilitzar 6.047 persones cotitzant en els diferents règims de la Seguretat Social. Òbviament, el grup de treballadors que estan inclosos en el règim general va ser el més quantiós, aglutinant fins a 4.200 persones que amb la seva nòmina varen fer aprotació a la Seguretat Social. El segon grup en importància va ser el dels treballadors autònoms, que en plena campanya estiuenca va arribar a assolir els 1.400 cotitzants.

Fent un repàs a les xifres històriques des de l’any 2005 fins a l’actualitat, mai en un estiu no hi havia hagut tants treballadors fent feina a Sóller, gairebé la meitat de la població inscrita en el padró d’habitants que té el municipi.

Si es fa una comparativa amb l’any 2012, un exercici marcat per la crisi econòmica i turística que va afectar Sóller, el nombre de treballadors en actiu s’ha incrementat en un gens menyspreable 53%.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a