Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 19 d'abril de 2024   |   09:00
 
Enquesta  
Quina nota poses al servei d’autobusos del TIB?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Pere Antoni Frontera i Marliz Herrera darrera la barra.
23/12/2022 | 12:50
Biniaraix s’acomiada de la seva taverna
SaVeu

Amb una festa de comiat en la que hi participaren veïnats i amics, Pere Antoni Frontera posava punt i final a una llarga història que des de sempre ha estat vinculada a Biniaraix. Diumenge baixava per última vegada la barrera de la darrera taverna de Sóller posant punt i final a una història vinculada a la família dels Frontera que es va iniciar l’any 1939.

Amb la sensació del deure complit Pere Antoni Frontera diu adéu a tota una vida al front d’un bar amb nom propi per iniciar, ara jubilat, una nova etapa en la seva vida en la que aficions com la música, la pintura o l’agricultura substituiran la feina al darrera del tasser. “Te sents satisfet però una feina d’aquestes et lleva molta llibertat”, afirmava diumenge poc abans de tancar el bar, del que se’n duu “molts bon records” ja que és un bar “amb molts clients estrangers que venien cada any i pràcticament de tots els pobles de Mallorca”. Trobarà a faltar la nostàlgia se seure a la fresca amb els clients o veïnats “amb els qui canviava impressions”, cosa que li va servir per conèixer molta gent, explica el ja exresponsable de la taverna. Però dona per fet que aquestes converses de carrer tornaran amb el bon temps “perquè me jubil, però no me’n vaig”.

La història que diumenge va acabar una etapa va tenir els seus inicis el 1939, quan els padrins Pere Frontera i Apol.lònia Esteva, acabats d’arribar de França tot just en haver conclòs la Guerra Civil, tengueren notícies que la botiga de Biniaraix es traspassava. Afectats per la fallida del Banc de Crèdit Balear, assumiren el negici que aleshores també despatxava alguna que altra beguda.

Amb l’experiència adquirida regentant un bar a la ciutat francesa de Mulhouse, el matrimoni va agafar el bar i va ampliar-lo, de manera que varen separar la botiga del que era la taverna, començant així una etapa que ha perdurat fins ara ja que gairebé no ha sofert canvis des d’aleshores. Amb aquest aspecte retro, el darrer bar de Sóller que ha conservat aquest caire que l’ha fet especial, va veure arribar als anys seixanta els primers cabriols que duien turistes a Biniaraix. Va ser, en aqueixa mateixa dècada, un dels primers establiments que oferiren als seus clients el suc de taronja acabat d’exprémer i en els anys setanta els primers turistes que anaven a practicar el turisme de senderisme pel Barranc de Biniaraix. A partir dels anys vuintanta la taverna ha vist com s’ha consolidat el que és la principal activitat econòmica de la vall i com molts visitants tenien una aturada gairebé obligatòria al bar de la plaça de la Concepció.

Darrera generació

Els anys varen anar passant i la taverna va tenir un any clau, el 1979, quan l’establiment passa als fill del matrimoni iniciant-se així una segona generació al capdavant del negoci. Josep Frontera i Antònia Vaquer es feren càrrec de la botiga de queviures i del bar. Malauradament, una malaltia va retirar Josep Frontera del bar molt d’hora i al 1980 el va substituir el seu fill, Pere Antoni, que un any després assumiria la plena responsabilitat del negoci. Des del 1984 fins fa uns pocs dies Pere Antoni Frontera ha estat al capdavant de l’establiment tenint amb la seva mare una fidel ajudant fins que la salut li ho va permetre.

Canvi de nom

Amb l’entrada del darrer de la nissaga dels Frontera a la taverna, un dels canvis més significatius que va experimentar el negoci va ser el canvi de denominació. Per molt cridaner que sembli a dia d’avui, la taverna no sempre va tenir el nom actual. Fins a principis dels anys vuintanta se’l coneixia com el Bar Can Pere fins que va adquirir la denominació de Taverna Biniaraix. I té una explicació: “aleshores ningú sabia què era Biniaraix, uns es pensaven que estaven a Sóller i altres a Fornalutx i cansat d’aquesta situació vaig decidir posar-li el nom de Biniaraix perquè la gent sabés on es trobava”, explica Frontera.

Han transcorregut 83 anys i tres generacions d’una mateixa família han passat pel que és tot un emblema de Biniaraix que avui ja forma part del passat. La taverna i l’estanc entren en una etapa de descans mentre s’acaben de definir els seus plans de futur.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a